Защо толкова народ на поклонение на Славков?

Опашка от хиляди хора се виеше цял ден пред ковчега на Иван Славков. Ако го бяха оставили там още един ден, щеше да мине още народ.

Пред ковчега му се изредиха президентът, настоящи и бивши министри, депутати, партийни шефове, журналисти и т. н. Някои се възмущават – как така толкова хора се кланят на един корумпиран зет на бившия български диктатор? Интересен въпрос, наистина.

От една страна, не можеш да упрекнеш стотици спортисти, че отиват на погребението на дългогодишния председател на МОК и спортен шеф в “Левски”. Със сигурност Славков е бил щедър и е държал вратата си отворена за всеки, който поиска услуга. И стотици хора са му били благодарни за едно или друго. Със сигурност е направил за спорта и за отделни спортисти повече, отколкото щеше да направи друг.

Същото е и със стотици други от телевизията. Славков назначаваше с едно мръдване на пръста способни хора, които иначе нямаше да стигнат въобще до телевизия. И не само способни, разбира се. Славков разрешаваше като шеф на телевизията и неразрешени неща по онова време. Раздаваше и големи хонорари.
Много жени, минали през леглото му, го помнят като кавалер, каквито малцина има в България. И щедър.

От друга страна това е човек, който доказа на цял свят, че България е корумпирана – нещо, което си знаем. Но не беше доказано така, както го доказа филм на Би Би Си с главен герой Иван Славков. Журналисти със скрита камера го записаха да участва в преговори с бизнесмени – нещо, забранено за член на МОК.

Но не само – Славков преговаря с хора, които предлагат подкупи за членове на МОК да гласуват кандидатурата на Лондон. И поема ангажимент да помогне, обяснява подхода към различните членове, а след като излиза, неговият човек говори конкретно за пари и списък с хора (виж тук).

В резултат на този филм цял свят разбра, че има корупция в МОК, а най-доказаният беше Иван Славков. Направо прослави България. А у нас тогавашният главен прокурор Филчев започна следствие срещу журналистите от Лондон, че записали Славков без да го питат. И така потвърди нивото на корупция на държавата…

Към човек като Славков в чужбина няма да има голямо уважение. Но в България се стекоха хиляди на поклонение. Просто търпимостта към корупцията у нас е далеч по-висока, отколкото на Запад.

Впрочем, ако питаш по-млади хора кой е Иван Славков, ще ти кажат, че е един шут – това са видели по телевизията. “Простак, но от готините” – така се изрази момиче на 25 за него. Момчетата пък помнят, че е бил шеф на Футболния съюз в периода на най-големите успехи на българския футбол, но и на най-голямата корупция в него.

Името Славков – Батето поляризира. Съчетава корумпирания, човека, който е съдружник с престъпници (акционер в СИК), шеф на далавераджийски футболен съюз, зет на диктатор, ползвал се цял живот с привилегии и т. н. И забавния, общителен шегаджия, с авторитет на най-високо ниво в спорта и футбола по света (допреди скандала).

Човек може и добре да живее, да има много пари, да ги ръси около себе си. Но в крайна сметка не се забравя онова, с което си е орезилил името.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.