Обама е по-силен след смъртта на Бин Ладен

Асошиейтед прес

Президентът Обама наблюдава акцията срещу Осама бин Ладен. Снимка: Белия дом

Като кандидат-президент Барак Обама обеща: „Ние ще убием Бин Ладен“, удряйки в Пакистан, ако е необходимо без съгласието на страната. Той си навлече остри критики отвсякъде, дори и от Джо Байдън, сенатора от Делауер, който стана негов вицепрезидент, и Хилари Родам Клинтън, главния му съперник за кандидатурата на Демократическата партия, която в момента е държавен секретар.

Но Обама не се поколеба. И като президент той изпълни обещанието си. Сега в първите дни на новата предизборна кампания Обама очевидно закрепи политическите си позиции, след като американците най-накрая могат да се радват на смъртта на човека, отговорен за атентатите от 11 септември. Републиканците, които дълго и успешно представяха демократите за слаби в областта на националната сигурност, сега се изправят пред много по-трудна задача – да изтъкват тези твърдения пред труимфиращ титуляр на Демократическата партия.

„Светът е по-безопасен. По-добро място е заради смъртта на Осама бин Ладен“, заяви вчера Обама в изявление, което със сигурност ще стане основна тема на речите му в президентската надпревара. И въпреки това войната в Афганистан все още бушува и войници продължават да умират пред погледа на Обама. Той е притискан да намери изходна стратегия от конфликт, който се разрасна драматично, след като увеличи американския контингент. И заплахата за сигурността на САЩ не изчезна със смъртта на Бин Ладен.

„Бин Ладен е мъртъв, Ал Каида не“, припомни на свои служители директорът на ЦРУ Лион Панета. Или казано на политически език, Обама със сигурност ще спечели политически дивиденти от убийството на Бин Ладен след десетилетно отчаяно преследване. Успехът ще го предпази от критиките на републиканците, че не е достатъчно силен, за да се справи с терористите, не е достатъчно опитен, за да бъде главнокомандващ, и не е достатъчно решителен, за да управлява страна, уязвима на нападения.

Съмнително е дали рязкото увеличаване на подкрепата ще остане постоянно. Все пак американците все още се безпокоят от нивото на безработица, вариращо около 9 процента. Те изтъкват високите цени на газa, които натоварват семейните бюджети. И все още се безпокоят от дългосрочното фискално здраве на страната във време на увеличаващ се национален дълг и федерални дефицити от трилиони долари. Все още кандидатът на промяната преди чет

ри години Обама държи в джоба си огромна победа, опитвайки се да убеди гласоподавателите да се придържат към статуквото. Джон Бренън, съветник на президента за вътрешна сигурност и борбата с тероризма, определи решението на Обама да преследва Бин Ладен като едно от най-смелите начинания на президент от последно време. Дори бившият вицепрезидент републиканецът Дик Чейни, който се утвърди като главния критик на Обама по въпросите на националната сигурност, приветства президента.

„Президентът Обама и екипът му по национална сигурност действаха по разузнавателна информация и заслужават признание“, изтъкна Чейни. Председателят на комисията за въоръжените служби в Сената, демократът Карл Левин, заяви че президентът заслужава тласък на изборите. „Той внимателно прие информацията, прецени вариантите“, вместо да бомбардира жилищния комплекс преди месеци, заяви Левин. „Последва един по-обмислен подход, по-внимателен курс с огромни рискове. Понякога го обвиняват, че мисли прекалено много. В този случай тази негова черта и предпазливостта му наистина имаха резултат“, добави той.

Сега Обама може да заяви на критиците си: „Казвах ли ви.“ На 1 август 2007 г. новоизбраният сенатор на Илинойс обеща да пренасочи ресурси към Афганистан за войната, засенчена от конфликта в Ирак, и предупреди Пакистан, където се подозираше, че се крие Бин Ладен, че ще използва военна сила, ако е необходимо, за да унищожи терористите. „Ако имаме информация, по която може да се действа срещу важни терористични мишени и пакистанският президент Первез Мушараф не действа, ние ще го направим“, заяви тогава Обама.

Той бе принуден да защити позицията си отново след една година по време на дебатите с кандидат-президента от Републиканската партия Джон Маккейн. „След като Ал Каида, Бин Ладен и високопоставени заместници са в полезрението на САЩ и Пакистан не желае да действа, тогава ние ще ги унищожим“, настоя Обама. Той обеща: „Ще убием Бин Ладен. Ще смажем Ал Каида. Това трябва да е най-големият ни приоритет в националната сигурност.“

Повече от 2 години след като встъпи в длъжност, той изпълни това обещание. „Въоръжен“ с разузнавателна информация, според която Бин Ладен живее в охраняван жилищен комплекс извън Исламабад, Обама разреши американски военни действия без съгласието на Пакистан и Бин Ладен загина в последвалата престрелка. Това бе решаващ момент за президентството му, който вече започна да променя облика на президентската надпревара през 2012 г., премахвайки ключов аргумент на републиканските опоненти.

Републиканската партия, която дълго време имаше преимуществото да проучва въпроси от националната сигурност и външната политика, сега има по-слабо политическо оръжие срещу Обама след години, през които представяше демократите, в това число Джон Кери и Ал Гор, като слабаци по националната сигурност. Съобщението на Обама късно в неделя незабавно засенчи хаотичната надпревара за кандидат на Републиканската партия през седмица, която се очаква да бъде важна.

Първият дебат на партията е насрочен за четвъртък в Южна Каролина и няколко потенциални кандидати, губернаторът на Индиана Мич Даниълс, бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич и бившият губернатор на Юта Джон Хънтсман, вече почти взеха решение да се кандидатират.

Убийството на Бин Ладен стана топ новина – за сравнение оспорването на родното място на Обама от потенциалния кандидат Доналд Тръмп изглежда незначително. Републиканските кандидати няма какво много да кажат освен да похвалят американските военни и да предупредят срещу самодоволство в борбата срещу тероризма. Обама планира да отбележи смъртта на Бин Ладен с визита в четвъртък на Кота нула – мястото на Световния търговски център, атакуван от Ал Каида, и да се срещне със семействата на загиналите преди близо 10 години, заяви официален представител на американската администрация.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.