Защо никой не разследва търговията с органи в Косово

в. Вечерне новости

Скоро ще измине половин година от първото появяване в общественото пространство на елементи от доклада на депутата от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти за търговията с човешки органи в Косово, но нещата не помръдват от първоначалната точка. Докладът на Марти предизвика голяма буря в света, също както и предишното му разкритие за тайни затвори на ЦРУ. Все пак, тези две големи афери, засега имат различно развитие.

Цялата международна общност изпраща сигнали, че е заинтересована истината за търговията с органи да излезе на светло. Такива послания изпратиха и ЕС, и ООН, но всичко свърши с това, тъй като по никакъв начин не може да бъде намерена меродавна институция, която окончателно да извърши подробно разследване. Официален Брюксел застъпва тезата, че това е работа за полицейската мисия на ЕС в Косово ЕУЛЕКС.

ЕУЛЕКС е най-добре поставен да извърши това разследване, заяви Мая Кочанчич, говорител на Катрин Аштън, върховен представител за общата външна политика и сигурността. Тази мисия обаче един път вече води разследване по този въпрос, но не откри нищо. След публикуването на доклада на Марти, те поискаха от него допълнителни доказателства, но той ги посъветвал като специална служба сами да ги потърсят. С оглед на това, че те не могли да ги намерят, Марти изразил съмнение в техните компетенции.

ЕУЛЕКС в момента е задвижил предварително разследване по твърденията на Марти и засега остана с това. Тази мисия освен това е ограничена само в Косово, докато разследване би трябвало да се води в Албания и други страни като Турция. Официален Белград затова предложи разследването да бъде извършено от ООН. Това предложение обаче засега не е получило конкретен отклик в Брюксел и преди всичко във Вашингтон, от който много зависи.

Неотдавна пристигна новината, че Дик Марти се оттегля от политическия живот. Той направи това по силата на закона, тъй като е изпълнил четири мандата, макар да се очакваше, че заради своето реноме ще поиска изключение от правилото – нещо, което той не направи. Неговият доклад, въз основа на който бе гласувана резолюция на Съвета на Европа, по този начин рискува да изпадне в забвение. В Съвета на Европа обаче уверяват, че това няма да се случи.

Мевлют Чавушоглу, председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), тази най-голяма интеграционна институция, изтъкна неотдавна за „Вечерне новости“, че желание и воля за разследване има, а единственият отворен въпрос е да се открие как да се направи това. Дотогава докладът на Марти ще бъде мъртво слово на хартия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.