Подаряват „меден месец“ на младоженци в Индия, за да не раждат

Франс прес

Сватба в Мумбай. Снимка: мумбайуединг

Държави като Япония, Канада и Австралия предлагат на младите семейства парични помощи, за да ги насърчат да създават деца. Един от регионите в Индия обаче е въвел специален бонус „меден месец“ с точно обратната цел: да отложи раждането на първите бебета. Схемата, разработена от властите на окръг от щата Махаращра (Централна Западна Индия), преследва две цели: да забави растежа на населението и да подобри здравето на жените.

Раджия Саяд се е омъжила за Шакил през 2007 г., когато е била на 20 години. Семейството живее при родителите на съпруга в село Шендурджан на 250 километра от Мумбай, столица на щата. Жилището е скромно, а доходите – нередовни: Раджия не работи, а Шакил е музикант и през сватбения сезон печели от 200 до 2500 рупии (3 до 38 евро) месечно. Баща му, продавач на зеленчук, изкарва по 3000 рупии.

Двойката се е включила в програмата малко след сключването на брака. „Не искахме дете веднага, не бяхме толкова добре с парите. Физически не бях във форма и не исках това да се отрази на детето“, разказа Раджия Саяд пред АФП. Полагат й се 5000 рупии, ако не роди дете в течение на две години след бракосъчетанието. И още 2500, ако не забременее през третата.
Участието в програмата е доброволно. Двойката трябва да докаже, че има брак и че не е принуждавана да се включи. Освен това, младоженците трябва всяко тримесечие да посещават специални курсове, например за семейно планиране. Презервативите и хапчетата антибебе са безплатни, абортите – разрешени.

Индия – втората най-населена държава в света след Китай, е нараснала за 10 години със 181 милиона жители и според последното преброяване населението й достига през 2011 г. 1,81 милиарда души. Семейството все още е стожер на индийското общество, по-специално в селските райони, където виждат в децата бъдещ източник на приходи – страната почти не познава социалните помощи.

В края на 70-те години на миналия век Санджай Ганди, син на тогавашната министър-председателка Индира Ганди, обяви програма за принудително стерилизиране на мъжете с две и повече деца, която бе посрещната с бурни протести. Оттогава не е лансиран друг подобен проект от национален мащаб. Новото начинание е насочено и към подобряване на женското здраве.
Четири от всеки десет млади булки в щата Махаращра не са навършили 18 години – законната брачна възраст, показват данни на медицинските власти в Пуна, голям град от региона.

Според д-р Пракаш Доке, програмите, насърчаващи отлагането на бременността, са от основно значение за здравето на младите жени. Смъртността сред родилките и новородените е далеч по-висока, ако майката е под 18-20 години, посочва лекарят.

Специфичната смъртност при раждане и по време на бременност в Индия е достигала през 2008 г. 254 случая на 100 000 раждания (при 10 смъртни случая във Франция например), установи проучване, чиито данни помести през 2010 г. медицинското сп. „Лансет“.

Трудно е обаче да промениш навиците на хората, изтъква Ратнамала Джаганат Шелар, акушерка от региона. „Тъстът и тъщата изобщо не се сещат, че снаха им още е твърде крехко момиче, че тялото й още не е развито добре. Такива програми хич не са им по вкуса. Те искат дете“, заявява Шелар.

Въпреки това близо 4300 млади семейства, решили да нарушат обичая, са взели участие в програмата Бонус „меден месец“, действаща от 2007 г. Около 1200 двойки са я следвали докрай, а 150 са се отказали преди края на предвидения срок.
Подобни програми замислят и в още три окръга от Махаращра, както и в съседни щати.

Колкото до Раджия и Шакил, те искат някой ден да имат деца. „Момче и момиче“, пожелават си те. Но в подходящ момент. „Щом имаш дете, трябва да можеш да се грижиш за него, нали?“ заявява младата жена.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.