Шпионски игри в Пакистан след смъртта на Осама

Асошиейтед прес

Нараства подозрението, че пакистанската разузнавателна служба е разкрила на местните медии името на ръководителя на подразделението на ЦРУ в Исламабад от яд заради операцията, при която беше убит Осама бин Ладен. Това е второто разгласяване на името на американски таен агент в Пакистан през последните шест месеца.

САЩ заявиха в понеделник, че не планират да изтеглят шпионския шеф, но случката вероятно ще изостри още повече и без това разстроените отношения между двете страни седмица след като военноморски тюлени с хеликоптери щурмуваха имението на Бин Ладен, без да предупредят пакистанците. ЦРУ и пакистанската разузнавателна служба отдавна се отнасят с взаимно подозрение, което стана явно след смъртта на терористичния лидер.

Армията и разузнавателните служби на Пакистан са подложени на унищожителни критики у дома заради това, че не са спрели американската операция. Мнозина пакистанци смятат акцията за нарушение на суверенитета на страната им, въпреки че бяха доволни от убийството на Бин Ладен.

Американски служители казаха, че не са уведомили предварително пакистанците, защото се опасявали, че някой може да предупреди Бин Ладен. Американските сили също така използваха хеликоптери с технологии, правещи ги неуловими за радарите, така че пакистанците да не могат да ги засекат.

Пакистанският министър-председател Юсуф Раза Джилани защити в понеделник армията и разузнавателните служби, като каза пред парламента, че е „нечестно Пакистан да бъде обвиняван от когото и да било… че е в тайно съдружие с Ал Каида“.

Той призна, че страната му не е успяла да открие Бин Ладен, но каза, че това не е било неуспех само на Пакистан. „Да, има неуспех на разузнаването. Той обаче не е само наш, а на всички разузнавателни служби по света“, заяви Джилани.

Американски служители казаха, че нямат доказателства някой от висшите ешелони на пакистанската военна и разузнавателна върхушка да е бил съучастник в укриването на Бин Ладен в гарнизонния град Аботабад, намиращ се едва на 35 мили от столицата. Но подозрението остава, а членове на Конгреса заплашиха със спиране на американската помощ, ако бъдат открити доказателства.

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ смятат, че Бин Ладен трябва да е имал поддържаща мрежа в Пакистан. „Но ние не знаем кого или какво е включвала тази поддържаща мрежа. Не знаем дали не е имало някои хора в правителството, хора извън правителството. Това е нещо, което трябва да разследваме, и по-важното – пакистанското правителство трябва да го разследва“, каза в неделя Обама в интервю за предаването „60 минути“ по телевизия Си Би Ес.

Джилани обяви смъртта на Бин Ладен за „истинско въздаване на справедливост“, след като Ал Каида извършва множество нападения в Пакистан. Той обаче предупреди САЩ да не опитват подобни тайни акции в бъдеще. „Едностранните действия неизменно предполагат опасност от сериозни последици. Пакистан си запазва правото да отвърне с пълна сила… Никой не бива да подценява решителността и способностите на нашата нация и въоръжени сили да защитават нашата свята родина“, заяви Джилани.

Същевременно обаче той подчерта важността на пакистанско-американските отношения и настоя, че връзките все още са здрави. „На този етап комуникацията ни със САЩ на официално и дипломатическо ниво е добра, продуктивна и открита“, каза Джилани.

Речта на Джилани и подозрението за разкриването на името на ръководителя на подразделението на ЦРУ изглежда свидетелстват за стремежа на пакистанските представители да отвърнат по балансиран начин на акцията срещу Бин Ладен.

Гражданските и военните лидери трябва да успокоят у дома населението, което е недоволно от това, че САЩ са нарушили суверенитета на страната, и е разгневено на армията и разузнавателната служба, които са позволили да се случи това. Те обаче трябва да се грижат също така да запазят отношенията си със САЩ, които осигуряват милиарди долари военна и гражданска помощ за сътрудничество във войната в Афганистан.

„Изказването на Джилани и разкриването на името на предполагаемия шеф на подразделението на ЦРУ изглежда съответстват на нуждата Исламабад да запази отношенията със САЩ и същевременно да се опита да се противопостави на засилващия се американски натиск след убийството на Осама бин Ладен“, каза Камран Бокари, анализатор в частния изследователски институт в областта на сигурността „Стратфор“ в Остин, Тексас.

Даже преди да бъде открит Бин Ладен, много американски служители обвиняваха Пакистан, че играе двойна игра, като приема помощ от Америка и обещава подкрепа, а после не успява да разкрие търсени от САЩ ключови ислямистки бойци, включително лидера на талибаните молла Мохамад Омар.

САЩ обаче са в трудно положение, защото разчитат на помощта на Пакистан в преследването на талибанските бойци на негова територия и прекарват през страната голяма част от невоенните доставки за своите сили в Афганистан.

Пакистан също така позволява безпилотни самолети на ЦРУ да нанасят ракетни удари срещу бунтовнически цели в районите по границата. Ако Пакистан бъде прекалено силно притиснат, това би могло да застраши отношенията с важния, макар и капризен, съюзник.

В петък частният телевизионен канал ARY разпространи име, което според него е на сегашния шеф на подразделението на ЦРУ. В събота историята беше подета от десния в. „Нейшън“. Името беше сгрешено, но все пак разкриването на предполагаемата самоличност на най-висшия служител на разузнавателната агенция на САЩ в страната може да е било отмъщение на могъщата пакистанска армия и разузнаване за американската акция.

Асошиейтед прес не публикува името на ръководителя на подразделението, защото той действа под прикритие и самоличността му е поверителна информация. Говорител на пакистанското разузнаване отказа коментар.

Директорът на новините в ARY Мазхар Абас каза, че репортер на телевизията научил името от източник. Той защити съобщаването на информацията, като заяви, че тя била „основана на факти“, и отхвърли предположенията, че телевизионният канал е научил името от служител с мотив.

Американски служител, пожелал да остане анонимен заради деликатността на обсъждането на въпроси за агенти на ЦРУ, каза за АП, че няма планове за преместване на шефа на подразделението от Пакистан.

Бившият началник от разузнаването Асад Мунир, който отговарял за гъмжащите от бойци пакистански племенни райони, каза, че много малко хора знаят името на ръководителя на подразделението на ЦРУ в Исламабад. Той обаче заяви, че разкриването му не би застрашило непременно безопасността на американеца. „Обикновено хората от разузнаването имат имена, с които действат под прикритие. Животът му може да бъде поставен в опасност само ако има снимка, показваща как изглежда той“, заяви Мунир.

През декември ЦРУ изтегли от Пакистан тогавашния шеф на подразделението си, след като име, за което се твърдеше, че е неговото, беше направено публично достояние и се прецени, че има опасност за живота му. Името се появи в местните медии, след като беше споменато от адвокат, планиращ да заведе дело от името на жертви на американски въздушни удари в пакистанските племенни райони.

Прокрадват се подозрения, че огласяването на това име е било организирано от пакистанската разузнавателна служба като отмъщение за разкриването на името на нейния шеф при американски съдебен процес във връзка с терористичните нападения в индийския град Мумбай през 2008 г. Пакистанската служба отрече да е разкрила името на агента на ЦРУ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.