Ще поскъпват ли акциите на гигантите?

Блумбърг

На фона на политическите размирици в Близкия изток и силното поскъпване на петрола Exxon Mobil Corp. (XOM) и Chevron Corp. (CVX) са две от компаниите с най-силни акции, отчитани от промишления индекс Дау Джоунс (Dow Jones Industrial Average) тази година. И двете са увеличили цената с около 20% тази година.

Обичам акциите на тези енергийни компании. Оставам равнодушен обаче към някои от силните „участници“ в Дау Джоунс, сред които водачите Caterpillar Inc. (CAT) с растеж от 23% и Boeing Co. с 22% нагоре. Ето моята подредба в категориите „купувай“, „запази“ и „продавай“ на акциите на 10-те компании, които са лидери в Дау Джоунс за първите четири месеца на 2011 година. Цените на акциите са закръглени.

Caterpillar (115 долара, 23% нагоре). Продавай. Не харесвам тези акции по няколко причини. Като водещ износител Caterpillar извлече полза от отслабването на долара през по-голямата част от последните девет години. Подозирам, че тази тенденция се е изчерпала. Дългът на тази компания, чиято централа се намира в Пеория, щата Илинойс, превишава над два пъти акционерния капитал. И оценките са отблъскващи. Акциите на Caterpillar се търгуват 5,9 пъти над счетоводната си стойност (корпоративна нетна стойност на акция) и 21 пъти над печалбата от последните четири тримесечия. Според мен е твърде късно да се купува.

Boeing Co. (BA) (80 долара, 22% нагоре). Продавай. Акциите на Boeing са силни тази година, след като въздушният трафик се възстанови. Въпреки това чикагската компания имаше трудна година. Нейният нов голям пътнически самолет 787 излиза на пазара с три години закъснение, ако няма още забавяния. Миналия месец изненадата бе дупка, която се образува във фюзелажа на 737 на Southwest Airlines Co. И Националният съвет по трудовите правоотношения разкритикува компанията за възможно „незаконно отмъщение“ срещу работниците от синдиката.

Печалбата на Exxon Повече ме тревожи дългът на компанията, който е почти три пъти над капитала. А и приходите за първото тримесечие бяха 14,9 милиарда долара – най-ниската цифра за първо тримесечие от 2006 година. Exxon (88 долара, 20% нагоре). Купувай. Exxon е най-голямата по пазарна стойност петролна компания в САЩ. Тази компания, чиято централа се намира в Ървинг, щата Тексас, е и най-печелившата сред 30-те най-големи американски енергийни компании, измерени по възвръщаемост на общия капитал. Според приятели от петролния бизнес поради оперативната си сила и финансова мощ Exxon обикновено се добира до най-изгодните сондажни полета и привлича най-квалифицираните петролни геолози в областта. Дори и с добра печалба тази година акциите на компанията се търгуват 12 пъти над печалбата. Това е умерено в сравнение с 14 за Дау Джоунс и 15,5 за Стандард енд Пуърс 500.

Добър счетоводен баланс Chevron (109 долара, 20% нагоре). Купувай. С централа в Сан Рамон, щата Калифорния, Chevron е втората най-голяма по пазарна стойност енергийна компания в САЩ. Тя има силен счетоводен баланс с дълг, който е едва 11 на сто от акционерния капитал. В това отношение няма много растеж тук, или пък при Exxon. И все пак рентабилността е висока: Chevron спечели 19% върху акционерния капитал миналата година. Pfizer Inc. (PFE) (21 долара, 20% нагоре). Купувай.
Големите фармацевтични компании имат „пресъхнали“ канали, според традиционната мъдрост. Нюйоркската Pfizer обаче има над 100 лекарства в клинични проучвания, от които 25 в най-напредналата Фаза 3. Акциите се търгуват девет пъти над печалбата и носят 3,8% дивидент. International Business Machines Corp. (IBM) (171 долара, 16% нагоре). Запази.

Доходността на IBM е великолепна. Печалбата на тази компания с централа в Армонк, щата Ню Йорк, нарасна точно през рецесията, постави рекорд миналата година и би трябвало да го подобри тази година. Ако аз притежавах дял в IBM, щя да го запазя, но нямаше да инвестирам нови пари. Една причина: акциите се търгуват девет пъти над счетоводната стойност. Аз обикновено предпочитам съотношението цена счетоводна стойност на акцията да бъде 2 или по-малко. Правилата в „Къщата на мишката“ (така студио Уолт Дисни е известно в Холивуд – бел. пр.) Walt Disney Co. (DIS) (43 долара, 15% нагоре). Купувай.
През последните пет години Disney увеличи печалбата си със 7% на годишна основа. Представете си какво би могла да направи компанията от Бурбант, щата Калифорния, в условията на една добра икономика. Хората са свикнали до оценяват Disney по това как се развиват нейните увеселителни паркове, но в последно време телевизията е по-голяма част от пая на Disney. Собственост на компанията са ABC Television Network, Disney Channel, и 80% от ESPN, както и други медии. American Express Co. (AXP) (49 долара, 14% нагоре). Купувай.

Нюйоркската American Express изглежда стабилна след удара на рецесията. Компанията остана печеливша през рецесията, но в ограничена степен. На равнище 3,35 долара на акция печалбата за 2010 година не достигна с един цент рекорда от 2007 година. Тази година анализаторите очакват 3,82 долара на акция. Твърди скъпи DuPont Co. (57 долара, 14% нагоре). Продавай.

DuPont, производителят на химически продукти с централа в Уилмингтън, щата Делауеър, има няколко недостатъка според мен. Компанията е циклична – няма лошо за един химически производител, въпреки това все има потенциални опасения. Ето защо бих предпочел да купувам акции, когато са евтини. Сега не е изгодно. Акциите се търгуват 16 пъти над печалбата и близо пет пъти над счетоводната стойност. Освен това дългът на DuPont, който е малко над акционерния капитал, е по-висок, отколкото ми допада. United Technologies Corp. (UTX) (90 долара, 14% нагоре). Продавай.

Всяко от трите най-големи подразделения на компанията от Хартфорд, щата Кънектикът – Pratt & Whitney за самолетни двигатели, Otis за асансьори и Carrier за климатици – имаше лек спад на приходите от 2008 до края на 2010 година. Все пак акциите се търгуват 17 пъти над печалбата. Харесвам компанията, но намирам, че е неуместно да се държат акциите й в момента. Пояснителна бележка: няколко мои клиенти имат дялово участие в Pfizer, а други няколко – в Exxon Mobil. Нямам дълги или къси позиции, лично или от името на клиенти, за акции на други компании, коментирани в статията тази седмица.

По БТА

*Джон Дорфман, председател на управителния съвет на Thunderstorm Capital в Бостън, е коментатор за Блумбърг нюз. Изразените мнения са лично негови. Има вероятност неговата компания или клиентите му да притежават или търгуват ценни книжа от коментираните в статията му.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.