Защо се отмятат свидетели? Масларова като лице на мафията

Двама свидетели на делото срещу бившата министърка Масларова се отметнаха от показанията си. Единият е защитен свидетел. И както е защитен, всички му знаят името, къде ходи, а дори в Троян го пребили. Той да се сеща за какво.

Явно, много са го защитили калпавите български институции. Толкова, че той се отметнал от показанията си след боя, също като още един свидетел.

Бре, толкова ли е страшна тази Масларова? Тя излезе досуш като Карло Гамбино и Джон Готи, чиито свидетели един след друг изчезвали на процесите им. Или поне като свидетелите на делото на Слави Бинев срещу Георги Илиев, които също един след друг се отмятаха.

Шега-майтап, но Масларова се приравни с мафиотите. Но не става дума само за нея. Става дума за 11 милиона лева, които са изпапали поне 2 фирми, не само Масларова. И тези фирми искат да си замажат следите.

Масларова обаче има един проблем. Свидетелите са разпитани пред съдия. И показанията им са валидни в съда, каквото и да говорят сега. Само от показания пред полицията или прокурора можеш да се отметнеш. Но от показания, дадени пред съдия – не.

Така че дано има и достатъчно други доказателства, за да видим първата осъдена министърка в най-новата история. Не заради досадната й демагогска физиономия, скъпите дрехи и богаташката къща. А за да възтържествува справедливостта – щом бият свидетел и той се отмята, ясно е, че подсъдимата иска да се измъкне.

Защо обаче някой е изпял кой е и къде се намира свидетелят? Ще има ли разследване по този въпрос? Ще има ли уволнен и наказан? Ако няма, държавата казва по този начин на всички следващи свидетели – не си и помисляйте да свидетелствате, ние ще ви издадем кои сте и къде сте, дори уж да ви защитаваме.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.