Предсказуемата изненада на Борисов

Иво Инджев

Днес една от десните ръце да Бойко Борисов изненада другата с новината, че премиерът Борисов е номиниран за президент. Дясната ръка Цветанов Цветанов съобщи това по ТВ 7 , а дясната ръка Красимир Велчев изрази учудване. Да се чуди човек – човекът не чете ли, че се изненадва?

Авторът на тези редове, който иначе рядко се ангажира с конкретни прогнози ( особено на непредсказуеми по своята гъвкавост политици), отдавана си позволи да се обзаложи, че има голяма вероятност лидерът на ГЕРБ да се запъти към единствената по рода си евентуална политическа победа, която му липсва в колекцията – президентския пост( писал съм го и по-рано, но най-категорично съм се обосновал в новогодишната си прогноза от 2 януари под заглавието “Примерът на президента за президентската премиера на премиера”).

Не си приписвам „пророчества“. И други са правили подобни предположения. Е, имам си и опоненти, анонимни псувачи по форумите ( като следния от форума на Дарик радио: “пфу – 25.03.2011 г. 23:50:10
Аман от нещастни.и, които чули – недочули, разбрали – недоразбрали, проверили – непроверили, папагалстват измишльотините на злобното плъхче иво инджев и се издигат в собствените си очи.” Ако не сте разбрали- всички, които са повярвали на прогнозата са обявени за „нещастни“, а пък моя милост има щастието да бъде наречен „злобно плъхче“. Както се казва, Кадафи, който нарича опонентите „плъхове“, не е сам!

Но най-големият противник на прогнозата за вероятното кандидатиране на Бойко Борисов винаги е бил …самият Борисов. Той остави по-малко от процент вероятност това да се случи:

Четвъртък, 11 Ноември 2010

Друг ще бъде кандидат за президент от ГЕРБ; да си премиер е къртовски труд, съобщава Борисов и се зарича да удържи на напрежението.

99.99% няма да се кандидатирам президент, оповести премиерът Б. Борисов за българското издание на списание „Форбс”. Да си президент е по-лесно, добавя той и продължава, че  да си премиер е огромна отговорност и много труд. „Много, много, много напрежение. Всичко минава през вас, така че президент е престижно, приятно, удобно. Премиер е къртовски труд, както и кмет, особено в София или в голям град”, казва още Борисов.

Истински се надявам, но човек никога не може да каже на здравето си колко и как да удържи. Като воля и психика съм категоричен, че ще удържа и затова 99,99% считам, че друг ще бъде кандидат за президент от ГЕРБ, а не аз. Оставям 0,01%, все пак не знаем дотогава как ще се развива държавата, казва още премиерът Б. Борисов за „Форбс“. ( Фрог нюз)

Но ето, че номинацията му вече е не просто „оповестена“, но и предизвестено одобрена. Защото репликата на Цветанов, че Борисов ще бъде издигнат като кандидат на ГЕРБ „ако спечели“ срещу други две кандидатури на партията напомня на лафа от едно време за кръстословицата, в която трябвало да се попълнят „двете имена на др. Тодор Живков“. Цяла България и всички външни наблюдатели знаят, че Борисов е най-вероятният победител на президентските избори, ако се яви на състезанието, а само в рамките на ГЕРБ трябва да повярваме, че съществува „ако“?!

На „изненадания“ Красимир Велчев, който реагира със съобщението, че номинирането на Борисов не е обсъждано от ръководството на партията, трябва да припомня собствените му думи от преди десетина дни, в които той сам говори колко важна е за него йерархията: т.е., че с началството не се спори.

“Красимир Велчев: Единственото, за което можем да се скараме с Борисов, е неспазването на йерархията
24 април 2011

Който отиде при него и го помоли за нещо – той се съгласява
Единственото, за което можем да се скараме с Борисов, е неспазването на йерархията, каза в предаването „Станция Нова“ дясната ръка на партийния водач на управляващите Красимир Велчев“. (Блиц)

Ще се скарат ли сега? Не че е чак толкова важно, но трябва да се отбележи за „протокола“, че щом десните ръце на Борисов се изненадват взаимно, значи главата на организма ГЕРБ наистина няма проблем да ги отреже и да жертва партийното си туловище в името на по-високата цел – най-високия пост в държавата. Защото ако има нещо, в което разноцветните коментатори са единодушни повече, отколкото в лесната победа на Борисов на президентските избори, това е кончината на ГЕРБ по един от двата възможни начина: бавен и мъчителен в рамките на пълен премиерски мандат или бърз и безславен при разпада, който чака партията при преминаването на Борисов от едната врата на „Дондуков“ към отсрещната.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.