Русия пак ще вкарва Сърбия във военен съюз

Присъединяването на Сърбия към доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) е „твърде вероятно“. Това е заявил високопоставен руски дипломатически източник, предаде в четвъртък агенция Интерфакс. Източникът е посочил, консултациите по този въпрос вече са в ход.

Нито Сърбия, нито друга държава са дали заявка за намеренията си да стават пълноправен член на Организацията на Договора за колективна сигурност (Организации Договора о коллективной безопасности – ОДКБ), заяви по този повод военно-дипломатически източник, цитиран от РИА Новости.

„Разговорите на тази тема са безпочвени, макар че в медиите непрестанно се тиражира информация за това, че редиците на държавите членки на ОДКБ ще бъдат попълнени – ту с Украйна, ту със Сърбия. Но днес може да се говори само за парламентарни и други контакти на заинтересовани страни в рамките на противодействието на общите предизвикателства и заплахи – тероризъм, наркотрафик, трафик на хора и т.н.“, посочва източникът.

Членове на военно-политическата организация, създадена от Русия след разпада на Съветския блок и в опит да предотврати интеграцията на бившите си съюзници в НАТО, са Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и самата Русия.

Ръководителят на Центъра за балкански, кавказки и централноазиатски изследвания в Института по всеобща история РАН Артьом Улунян коментира информацията за евентуалното присъединяване на Сърбия към ОДКБ като опит на Русия да си повиши акциите на Балканите.

„Струва ми се, че въпросът е да веем знамето, както се казва в дипломатически контекст“, поясни Артьом Улунян. „Русия иска да укрепи позициите си на Балканите. Това е е елемент на московската политика“

Първите съобщения за възможното влизане на Сърбия в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) се появиха през 2008 г. „От дълго време отношенията с ЕС са хладни, но Сърбия иска да влезе в съюза, затова въпросът за ОДКБ е от възлово знаково значение“, отбеляза експертът.

Според него днес е трудно да се отсъжда ще бъдат ли успешни преговорите за влизането на Сърбия в ОДКБ. „В страната са наясно, че присъединяването към който и да е блок затваря пътя към Европа, а в Сърбия са заинтересовани от интеграцията към европейските структури, защото всички съседи вече са членове на европейската общност“, подчерта експертът.

Независимо, че руски политици и медии периодично съобщават за предстоящо присъединяване на Сърбия към ОДКБ, сегашната информация идва два дни след новината, че САЩ и Румъния се споразумяха за разполагането на елементи от бъдещия противоракетен щит в румънската военна база Девеселу.

Освен, че „вее знамето“, Русия показва ясно, че не се е отказала от опитите си да използва Сърбия и по-специално разочарованието на сърбите от признанието на Запада за Косово, като плацдарм за разширяване на влиянието си в региона на Балканите. Подобни знаци са удобни и за сърбите, за да получат по- благосклонно третиране в преговорите си с ЕС, а също така по въпроси на сигурността и икономическото развитие.

Според наблюдатели Москва е обезпокоена и от факта, че може да загуби Черна гора, която води преговори за присъединяване към НАТО. Малката бивша югорепублика е територия на утвърдено руско икономическо и бизнес влияние, като през последното десетилетие там се изляха стотици милиони руски инвестиции.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.