Иран ще се опита да превърне Ирак в свой сателит

в. Вашингтон пост

След като американските сили напуснат Ирак в края на 2011 г., Техеран ще се опита да превърне съседа си в сатрапия*, т.е. страна-сателит, за да накърни западните, умерените арабски и израелски интереси. Иран вече полага интензивни усилия за това, като спонсорира милициите в Ирак и изпраща свои войски в иракските гранични райони. Багдад отвръща с прояви на слабост – началникът на генералния щаб предложи регионален пакт с Иран, а високопоставени политици нареждат да бъдат нападани Муджахидин-Халк (Муджахидини на народа), иранска дисидентска организация от 3400 души, които живеят в лагера Ашраф, на 60 мили (около 97 км) североизточно от Багдад. Проблемът с Муджахидин-Халк особено ясно разкрива иракското раболепие пред Иран. Да отбележим някои скорошни събития:

На 7 април Муджахидин-Халк разпространи информация за засилващия се капацитет на Иран да обогатява уран – разкритие, което иранският външен министър бързо потвърди. На 8 април, точно когато американският министър на отбраната Робърт Гейтс бе на посещение в Ирак, иракските въоръжените сили атакуваха Ашраф. Репортажи на Фокс Нюз и Си Ен Ен показаха иракчани в доставени от САЩ бронетранспортьори, джипове и булдозери, които застигаха невъоръжени жители, докато снайперисти стреляха срещу тях, убиха 34 души и раниха 325.

Свръхсекретната заповед за нападението с номер 21 от 2011 г. показва, че Багдад смята жителите на Ашраф за „врагове“, което говори за негласно споразумение между Багдад и Техеран. Това се случи въпреки неотдавнашните обещания на Багдад да се отнася хуманно с иранските дисиденти и да ги защитава. Председателят на комисията за външна политика в американския Сенат Джон Кери с право определи нападението като „масово клане“, а бившият губернатор на Върмонт Хауърд Дийн нарече иракския премиер „масов убиец“. Върховният комисар на ООН за човешките права осъди нападението, а мисията на ООН в Ирак изрази дълбоко безпокойство.

Според медийна информация на 11 април съветникът по военни въпроси на иранския върховен лидер Али Хаменей поздравил иракската армия за неотдавнашното й нападение срещу бастиона на Муджахидините на народа и призовал Багдад да продължи да атакува терористичната база, докато бъде разрушена.
На 24 април въпреки настояването на ООН жителите на лагера Ашраф да бъдат защитени от принудително депортиране, експулсиране или репатриране, Багдад и Техеран подписаха споразумение за екстрадиция, което контролираните от държавата ирански медии тълкуват като механизъм за принудително връщане на членове на Муджахидини на народа в Иран. Там ги очаква ужасяваща съдба.

Иракският тормоз над иранските дисиденти предизвиква опасения от хуманитарен характер и наред с това откроява растящото значение на Муджахидините на народа като инструмент за осуетяване на американската цел да се намали влиянието на Техеран в Ирак. Вашингтон през 2004 г. предостави статут на „защитени лица“ на жителите на Ашраф в замяна на съгласието им да сложат оръжие и затова носи частична отговорност за нападенията в лагера. През 1997 г. САЩ направиха отстъпка на Техеран и в разрез и с фактите, и със закона, включиха Муджахидините на народа в списъка на чуждестранните терористични организации, в който те са и досега.

Багдад използва този терористичен етикет. Конгресменът демократ от Калифорния Брад Шърман изтъква, че в частни разговори „кабинетът на иракския посланик твърди, че кръвта не е изцапала ръцете на иракското правителство, а поне отчасти е по ръцете на Държавния департамент, защото Муджахидините на народа са в списъка на терористичните групировки и затова Ирак не се чувства длъжен да зачита човешките права на хората в лагера“. Определянето на организацията като терористична предоставя на Багдад претекст да изгони жителите на Ашраф и дори да ги екстрадира в Иран. Как да изпълним призива на Кери всички засегнати страни да намерят мирно и трайно решение в този кризисен момент? Някои препоръки:

Американското правителство трябва да изключи Муджахидините на народа от списъка на терористичните организации, както настояват голямо двупартийно мнозинство в Конгреса, бившият съветник на Обама за национална сигурност и видни републиканци. Европейският съюз трябва да наложи икономически санкции на Ирак, ако Багдад продължи да не позволява на европейска парламентарна делегация да посети Ашраф. (ЕС е вторият търговски партньор на Ирак).

ООН трябва да изпрати в Ашраф делегация от мисията си в Ирак, охранявана от американски военни, за да осуети бъдещи иракски нападения и да изпълни искането на върховния комисар на ООН за човешките права за „пълно, независимо и прозрачно разследване“ на нападението в Ашраф, така че да бъде преследван всеки, отговорен за използването на прекомерна сила.

Сега е крайно необходимо е да се предприемат действия по въпроса за лагера Ашраф – индикатор за растящото влияние на Иран в Ирак, преди Техеран да е превърнал Ирак в сатрапия.

По БТА

*сатрапия – административна област в древна Персия, управлявана от сатрап.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.