Изборен „суперчетвъртък“ преживя Великобритания

В „Супер четвъртък“ във Великобритания се проведе общонационален референдум за първи път от 36 години, както и местни избори в Англия, парламентарни в Шотландия, за Националната асамблея на Уелс и за градски съвети и законодателен орган в Северна Ирландия.

Четиридесет милиона души имаха шанс да подкрепят историческата промяна на британската избирателна система. Окончателният резултат от референдума ще бъде обявен днес вечерта.

Очаква се в изборите за общински съветници и местни парламенти управляващата коалиция да претърпи загуби заради недоволството на  избирателите от строгите мерки за ограничаване на разходите, които целят да овладеят рекордно големия бюджетен дефицит. Истинският източник на напрежение обаче е референдумът, по който двете управляващи партии са на противоположни позиции.

Либералдемократите искат замяна на системата „първият се класира“, при която за победител в изборите са обявява кандидатът, спечелил най-много гласове и не съществува изискване той да има абсолютно мнозинство.

При новото т.нар. алтернативното гласуване, към което се стреми партията на вицепремиера Ник Клег, избирателите, вместо да слагат на бюлетината кръстче срещу името на предпочитания кандидат, правят подреждане на кандидатите според степента на предпочитанията си (първи, втори, трети и т.н.).

Ако един кандидат получи мнозинство сред претендентите с първи места, той/тя е избран/а. Ако няма такъв, се преразпределят класираните на вторите позиции и ако никой отново не събере повече от 50 на сто, процедурата на преразпределяне се повтаря със следващите места, докато някой кандидатът не се окаже с абсолютно мнозинство в района.

Либералдемократите настояват за промяна на избирателната система, тъй като при досегашната те редовно получаваха непропорционално малко депутатски места на фона на спечелените от тях гласове. Консерваторите на премиера Дейвид Камерън обаче са за запазване на досегашната система, а двете страни си разменяха обиди в навечерието на референдума.

Вековният блян за избирателни реформи, изглежда, ще бъде осуетен, като данните от допитване на вестник „Гардиън“ показват, че гласоподавателите ще подкрепят запазването на досегашната система със смазващо мнозинство. Въпреки това според анализатори първото коалиционно правителство след Втората световна война няма да се разпадне, тъй като за всеки от коалиционните партньори би било политическо самоубийство да предизвика предсрочни избори в момент, в който икономиката расте изключително бавно.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.