Убийството на Осама като най-голяма новина + фотогалерия

Френските вестници на другия ден след новината за смъртта на Осама. Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове

Сватбата в британския кралски двор е сред 10-те водещи събития в медиите през 21-и век, но вече е изместена от отразяването на смъртта на Осама бин Ладен, съобщиха световните агенции миналата седмица.

Проучване на компанията „Глоубъл ленгуич монитър“ показва кои новини са най-описвани и коментирани в медиите по света.
Оказва се, че ликвидирането на Бин Ладен е третата най-важна новина в медиите от началото на столетието. Компанията е използвала специален софтуер, за да проследи отразяването на водещите световни новини в 750 хил. печатни и електронни медии, вкл. блогове, “Фейсбук”, “Туитър” и други социални мрежи.

Ето класацията на 10-те водещи в медиите новини на 21-и век:

1. Възходът на Китай
2. Избирането на Барак Обама за президент на САЩ
3. Смъртта на Бин Ладен
4. „Уикилийкс“

Двата най-тиражни вестника в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блогове

Двата най-тиражни вестника в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеСнимка фалшификат, която показва морски пехотинец с тялото на Осама. В първите дни след смъртта на Осама в интернет се разпространяват няколко подобни фалшификата, тъй като търсенето в мрежата е голямо и с подобен ход се генерират много посещения в един ил идруг сайт. Снимки: "Фейсбук" и блоговеПървата страница на "Ню Йорк jаймс".Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеСергия за вестници в Исламабад, Пакистан, в деня след смъртта на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеВестници от цяла Европа в деня след смъртта на Осама. Снимки: "Фейсбук" и блоговеПървата страница на "Лос Анжелис таймс". Вестник с новината за убиството на Осама, закачен на оградата край мястото в щата Пенсилвания, където падна четвъртият самолет, завзет от терористите през септември 2001 г. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеИндийските вестници в деня след убийството на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеСръбските вестници в деня след убийството на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеОсновните вестници в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеПърва страница на в. "Чикаго трибюн".Австралийските вестници в деня след убийството на Осама. Първа страница на "Уолстрийт джърнал".Фланелка по повод новината, каквато може да се поръча в интернет. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеВестниците в Рио Де Жанейро, Бразилия, след новината за смъртта на Осама. Любителски снимки на американци, които се радват на улицата във Вашингтон след като е съобщена новината за смъртта на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеФланелка за смъртта на Осама, която може да се поръча в интернет на другия ден след новината. Плакат в стила на Дивия Запад от преди век, за Осама. Реалната награда, която даваше правителството на САЩ, обаче беше 25 млн. долара. И анонимен пакистанец ги получи. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеФланелка за смъртта на Осама, която може да се поръча в интернет на другия ден след новината. Любителски снимки на американци, които се радват на улицата във Вашингтон след като е съобщена новината за смъртта на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеПървата страница на в. "Вашингтон поуст".Френските вестници на другия ден след новината за смъртта на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеИндийските вестници за смъртта на Осама. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеСнимки от стаята, в която е убит Осама, извадени от телевизионен репортаж и разпространявани в интернет. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеСнимки от стаята, в която е убит Осама, извадени от телевизионен репортаж и разпространявани в интернет. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блоговеСнимки от стаята, в която е убит Осама, извадени от телевизионен репортаж и разпространявани в интернет. Снимки: "Фейсбук", "Туитър" и блогове

5. Сватбата в британския кралски двор
6. Внезапната смърт на Майкъл Джексън
7. Терористичните удари на 11 септември 2001 г.
8. Опустошителното земетресение в Япония и причинената от него ядрена авария
9. Бунтовете в арабския свят
10. Глобалната икономическа криза

Банер в интернет за материалите за Осама. Снимки: от екрана

Банер в интернет за материалите за Осама. Снимки: от екранаСнимки: от екранаКорица на списание "Тайм" от 1945 г. за смъртта на Хитлер. Корица на сп. "Тайм" от 2003 г. за смъртта на Саддам Хюсеин. Корица на сп. "Тайм" от 2006 г. за смъртта на терориста Заркауи.Корица на сп. "Тайм" от 2 май 2011 г. за смъртта на Осама Бин Ладен.

За по-малко от седмица след обявяването на новината за смъртта на лидера на „Ал Кайда“ това събитие е било обект на над 84 млн. публикации в печатните и електронните медии. Сватбата в британския кралски двор остана на 5-о място с близо 63 милиона публикации в световните медии.

От началото на века досега обаче най-голямата новина за световните медии е икономическият и политически възход на Китай – над 300 млн. публикации. Избирането на Барак Обама за президент на САЩ е отразено в 123 млн. публикации.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.