Йеменската Ал Каида – новата заплаха

Мохамед Гобари
Ройтерс

Йеменският клон на Ал Каида, който вече е основна грижа на САЩ по отношение на сигурността, може да застане още повече в светлината на прожекторите след ликвидирането на Осама бин Ладен, тъй като е възможно да организира нападения за отмъщение. Ал Каида на Арабския полуостров (АКАП) е организирала няколко неуспешни атентата срещу американски и саудитски мишени с дръзка нова тактика.

Подобна агресивност може да помогне на АКАП да поеме символичното водачество в едно глобално движение на Ал Каида, която сега е съставена основно от хлабаво свързани звена на еднакво мислещи ислямистки екстремисти.

„Смъртта на Бин Ладен без съмнение е добре дошла за АКАП“, каза Джарет Бракман, старши съветник в правителството на САЩ по въпросите на борбата с тероризма. Той посочи, че липсата на общ лидер на Ал Каида ще увеличи тежестта на йеменското крило на организацията. „Това отваря пространство за АКАП да упражни по-голямо влияние над бъдещата насока на глобалното движение“, каза Бракман.

Заместникът на Бин Ладен Айман аз Зауахири е фаворит за наследяване на поста. Анализатори обаче смятат, че му липсва нужната харизма да е вдъхновяващ наставник и същевременно оперативен лидер. Родът на Бин Ладен произхожда от Йемен. Тази страна в момента е разтърсвана от конфликта между президента Али Абдула Салех, който е съюзник на САЩ в борбата срещу Ал Каида, и протестно движение, което настоява за оставката му.

Това заплашва да доведе до политически хаос, от който може да се възползва АКАП. Пожелал анонимност бивш член на АКАП заяви в Сана, че се опасява, че групировката ще се опита да укрепи позицията си в надпреварата за лидерство с някое зрелищно нападение. „Те ще използват това като мотивация за нанасяне на удар. Очаквам не съвсем скоро, но по някое време да извършат голяма операция, защото ще има съревнование за лидерския пост между тях и клоновете в Ирак, Пакистан и Мароко“, каза той.

Йеменският политически анализатор Али Сейф Хасан също очаква прояви на насилие в отговор на убийството на Бин Ладен. „Това силно ще повлияе на АКАП. Очаквам нападения за отмъщение“, каза той. Обаче АКАП, която стабилно се е настанила в пустините и планините на Йемен, в последно време кротува – изглежда в очакване да отмине бурята, тъй като тази бедна страна е обхваната от масови протести с искания за оставка на Салех, който в миналото бе важен партньор на САЩ и Саудитска Арабия в борбата срещу Ал Каида. Салех обаче играе двойнствена игра, като на моменти манипулира екстремистите в своя изгода и често се стреми да изтръгне повече финанси и подкрепа от САЩ като цена за сътрудничеството му в борбата с тероризма.

Протестите против Салех, в които АКАП играе нищожна роля, са ново предизвикателство за организацията. „Това, което искат, е да се прегрупират, да намерят нови скривалища и да укрепят отношенията си за периода след свалянето на Салех“, каза Барак Барфи от фондация „Сенчъри“. „Те не са преследвани и ще се разгърнат. Имайки предвид способностите на САЩ и на йеменските им съюзници, те ще се опитат да създадат по-трайна инфраструктура, която може да устои на атаки“, каза Барфи.

Йемен приветства убийството на Бин Ладен, а продемократичните активисти призоваха протестиращите да не размахват образа му, за да не дават на властите претекст за още по-тежки репресивни мерки. Необичайното за АКАП спрямо други клонове на Ал Каида е това, че има не само ефикасен оперативен командир, но и харизматични членове като родения в САЩ сладкодумен духовник Ануар ал Аулаки.

Лидерът на АКАП Насер ал Ухайши е бил близък личен сътрудник на Бин Ладен в Афганистан през 90-те години на миналия век и строго се придържа към идеологията и оперативната тактика на водача си. Той създава АКАП след бягството си от йеменски затвор през 2006 г. Организацията му работи до голяма степен независимо от оригиналната Ал Каида и си е спечелила възхвали от екстремисти след новаторските, макар и неуспешни нападения в пътуващи към САЩ самолети през 2009 и 2010 г.

„Смъртта на Бин Ладен няма да повлияе особено на АКАП в краткосрочен план“, каза Грегъри Джонсен от Принстънския университет. Ако обаче екстремистите все още търсят образ за подражание, „те биха могли да издигнат Ухайши като човек, който се е учил от водача, като някой, към когото те трябва да се присъединят“, добави той.

Самият Бин Ладен си осигури лидерското място след като влиятелният му наставник Абдула Азам – духовник, който призоваваше за джихад в Афганистан, загина при бомбена експлозия в края на 80-те години. Друг ценен коз на АКАП е Аулаки, който напусна САЩ през 2001 г. и се присъедини към Ал Каида в Йемен. Той поддържаше контакти с майор от сухопътните сили на САЩ, за който се смята, че през ноември 2009 г. е открил безразборна стрелба в американската военна база във Форт Худ, щата Тексас, при което 13 души бяха убити, а 32 – ранени.

Духовникът, който е от йеменски произход, е бил свързан и с нигериец, следвал в Йемен, който впоследствие направи неуспешен опит да взриви пътуващ към САЩ пътнически самолет през декември 2009 г. Аулаки „ще се издигне в редиците на организацията. Той е магнетична личност и е един от малцината оцелели джихадистки лидери с такъв тип харизма – в нея има нещо бинладеновско“, каза Томас Хегхамър, научен работник от изследователски институт към норвежката армия.

Съсредоточаването на правителството на САЩ и западните медии върху Аулаки го направи известен сред екстремистите в цял свят и помогна на АКАП да получи по-глобален облик, казват анализатори. „Това сега може да помогне за извоюването на лидерската позиция в движението. Притежаването на „марката“ Ал Каида, която бе от полза и за Бин Ладен, наистина помогна“, каза Уилям Маккантс, основател на блога „Джихадика“.

Известността на АКАП може да привлече пари и доброволци, както и да увеличи влиянието й сред другите мрежи на Ал Каида. „Предвид това, че има оперативна пробойна по отношение на водачеството и на харизмата (след смъртта на Бин Ладен) мисля, че те де факто може просто да се прехвърлят върху АКАП“, каза Маккантс.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.