Руски експерт: Ал Каида слиза от сцената, талибаните остават

Свободная преса

Талибан. Снимка: афнюз

Ликвидирането на Осама бин Ладен – независимо чий труп е бил изхвърлен под това име в Арабско море, радикално променя политическата и военната обстановка в цяла Южна и Централна Азия, а най-вече в Афганистан и околностите му.

След гибелта на този знаков лидер значението на Ал Каида и подобните й международни терористични формирования, бездруго силно надценено от пропагандата, окончателно ще се устреми към нулата. Смъртта на Бин Ладен свали от войната в Афганистан воала на „международна борба с тероризма“ – тя вече се води открито между две сили: американците заедно с техните съюзници и пущунските националисти, обединени под знамето на талибаните. Същевременно зоната на бойните действия неизбежно ще се разшири на юг – в Пакистан, където са разположени талибански бази, и на север – в републиките от Средна Азия, защото талибаните със сигурност ще бъдат изтласквани натам от САЩ.

Смъртта на Бин Ладен изглежда води Ал Каида към същата участ, каквато сполетя през 1881 г. „Народна воля“ (терористична организация, действала в Руската империя в края на 19-и век – б. прев.). След премахването на редица нейни водачи всемогъщата терористична мрежа, срещу която десетилетия наред се бореха безуспешно най-силните репресивни органи в света, демонстрира пълна безпомощност и най-вероятно скоро ще изчезне съвсем.

Все още не се знае кой ще оглави Ал Каида след Бин Ладен; при всяко положение Айман аз Зауахири – номер две в организацията и полупризнат приемник на лидера й, засега пази мълчание. Мълчи и тъй наречената шура на Ал Каида – експертите впрочем винаги са имали съмнения дали съществува такъв орган.

Значението и ролята на Ал Каида, както и лично на Осама бин Ладен, от самото начало бяха силно преувеличени от американската пропаганда. Така смята Крийтър Сайдърсинк, професор от Харвардския университет:

„След 11 септември САЩ обявиха началото на „световна война срещу тероризма“ и за ролята на противник естествено трябваше да изберат международна организация, чиято зона на интереси да обхваща целия свят. При все това реалното значение на Ал Каида и другите организации от „терористичния интернационал“ във военните кампании, започнали в рамките на „войната срещу терора“, е крайно ограничено и постоянно намалява.

В Ирак и най-вече в Афганистан срещу американските войски са изправени националистически всъщност сили и групировки, които използват лозунгите на глобалния ислямизъм само като средство за пропаганда и привличане на нови бойци в редиците им.

В Афганистан силите от този род успешно се обединиха под знамената на талибанското движение, което фактически отдавна се е превърнало от религиозно в национално движение на пущуните. Показателно е, че талибаните еднакво активно се сражават срещу американците и коалиционните им съюзници в Афганистан и в Пакистан – и то тъкмо в зоната, населена с пущунски племена.

В тази връзка привлича вниманието демонстративният характер на американската операция за премахване на Бин Ладен, също и повече от прозрачните намеци, че пакистанските власти и военните са замесени в укриването на „терорист номер едно“. Създава се трайно впечатление, че правителството на САЩ подготвя общественото мнение в страната си и в целия свят за пряка военна намеса в Пакистан. От друга страна, в навечерието на президентските избори за Барак Обама е жизнено необходимо да изпълни поне едно от своите отдавнашни обещания – да приключи войната в Афганистан и да изтегли оттам американските войски без явни признаци, че са претърпели военно поражение.“

Как ще се развият събитията в Афганистан и района около тази страна? Зададохме въпроса на Александър Храмчихин, експерт от Московския институт за политически и военен анализ.

Храмчихин: Спирането на бойните действия в Афганистан и разгръщането на война в Пакистан изобщо не си противоречат. При всяко положение за американското командване е очевидно, че не може вече да води война в Афганистан, като се преструва, че Пакистан е негов съюзник в антитерористичната борба. Макар че лично аз не си представям засега американците да тръгнат към открит военен конфликт с Пакистан – една ядрена държава, ще припомня – дори ако оставим настрана сигурната опасност, че във войната с Пакистан ще се намеси Китай, съюзник на Исламабад.

„Свободная преса“: И все пак заплахата от война по южните граници на Афганистан и в Пакистан, дори ако става дума за ядрен конфликт, доста слабо засяга Русия. Много повече трябва да ни тревожи обстановката в Северен Афганистан, който граничи с постсъветските републики от Средна Азия, твърде близки до южните граници на Русия.

Храмчихин: Съвсем не изключвам, че американците ще се опитат да изтласкат талибаните в Северен Афганистан, в зоната, контролирана от афганистанските таджики и узбеки. Това заплашва държавите от Средна Азия, Казахстан и Русия с много сериозна дестабилизация, активизиране на местните ислямистки групировки като Ислямското движение на Узбекистан и най-важното – може да се наложи тези страни да възпират самостоятелно натиска на талибаните още на далечните подстъпи.

До момента американците в Южен Афганистан отклоняваха основните талибански сили от другите направления, поемайки техните удари. Северните райони на страната формално са под контрола на съюзниците на САЩ от НАТО – слаби и нежелаещи да воюват. Ясно е, че те ще се пръснат още след първия изстрел и ще се наложи да посрещнем талибаните сами.

„Свободная преса“: „Сами“, това означава Русия и средноазиатските републики?

Храмчихин: Според мен, щом регионът бъде реално застрашен от атака на талибаните, ще се формира съюз между Русия, Узбекистан и Иран. Страните ни може би ще действат в рамките на структурите от Шанхайската организация за сътрудничество, а може и да минат само с неформални договорености. Но е сигурно, че единствено Москва, Техеран и Ташкент могат с общи усилия да осигурят на афганистанските таджики и узбеки достатъчна военна помощ, за да се попречи на талибаните да излязат от Афганистан и да започнат действия в Средна Азия, Казахстан, Източен Иран и Южна Русия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.