Клептокрация 7. Откраднати пари от клиенти в “Инвестбанк” отиват към фирми на Петя Славова

Трансфери на милиони са извършени без необходимите банкови документи; Къде работи братът на Иван Искров?
(Продължение. Виж тук предишната част, а най-долу линкове към всички части на поредицата).

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

За онези, на които им е досадно да четат статии, ето накратко какво се разказва в следващите редове:
– Източени пари от сметки на клиенти в банката на Петя Славова – “Инвестбанк”, за които стана дума в предишните части на тази банкова сага, отиват по сметки на фирми, за купуване на имоти от “Феста холдинг” (който е пак нейна собственост).

– БНБ прави проверка и мълчи за безобразията. Братът на управителя Иван Искров работи като служител „по сигурността“ в „Инвестбанк” в София, но само това едва ли е причината БНБ да мълчи – става дума за много милиони.

На някого може би не му се вярва? Такава публична личност, известната бизнесдама Славова, дето я показват по телевизията и краси кориците на списанията, а от банката й изчезват пари на клиенти и отиват в джоба й? Невъзможно!

Да, ама… Движенията на парите са документирани в самата банка, с ревизии, с проверка на БНБ и показания пред прокуратурата.

Какво разказва бившият изпълнителен директор пред прокурор

Ето какво казва на разпит в прокуратурата в края на 2010 г. бившият директор на “Инвестбанк” Владимир Владимиров, един от най-известните български банкери (за неговото напускане на “Инвестбанк” стана дума в предишна част от историята):

“…Ревизията (б. а. – става дума за вътрешен одит на “Инвестбанк” от август 2009 г.) констатира многобройни тегления от сметки на клиенти, извършени от главния счетоводител Петър Маринов, без наличието на платежни нареждания, подписани от титулярите на сметките, и без наличието на документи, показващи основанието за плащане. Общо сумите бяха над 10 000 000 (десет милиона) лева. Неправомерните преводи, извършени от Петър Маринов и констатирани от вътрешния одит, са посочени в приложения №10 и №11 (б. а. – става дума за документи на прокуратурата). По-голямата част от парите след серия от комбинации, бяха отишли по сметки на фирми на Петя Славова, която е собственик на банката и председател на надзорния й съвет. Тук искам да подчертая, че по това време Петър Маринов, освен че е главен счетоводител на клон “Централен” на банката, е и счетоводител на няколко фирми на Петя Славова…”

Факсимиле от доклад на шефа по сигурността на “Феста холдинг”, който описва нарушенията. Копие – до Славова.

По-нататък следват примери:

През септември 2009 г. счетоводителят Петър Маринов превежда от депозита на Д. И., клиент на банката, без негово знание, сумата от 558 596 евро в полза на фирма “Пъсешън Лайбръри” ЕООД.

Едно уточнение от автора – в този случай става дума за източване от сметка на физическо лице, което няма нищо общо с фирмите, за които писах в предишните части на тази банкова сага, че са източени парите им.

Чия е тази фирма, в която отиват парите? На …същия този счетоводител Петър Маринов – той е неин собственик и управител в някакъв период (иначе има и други). Читателят ще си помисли, че той краде за себе си. Но не, парите продължават да се движат. Същия ден фирмата му превежда сумата (в левове) на “Билд Колекшън” ЕООД, която пък е собственост на Теодоси Маринов, баща на счетоводителя. Същия ден фирмата на таткото купува от фирма “Феста хотели” ЕАД (на Петя Славова, с управител дъщеря й Жени) няколко апартамента и гаражи в Банско.

За сделката “Феста хотели” издава фактура № 7100000469 от 10 септември 2009 г. на стойност 1 092 518 лв. (приложение № 12 – пише в прокурорското постановление). Тук разпитваният бивш директор на банката казва пред прокурорите, че според него 99% е сигурен, че няма нотариална сделка по прехвърлянето на апартаментите и гаражите. И на практика има “неправомерно изтеглени” (както деликатно се изразява Владимиров) пари от сметката на Д. И.

И парите са отишли във фирма на Петя Славова. Какво и как са се завъртели още после, не е ясно. Прокуратурата е трябвало да провери, да потърси изповядана ли е такава сделка при нотариус, за която има фактура. По-важно – трябвало е просто да арестува крадците. Нищо такова на се случва.

Централата на „Инвестбанк“ в София. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Друг пример, който дава Владимиров, подкрепен и с документи, вече засяга една от фирмите, за която стана дума в предишната част на историята – “Месокомбинат Варна” АД. През юли 2009 г. същият счетоводител неправомерно извършва три превода на обща стойност 2 220 000 лв. от сметката на фирмата към фирма “Ар Пи Ем” ЕООД.

Както стана дума в предишните части от историята, от общо около 2,5 млн. долара депозит на “Месокомбинат Варна” АД в “Инвестбанк” са откраднати всичките и са останали само 2000 долара. Читателят да не помисли, че споменатите 2 220 000 лв. са грешка. Просто от тази сметка е теглено и превалутирано няколко пъти и превеждано и към други фирми и лица.

Но, така или иначе, споменатата сума е попаднала в “Ар Пи Ем” ЕООД. Тя пък на кого е?

 

Управител на фирмата е Снежана Петрова, която „по съвпадение“ е …административен директор на “Феста холдинг” АД към онзи момент. Тя е приятелка на Петя Славова и нейно подставено лице, казва Владимиров при разпит в прокуратурата. Дали е приятелка, дали е подставено лице, или и двете, е трудно да се докаже, но факт е, че когато през есента на 2010 г. Снежана Петрова напуска „Феста холдинг”, тя престава да бъде и управител на фирмата „Ар Пи Ем”. Тоест, тя заема административна длъжност в холдинга, но докато служи на Славова й дават и да е управител на една фирма…

Факсимиле от вътрешна ревизия, която описва груби нарушения в банката.

Но за какво са отишли тези 2 милиона и нещо в тази фирма? Тя, ако щеш вярвай читателю, продава гори край Дулово, силистренско, на “Месокомбинат Варна”. Но собствениците му дори не знаят, че купуват тези гори.

В предишните части споменах, че когато ощетените фирми, чиито сметки са източени, преговаряли с шефовете на “Инвестбанк” да им върнат парите, им била подхвърлена репликата “Не искате ли едни гори край Силистра, вместо тези пари?”

И в този случай няма нотариално изповядана сделка. Инак от “Месокомбинат Варна” щяха да знаят, че си купуват гори. “И горите, и парите остават във фирмата на Петя Славова”, подчертава Владимиров. „Тя така обича“, коментират под сурдинка хора от нейния холдинг, когато тези истории започват да се разчуват.

Врътките са сложни

С получените пари “Ар Пи Ем” ЕООД погасява кредита си от “Инвестбанк” в размер на 865 560 лв., а останалите 1 400 000 лв. фирмата превежда на друга фирма, за която Владимиров твърди, че е пак на Петя Славова – “Пропъртиз Трейд”. Дали? Тя пък на кого се води?

Нейн управител е Младен Германов – …юрисконсулт на „Феста холдинг” и “Инвестбанк”. А счетоводител на фирмата е същият счетоводител Петър Маринов – на централния клон на банката, който извършва операциите с прехвърлянето на пари от сметките на клиентите.

Дребен детайл е как Петър Маринов превежда от сметките на „Месокомбинат Варна” 138 000 евро на баща си, 4000 евро за погасяване на задължения по кредитната карта на Катя Евро, на друга своя фирма – „Суперо” – 47 000 долара и др.

Факсимиле от прокурорско постановление на Софийска градска прокуратура, което констатира престъпления по три члена от НК в „Инвестбанк“. От него се вижда, че и шефката на банката е ползвала благата от главния счетоводител. Постановлението е отменено и е започнато разследване срещу …фирмите, чиито пари са откраднати (виж Клептокрация 6). Сега прокуратурата се чуди при толкова много доказателства за кражби как да ги премълчи.

Ако човек се зачете във всички сметки, ревизии, документи, ще му се завие свят. Пари отиват от тук там, пращат ги в някой клон на „Инвестбанк” в провинцията, после те се връщат. Превалутират ги, минават през една фирма, през втора и т. н.

Човек да се чуди – могат ли всичките тия служители на Петя Славова да си прехвърлят така в някакви техни фирми пари на клиенти на банката, без тя да знае? И след като повечето от тези пари от (уж) техните фирми накрая идват в нейни фирми за плащане на някакви имоти?

И същевременно директорите на банката залъгват ощетените да не се жалват на БНБ, и да им казват “Съдете ни” или “Не искате ли едни гори”? Или ги заплашват, че ще ги докладват на НАП и полицията да им направят проверка – шантаж, ако мине… Може ли Славова да не знае? Не.

За всичко знае. Дори лично се среща с някои от ощетените. Вътрешна проверка черно на бяло й показва откъде точно са изтеглени парите и къде точно отиват.

Ето и кражбите от депозита на „Бо Ян 1” ЕООД, спомената в предишните части на клептократичния сериал. От сметката изчезват също около 2,5 млн. долара. Пак на части. Най-напред през юли 2009 г. счетоводителят Петър Маринов, без знанието на титуляра на сметката, превежда от нея на своята фирма „Пъсешън лайбръри” 340 000 евро и 427 000 лева. С 300 000 евро от тези пари фирмата му „Пъсешън Лайбръри” капарира 14 апартамента в кв. „Люлин” в София, които са собственост на фирмата „Пропъртис Трейд”, за която стана дума по-горе.

Това е описано в постановлението на прокурор Събина Христова от Софийска градска прокуратура от 26 октомври 2010 г. За тази фирма бившият директор на „Инвестбанк” Владимиров отново подчертава, че е на Петя Славова. Сделката била за общо 1 200 000 евро, но не се осъществява, а капарото остава във фирмата на Петя Славова, пише в постановлението.

Те пазят парите на вложителите. Изпълнителната директорка на „Инвестбанк“ Диана Младенова и директорът Цанко Коловски. Снимки: от прессъобщения за назначенията им в банката.

На читателя ще му стане досадно да цитирам подробно кога, как и по колко е източвана сметката на тази фирма. Но към нея е приложен още един хитър номер. Бащата на счетоводителя Петър Маринов – Теодоси Маринов, тегли кредит от банката в размер на 400 000 евро. Със сигурност за някакви операции, подобни на предишната спомената по-горе. Но за да изтегли кредита, като обезпечение е послужил депозитът на фирма „Бо Ян 1” ЕООД, без тя да знае. От сметката й са блокирани 770 000 долара. Така е постъпвано многократно и с други сметки, без техните титуляри да знаят. И в някои случаи, когато кредитът остава непогасен, банката си прибира обезпечението от сметката на неподозиращия клиент…

Мълчанието на БНБ и Иван Искров е …злато

Последите 146 000 долара от сметката на „Бо Ян 1” изчезват в средата на декември 2010 г., след като вече ощетените са написали 6 поредни жалби и сигнали до БНБ.

Договор, подписан от шефовете на “Инвестбанк”, с който те се задължават да възстановят източените суми от сметките на трите фирми (и стоварват отговорността върху счетоводителя), но ощетените трябвало да оттеглят първоначалните си жалби до БНБ. Банката е шантажирала клиентите си да подпишат такъв договор, но после те отново пишат жалби до БНБ, защото тя не изпълнява договора и не връща парите. На практика с този договор “Инвестбанк” признава кражби.

А БНБ мълчи, дори след като извършва проверка и установява безобразно източване на сметки. Защо мълчи, след като по закон е длъжна да санкционира в такива случаи, е цяла отделна тема. Е-vestnik установи, че братът на управителя на БНБ Иван Искров работи като служител „по сигурността“ в банков клон на „Инвестбанк” на ул. „Денкоглу” в София. Но едва ли жалбите на различните ощетени фирми и физически лица до БНБ са оставени без отговор, само заради заплатата и топлото местенце на по-малкото братче на управителя на БНБ. Тук става дума за много милиони.
Важен детайл – последните 146 000 са откраднати, когато набеденият за по-раншните кражби главен счетоводител вече не работи в банката. И набеденият от банката за нарушения бивш изпълнителен директор вече не е в нея, също и др. участници в по-раншни източвания на сметки. До това води поощрителното поведение на БНБ.

Впрочем, БНБ не мълчи съвсем. След 5 жалби и сигнали пише отговор на ощетените фирми, в който се развива идеята, че БНБ не може да се меси в гражданско.правен спор! Връх на държавността! Една банка нарушава закони, правилници и правила на банките, краде пари от клиентите си, БНБ установява това с ревизия (ще стане дума за нея по-нататък) и нарича това гражданско-правен спор!

Чиновниците в БНБ, които лапат грамадни заплати (само на Искров достига до 60 000 лв. месечно с премиите и бонусите, според ред публикации), се издържат с парите на данъкоплатците. И трябва да се въртят пред данъкоплатеца на пръсти и на пети, а вместо това съдействат на крадците да крадат, щото това бил едва ли не частен спор!

Проверката на БНБ в „Инвестбанк” е извършена от двама инспектори. Те установяват и описват в 11 страници всички операции по сметките на жалвалите се ощетени фирми. На коя дата и колко са преведени от сметката на „Бо Ян 1” към еди коя си фирма, от сметката на „Месокомбинат Варна” към еди коя си фирма и т. н. Преводи, за които титулярите на сметките не знаят, а в два от случаите дори не са били в България. Фактите съвпадат с тези от ревизия и вътрешна проверка в „Инвестбанк”.

Проверяващите изреждат на няколко пъти купища нарушения, извършени в банката. Липсват документи, погазени са правилници, наредби, процедури. Такава банка плаче за отнемане на лиценз и за вкарване на квестори. Но БНБ запазва мълчание и дори не оповестява резултатите от проверката си…

Пишещият тези редове си запазва правото да цитира по-подробно шашмите в „Инвестбанк”, щом някой от БНБ или от банката се опита да оспори изнесеното в тези публикации.

Следва епилог – Кога съдят богатите у нас? Що е ОПГ и защо още няма арести?

Виж още тук:

Клептокрация 6. Швейцария не е България, защото няма банки с шефове като Петя Славова и Иван Искров

Клептокрация 5. Петя Славова – от кориците на списанията до кражбите в банката й

Клептокрация 4. Може ли банка да ти открадне парите от сметката? Да, в “Инвест банк” изчезват милиони

Клептокрация 3. Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ

Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.