Разпада ли се тандемът на Путин и Медведев?

Путин и Медведев. Снимка: руск

Три години тандемът от премиера Путин и президента Медведев работеше в синхрон, но в последно време възникнаха сривове, пише в. „Ню Йорк таймс“. „Политиците, бизнесмените и кремълските придворни не знаят към кого от двамата да демонстрират лоялност, а второстепенните политици започнаха да пръскат слухове“, отбелязва авторката Елън Бари.

Тя дава пример с депутата от управляващата партия „Единна Русия“ Константин Затулин, отстранен от парламентарната фракция заради поддръжката си на позицията на Путин за Либия. „Той публично твърди, че Медведев е нарушил договорката с Путин и се опитва да подрие позициите му. Затулин заяви, че Медведев е поддържан от олигарси, които се надяват да върнат влиянието си. Според мен те се чувстват много по-комфортно при слаб президент, отколкото при силен и намериха човека, който могат да манипулират“, цитира тя депутата.

Скоро след като Затулин бе наказан, последва отстраняването на политическия съветник Глеб Павловски. Съветникът заяви, това е било предизвикано от коментара му по адрес на Путин, че не трябва да се връща на президентския пост. „Путин се замисля да се върне като държавен глава от страх, че на власт ще дойдат либералите и ще отслабят страната. Нещастието е, че няма никакви либерали“, заяви Павловски.

„В тези изявления, както и в целия руски политически живот трудно може да се отличи истината от измислицата. Нито Затулин, нито Павловски са част от най-близкото обкръжение на президента и на премиера. Очевидно е обаче, че пукнатината между публичните позиции на Путин и Медведев се разширява“, отбелязва Елън Бари.

В петък миналата седмица Путин обяви създаването на народен фронт. По-рано Медведев огласи намерението си да проведе среща с телевизионните зрители на 18 май. Двете инициативи се разглеждат от някои наблюдатели като начало на предизборната кампания. „Появилото се напрежение показва голям разрив вътре в елита“, предупреждава Дмитрий Саймс, ръководител на вашингтонския Center for the National Interest.

„Не са ли разногласията между Путин и Медведев елементи на една игра“, пита Кети Лали, наблюдател във в. „Вашингтон пост“. „Получава се интересна гонка – днес единият от двамата се държи като президент и се показва като очевидния кандидат. След седмица подир ехидната забележка на втория изостава и едва ли не напуска състезанието“, казва анализаторът.

„Смятам, че няма никакво съперничество. Нашият политически живот е театър. Има режисьори, има и сценарий. И на тях им се нрави, когато публиката смята, че имало конфликт“, отбеляза социологът и член на „Единна Русия“ Олга Криштановска.

Любопитното е, че Лидия Шевцова от московския Карнеги Център, остро критикуваща властта, прави сходен извод с подобни изрази: „Политически живот тук няма. Той съществува там, където има независими медии, внимателна аудитория и непредсказуем сценарий. Интересното е друго – че Кремъл поощрява тези басни“.

Криштановска нарича Медведев „генерал без армия“, отбелязвайки, че той е сменил само двама от 75-те висши чиновника, наследени от Путин. При това Путин и Медведев са твърде различни като образи в публичното пространство. „Критиците смятат, че това е опит да се успокоят два различни слоя в аудиторията“, казва тя. „Медведев влиза в ролята на либерал и се харесва на Запада, той се зарича, че ще бори с корупцията, води блог. Но какво се промени? Нищо, отговарят критиците“, казва Шевцова. И определя Медведев като „Мистер Нула“. „При неговото управление се проведе вторият процес над Ходорковски, в следствието умря правозащитникът Магнитски, а корупцията се усили“, отбелязва тя. Путин пък се обръща непосредствено към вътрешната аудитория, обещава да повиши пенсиите, да защити тружениците и да направи Русия силна.

И въпреки това признаците на разрив – или тяхната липса – привличат огромното внимание на пресата и в Русия, и на Запад. Според Шевцова Кремъл поощрява тези разговори, защото създават впечатлението за реален избор. Идеята за разрив харесва на Запада, който иска да чуе добри новини от Русия и да получи като партньор Медведев, отбелязва „Вашингтон пост“.

Наблюдателят във Foreign Policy Юлия Йоффе разглежда коментарите по повод на идеята за народен фронт, лансирана от Путин в разгара на майските празници, като „марионетките на Путин“. „Повечето от руснаците ще чуят за плана чак в средата на следващата седмица. Самата тя е смехотворна. Да започнем с това, че нито една от организациите, изброени от Путин, на практика не съществуват.

Дори и някакви организации да са оцелели досега като независими, определено няма да ги видим в състава на новата структура. По-вероятно е през това лято и през есента като с вълшебна пръчица да се появят нови организации, които подкрепят линията на така наречения народен фронт, подозрително напомнящ „житието на Брайън“, пише авторката, правейки алюзии с един от филмите на комиците „Монти Пайтън“.

Според Йоффе заявката на Путин за създаване на алианс на единомишленици, обединени от любовта към Русия, напомня на „блока от комунисти и безпартийни“ от съветско време. „Впрочем тогава е съществувала „идеологическата подплънка“, според която комунистите нямат други интереси, освен тези на народа. Интересите на днешната управляваща партия са имотите, бизнеса, колите, и не само. Така че опитът да се привлекат гласове с помощта на народния фронт е равносилно на риболов с динамит“, завършва Йоффе.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.