„Фатах“, „Хамас“ и новите рискове за Близкия изток

в. Независимая газета

Поредицата от цветни революции в Близкия изток все още не е предизвикала падане на режимите в Либия и Сирия, омразни в очите на Запада. Тя обаче създаде нова взривоопасна ситуация в региона. Става дума най-вече за най-близките предстоящи последици от състоялото се в Кайро помиряване между радикалната палестинска групировка „Хамас“ и умереното палестинско движение „Фатах“, постигнато с посредничеството на кабинета в Египет, образуван след падането на Мубарак.

Споразумението, подписано от лидерите на двете палестински организации в началото на май, се очаква да сложи край на разцеплението в редиците на палестинците, започнало през 2007 г., когато „Хамас“ пое контрола върху ивицата Газа. То предвижда формиране на временно правителство и произвеждане на президентски и парламентарни избори в палестинските територии тази година.

Както смятат редица експерти, това обединяване до голяма степен се дължи на факта, че двете движения са изгубили предишните си опори в лицето на сваления египетски президент Хосни Мубарак, който бе ориентир за днешното ръководство на „Фатах“, и на сирийския лидер Башар Асад, чиито вътрешнополитически проблеми явно ограничават подкрепата му за „Хамас“.

Както знаем, във външнополитически план обединяването цели тази есен да бъде провъзгласена независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим и да се постави въпросът за международното й признаване, включително в ООН.

Мнозина наблюдатели са притеснени от факта, че тъкмо сключването на това споразумение стана повод премиерът на „Хамас“ в ивицата Газа Исмаил Хания да осъди убийството на Осама бин Ладен от американски военни. Както съобщи в тази връзка Би Би Си, той заявил: „Операцията в Пакистан бе част от американската политика на убийства и репресии.“ Изявление, което в известен смисъл определя вектора на политическото развитие в региона.

Ще припомним, че движението „Хамас“ също като Ал Каида е включено от Държавния департамент на САЩ в списъка на терористичните организации. Същата линия следва и Европейският съюз. За САЩ и другите участници в уреждането на израелско-палестинските проблеми (включително за Русия) основен си остава, както и досега, въпросът „Хамас“ да спазва принципите, определени от международния близкоизточен „квартет“. А те предвиждат „осъждане на насилието и тероризма, признаване на правото на Израел да съществува и спазване на условията, предвидени в сключените по-рано дипломатически споразумения“.

По думите на палестинските ръководители лидерите на „Хамас“ са готови за неофициално примирие с Израел. При все това на същия ден, когато бе сключено споразумението в Кайро, председателят на „политбюрото“ на „Хамас“ Халед Мешаал отново нарече Израел враг на Палестина.

А на 4 май, когато бе официалната церемония за подписване на документа, главата на палестинската автономна власт Махмуд Абас заяви, че оттук нататък – в контекста на палестинското национално единство, Израел ще трябва да избира: или да продължи строежа на колонии (в териториите извън границите от 1967 г.), или да получи мир. Което налага в случая да констатираме, че „Фатах“ по-скоро се радикализира, вместо да възприеме умерения подход на „Хамас“.

Във Вашингтон законодатели и от двете партии настояват САЩ да спрат помощта си за палестинците, ако двете палестински групировки формират коалиционно правителство. От друга страна, като очевидец мога да уверя, че палестинците на Западния бряг изцяло зависят от Израел в снабдяването с електроенергия, вода и газ, а разплащанията в автономните територии се извършват само в израелска и американска валута. Пък и заетостта на населението се поддържа до голяма степен от израелците, които дават работа на палестинците, включително чрез строителни поръчки за изграждане на колонии извън границите от 1967 г.

Както пише рускоезичният израелски в. „Куриер“, в Израел набира популярност идеята, че при едностранно провъзгласяване на палестинска държава Израел трябва да присъедини спорните територии и колонии, с други думи – за закрепи сегашното статукво на изградените израелски селища и Източен Ерусалим. За момента официалното ръководство на Израел не подкрепя тази идея. Според вестника обаче израелското правителство се опасява, че президентът на САЩ Барак Обама ще се опита в най-скоро време да докаже, че не е антиислямист или враг на мюсюлманския свят, и то за сметка на Израел – ще засили своя натиск върху Ерусалим, за да ускори създаването на независима палестинска държава.

Нека отбележим, че водеща роля в неприемането на палестинската държава от израелското общество играят рускоезичните израелци, дошли от Съветския съюз. И руското външно министерство ще бъде принудено да се съобразява с това. Колкото до европейския подход, според аналитици от берлинската фондация „Политика и наука“ той предполага Германия и ЕС да разглеждат споразумението между „Фатах“ и „Хамас“ като важна стъпка към уреждане на проблема при евентуално създаване на две държави.

Ясно е обаче, че предвижданото единно палестинско правителство е временно решение. Най-важното ще зависи от това кои сили ще спечелят предстоящите избори в Палестина. Съответно не е изключено и ново разцепление сред палестинците.

Възможното едностранно провъзгласяване на палестинска държава по никой начин няма да реши проблемите на региона. Без масирана материална подкрепа отвън тя ще е обречена да повтори съдбата на своите арабски съседи, сполетени от цветни революции, и никой не знае какви сили може да дойдат на власт в подобен случай.

Единственият разумен път за Палестина е да запази отношенията с Израел, съществували доскоро. Това обаче ще изисква, от една страна, палестинците да се откажат от войнствената ислямистка риторика и агресивните действия срещу израелското население, а от друга – евреите да спрат изграждането на израелски колонии извън границите от 1967 г.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.