Кой кой е в тероризма след Осама

в. Либерасион

От края на 2001 г. насам Осама Бин Ладен беше повече източник на вдъхновение, отколкото военачалник. Смъртта му обаче може да предизвика разцепление в различните фракции на една достатъчно децентрализирана вече организация с неясни очертания.

На какво ще заприлича Ал Каида сега, когато Осама бин Ладен е мъртъв? На Ал Каида от времето, когато той беше жив – изкушаваме се да отговорим. До такава степен основателят на международната терористична организация бе станал повече пример за подражание, отколкото оперативен или идеологически лидер, откакто през декември 2001 г. потъна в пълна нелегалност, изплъзвайки се на американската армия и афганистанските й съюзници в Тора Бора.

От близо десетилетие всички специалисти са единодушни, че той вече не играе никаква роля в операциите, извършвани от името на Ал Каида в различни точки на света. Той дори бе прехвърлил комуникацията и грижата за огласяване на идеологическата линия на организацията на Айман аз Зауахири – едновременно негова дясна ръка и човек, вземащ ключовите решения в сянка. Простият факт, че успя да остане жив от 2001 г. до миналата неделя, 1 май, срещу внушителната американска военна машина, говори сам по себе си.

От 11 септември насам повечето големи атентати – независимо дали става въпрос за Бали (през 2002 г. с 202 убити), Казабланка (2003 г., 45 жертви), Мадрид (2004 г., 191 загинали), Лондон (2005 г., 56 убити) или Шарм ел Шейх (2005 г., 68 жертви) – бяха замислени и извършени от самостоятелни местни групи, като само един техен представител бе „усъвършенствал“ идеологическата и военната си подготовка в пакистанските племенни райони. За тях не беше нужна благословията на духовния водач, в какъвто се беше превърнал Осама бин Ладен – повече вдъхновител, отколкото подстрекател.

При все това, погрешно би било да мислим, че смъртта му ще остане без последици. Ще трябва да минат месеци, дори години, за да преценим въздействието им. Няма съмнение обаче, че кончината на водача ще отслаби допълнително организацията, която се оказа неприятно изненадана и превърната в отживелица от арабските революции, чието зараждане не бе забелязала.

Удивително е до каква степен Ал Каида изглеждаше смутена от едно младежко движение, което настоява за повече свобода, но не желае повече ислям и още по-малко моделите на Запада. Айман аз Зауахири, обикновено готов да коментира новините, се ограничи до лаконичен призив за изгонване на „фараона Мубарак“ и за „сразяване на НАТО“ в Либия. Теоретично, той е призван да оглави Ал Каида, но не притежава нито излъчването, нито осанката, необходими за тази цел.

Рискът е по-скоро да станем свидетели на раздробяване на световното джихадистко движение, след като Бин Ладен така и не съумя да предложи модел за управление (не само военно), нито да разшири организацията си, характеризираща се със силно изразена арабска ориентация.

Централна Ал Каида

Докато Бин Ладен беше жив, неоспоримото му обаяние поддържаше сплотеността на организация, отслабена от атаките на американските безпилотни самолети в племенните райони. Тази кампания на насочени удари, започнала през лятото на 2008 г., все повече се засилваше, обезглавявайки организацията и всявайки подозрение в редиците и на самата Ал Каида.

Освен това, има опасност разединението и съперничествата между египтяни (военния командир Халед ал Хабиб и инструкторите Сейф ал Адел, Мустафа Хамид и Медхат Морси), либийци (Абу Яхия ал Либи, фигура във възход и шеф на афганистанския фронт и „специалиста по взривовете“ Атия Абдел Рахман), йеменци или саудитци (Аднан аш Шукри Джумаа, шеф на външнополитическите операции) в рамките на Ал Каида да се разгорят с по-голяма сила.

Движението на пакистанските талибани

Основано от Бейтула Мехсуд и ръководено днес от Хакимула Мехсуд, „Техрик-е-талибан Пакистан“ е най-близката и най-„просмукана“ с идеологията на Ал Каида организация. Поради местонахождението си в Пакистан, тя има многобройни и дълбоки връзки с Ал Каида. Пакистанските джихадисти обаче, въпреки опита си за атентат на нюйоркския площад „Таймс Скуър“ през декември, са заети главно с борбата си срещу Исламабад. А и азиатският им произход ги „дисквалифицира“ по отношение на ръководството на централна Ал Каида.

Ал Каида на Арабския полуостров (АКАП)

АКАП е резултат от сливането на йеменския и саудитския клон на Ал Каида – прегрупиране, мотивирано от отслабването на саудитската организация, понесла тежко поражение от репресивните мерки в кралството. Йемен е една малкото страни, където Ал Каида е в пълен възход, но установяването й на местна територия е силно обвързано със сложния баланс в местните племенни сили. Прочутият проповедник Ануар ал-Аулаки би могъл да претендира за световно лидерство…

„Ислямска държава в Ирак“

Тази организация е проявлението на Ал Каида в Месопотамия, западнало след смъртта на йорданеца Абу Мусаб аз Заркауи, убит в Ирак при американски рейд през 2006 г. Също както Заркауи се прочу с антишиитската си мания, „Ислямска държава в Ирак“ се опитва да разпали отново жаравата на междурелигиозната гражданска война, вземайки за мишена шиити и християни – най-вече с нападението срещу сирийска катедрала в Багдад през есента на миналата година.

По времето на Заркауи тази стратегия вече предизвика жлъчни дебати в самата Ал Каида, като някои смятат, че масовото убийство на шиите, които също са мюсюлмани, е отчуждило преобладаващата част от иракското население, както и немалко сунити, след като именно милициите „Сахуа“ („пробуждане“), финансирани и въоръжени от САЩ, нанесоха най-тежки удари на „Ислямска държава в Ирак“.

„Ал Каида в ислямския Магреб“ (АКИМ)

За АКИМ смъртта на титуляра застрашава да разпали борбата за надмощие между духовния водач Абделмалек Друкдел и двамата основни командири на „катиба“ („бригади“) Абдлехамид Абу Зеиб и Мохтар Белмохтар. За тази организация, смятана за периферна по отношение на централна Ал Каида, Бин Ладен бе обединяващ фактор.

Той, впрочем, се намеси в преговорите за заложниците от френската компания „Арева“, като в послание настоя френските войски да напуснат Афганистан и Франция да отмени закона, забраняващ бурката. Отсъствието му може да възобнови преговорите на чисто финансова основа.

„Аш Шабаб“

Въпреки обвързаността си с Бин Ладен, сомалийските джихадисти винаги са показвали, че за тях по-важно е местното положение. Обвързани с племенните разделения, характерни за обществото им, те имат слабо влияние върху световния джихад.

Индивидуални бойци

Тези хора, които действат сами, след като са възприели самостоятелно идеологията на Ал Каида, са най-трудно откриваеми. Явлението вероятно ще продължи да съществува години след смъртта на вдъхновителя си.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.