Властта в Куба разхлабва хватката над народа

Просяк в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Кубинските власти ще разрешат на гражданите си туристически пътувания в чужбина за първи път от повече от 50 години насам, съобщи АФП. Новите права са включени в разпространения преди ден от властите план от 313 мерки за икономически реформи, приети през април от конгрес на Кубинската комунистическа партия. Документът не дава подробности за начина на разрешаване на пътуванията в чужбина, но прави официално решението да кубинците да могат да излизат от страната като туристи.

Куба легализира също така продажбата на недвижимо имущество и коли и разширява възможностите за частно сдружаване, което може да послужи като двигател за кретащата кубинска икономика. Предвижда се също така кубинците да бъдат насърчавани да създават кооперативи, които могат да функционират като средни предприятия с много служители – ключово изискване за всяка жизнена икономика. В момента такива кооперативи съществуват само в селското стопанство.

Новооповестеният вариант на указанията предвижда такива компании, собственост на служителите, да могат да продават продуктите си директно на потребителите или на собственици на други компании, без държавата да служи като посредник. Освен това кооперативите сами ще решават колко да получава всеки работник.

Новите икономически насоки също така призовават за легализиране на продажбата на коли и други превозни средства, като същевременно се посочва, че държавата все още не е в състояние да продава повечето нови кубински коли чрез държавни компании. Промяната ще бъде приветствана от хилядите граждани, които се надяват да продадат старите си автомобили или да си купят по-нови.

По-рано можеха да се продават само коли, произведени преди революцията, което означаваше, че хиляди лади и москвичи, както и други автомобили, ползвани в бившия източен блок, бяха замразени в ръцете на собствениците си. Кубинците заобикаляха тези ограничения, като си „заемаха“ автомобили.

Реформата предвижда също така много обществени сгради да бъдат превърнати в жилищни, за да се намали недостигът на жилища. Понякога три, дори четири поколения от едно семейство живеят натъпкани в няколко порутени стаи. Дори разведени двойки изпитват затруднения да се разделят и преместят заради строгите правила за собственост.

Публикуваните указания в областта на икономиката обаче не дават много уточнения, което означава, че кубинците ще трябва да почакат, за да разберат подробностите, когато стратегията най-накрая бъде превърната в закон от парламента.

Икономическата реформа цели да измъкне Куба от дълбокото финансово блато чрез реформи за свободна търговия, като в същото време се запази комунистическата система, установена с революцията на Фидел Кастро през 1959 г. Тя бе одобрена единодушно миналия месец от историческия конгрес на Кубинската комунистическа партия, но окончателният документ бе публикуван преди ден.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.