Петролът пада, а у нас бензинът – не; Ще повлече ли Гърция и български банки?

Вълнуващи борсови новини заляха света тия дни.
Цената на петрола на международния пазар падна с 12-13% за седмица. Някои казват – заради убийството на Бин Ладен, други – заради търсене, пазар и т. н. Няма значение. На това българо-съветският отговор от “Лукойл” беше намаление на цените на бензина с …3 ст. на литър. Тоест – с 1,5%.
Ако се сметне пропорционално според дела на цената на петрола в крайната цена на горивата у нас, намалението трябваше да бъде поне 5-6%. Но не би.

Шашмите на “Лукойл” не са от вчера. Цените на бензина у нас стигнаха 2,40-2,50 лв. на литър, когато петролът на международните борси стигна 150 долара на барел преди 2 години. После поевтиня драстично и цените на бензина у нас …не поевтиняха драстично. Когато тръгнаха пак нагоре, бензинът скочи далеч преди тях и стигна 2,20-2,30 лв. на литър, още при цена на петрола 80-90 долара на барел.

Сега пак така – цената пада, на “Лукойл” – не. Само символично. А само преди 2-3 седмици “Лукойл” за пореден път вдигна цената на бензина с 5 ст. на литър, заради дребно покачване на цената на петрола на международния пазар.
При това цената на международния пазар се отнася до петрол тип “брент” и др. по-качествени видове. У нас се внася от “Лукойл – Русия” петрол тип “Урал”, който по всички категоризации е по-скапан от този в Близкия изток и струва по-евтино. Дава по-малко процент бензин при дестилация, повече дизел, мазут и тежки фракции. Това не пречи на “Лукойл” да гърби нещастната държавица България с по-високи цени на дизела, отколкото в някои европейски страни. И да ни гърби с по-скъп дизел спрямо бензина, макар че у нас акцизът на дизела е по-малък от този на бензина.

В този вълнуващ момент международните кредитни агенции смъкнаха рязко рейтинга на Гърция. Наредиха я в група страни заедно с Камерун, Гана, Хондурас, Буркина Фасо. Тоест – с най-изостаналите. Но гърците си живеят добре. Свикнали са да харчат и някой да дава. Сега се очертава някой да плати сметката. Май няма да е ЕС. Дългът на Гърция е 327 милиарда евро. ЕС даде 100 милиарда евро на Гърция да закрепи положението и държавата да не фалира, ама това не помогна. Правителството не можа да свие харчовете, на гърците не им пука. Сегашното снижение на рейтинга ще се отрази на банките там. Това може да повлече български банки. Както е известно много банки у нас са гръцки. Не само тези с гръцки имена. Айде, да не споменаваме имена. Всеки да си прави сметката.

И, както е известно, у нас поради кризата банките са го закъсали (не само гръцките), прикриват реални фалити на фирми с необслужвани кредити, напълнили са се и с имоти от ипотеки, и т. н.
Кога ще гръмне балонът?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.