Гърция – хващат правителството в тайни преговори с МВФ

Удар, при това доста сериозен, понесе доверието към премиера Георгиос Папандреу от излъченото по телевизионен канал предаване на популярния журналист Лакис Лазопулос, събрало един милион телевизионни зрители. На екрана бе показан част от документален филм за Доминик-Строс Кан.

Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) заявява по въпроса за меморандума договор, подписан от Гърция с кредиторите : „Работихме месеци наред с гръцките власти и го направихме подмолно. Защо ли? Защото гръцките власти пожелаха фондът да се намеси, макар че от политически съображения Папандреу не го каза на народа“. „В началото (Папандреу) ми се обаждаше доста, обади ми се през ноември-декември 2009 г., като ми каза, че страната му има нужда от помощ“, добави Строс Кан, посочвайки, че месеци наред правителството е работило „подмолно“ с МВФ за изработването на меморандума.

И така премиерът е говорил лъжи на гръцкия народ тогава, ако приемем, че шефът на фонда казва истината в телевизионното предаване. Съвсем други неща каза например Папандреу на 11 декември 2009 г. в интервю, дадено от него в Брюксел, веднага след края на срещата на върха на ЕС. „Разбира се, няма сценарии за прибягването на Гърция до МВФ“, категорично уверяваше тогава той.

Впрочем тогава това бе използвано от Папандреу като контрааргумент срещу онези, които предлагаха орязване на заплати и пенсии. „Да, крути мерки срещу корупцията, но не и крути мерки срещу обикновени хора – работещите и пенсионерите. Нима през последните пет-шест години наемният работник е бил виновен за това, че страната е стигнала до бюджетен дефицит от 13 процента? Орязването на заплати и пенсии съвсем не води до създаване на жизненоспособна гръцка икономика и не отговаря на реалния проблем на същата тази икономика, подчертаваше той.

Изявленията на Строс Кан покзват, че е имал основания заместник-министърът на финансите Филипос Сахинидис, който точно по същото време миналата година, след като меморандумът мина през министерски съвет, заяви, при това искрено, в интервю за телевизия НЕТ: „Когато партията ПАСОК пое управлението на страната, тя установи, че единствената алтернатива, която е имала, е била да прибегне за помощ до МВФЕ Фондът се явява като единствена алтернатива от 5 октомври 2009 г. денят след парламентарните избори в Гърция, довели триумфално социалистите на власт „.

Още на следващия ден след изборите Сахинидис уверява, че кабинетът на социалистите е споделял мнение, че прибягването до фонда е било единственото решение. Точно тази линия кабинетът реализира, както впрочем разкрива и Строс Кан, когато потвърждава, че „още в началото, от ноември-декември, Папандреу му се е обаждал по телефона и че МВФ е работил „подмолно“ с гръцките власти за изготвянето на меморандума, тоест на договора за сключените впоследствие заеми. Едно е Папандреу да крие това, а съвсем друго е да уверява на 11 декември, че „не е имало сценарии за прибягване до МВФ“. Има огромна разлика межди тези две неща.

Меморандумът с МВФ бе политически избор на премиера и на неговия икономически екип още от самото начало. Това впрочем се разбира от изявленията на Доминик-Строс Кан. Дали премиерът е бил искрен към гръцкия народ на някакъв определен етап или е правил напълно обратното е второстепенен въпрос. Политиката на един ръководител обаче има първостепенно значение.

Но както и да стоят нещата, договорът меморандумът с кредиторите се провали с трясък във всички направления. Не само фактът, че целият гръцки народ е против правителствената политика, произтичаща от прилагането на този меморандум. Значимо е, че болшинството от чуждите фактори и анализатори преценяват, че в крайна сметка меморандумът няма да може да предотврати фалита на страната, въпреки невижданите и дълбоко несправедливи саможертви от социална гледна точка на гръцкия народ.

„Рано или късно, гръцки фалит ще има“, писа преди дни в. „Ню Йорк таймс“ и допълни: „Европа иска да забави този фалит поне до 2013 г. Все по-малко вероятно обаче изглежда, че тя ще може за дълго да забави неизбежното“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.