Лабрадор ретривърът – новият морски пехотинец

в. Ню Йорк таймс

Армейският лабрадор ретривър Ели със сестрата на загиналия си в Афганистан водач. Снимка: Министерство на отбраната на САЩ

По време на патрул в бастиона на талибаните в Марджа, Афганистан, миналата есен морските пехотинци стреляли и ликвидирали смъртоносна заплаха – местно куче, допуснало грешката да нападне техния лабрадор ретривър. Капитан Мануел Сепеда, командир на рота във Втори батальон, Шести полк на морските пехотинци не смята, че трябва да се извинява.

Ако лабрадорът на патрула беше пострадал, пехотинците щяха да изгубят най-ценното си оръжие за откриване на крайпътни взривни устройства – и щеше да се наложи да викат медицински евакуационен хеликоптер като за ранен човек. Нападението срещу лабрадора е било нападение срещу техен боен другар. Както казва капитан Сепеда: „За нас лабрадорът е морски пехотинец“.

Специално обученото куче, участвало в акцията на „морските тюлени“ срещу къщата на Осама бин Ладен миналата седмица, предизвика силен интерес към военните кучета, използвани от САЩ още поне от Първата световна война насам. Сега, когато са по-ценени от всякога, се увеличава числеността и на техния „контингент“ в Афганистан.

Американските войници може и да започнат да се връщат у дома това лято, но изпращаните в Афганистан кучета ще станат повече. През 2007 г. морските пехотинци започнаха пилотна програма в Афганистан с девет кучета търсачи на взривни устройства. Сега кучетата са 350, а до края на годината броят им се очаква да нарасне до близо 650. В американските въоръжени сили има общо около 2700 кучета на активна служба. През 2001 г., преди атентатите от 11 септември, те са били 1800.

„Повечето хора нямат представа колко важни са тези кучета за националната сигурност“, казва Джери Проктър, говорител на програмите за обучение във военновъздушна база Лекланд в Тексас, включително на Училището за военни кучета. Кучетата се използват за защита, преследване, проследяване и издирване и спасяване, но военните все повече разчитат на тях и за откриване на самоделни бомби, каквито вземат най-много американски жертви в Афганистан. Досега няма човек или създадена от човека технология, която да се справя по-добре с това от кучето.

Предпочитаните от военните породи са основно немската овчарка и белгийската овчарка (или малиноа), но морските пехотинци в Афганистан разчитат на чистокръвни лабрадор ретривъри заради силно развитото им обоняние, липсата на агресивност и добродушен нрав. Лабрадори сега придружават множество пеши патрули на морските пехотинци в провинция Хелманд, Южен Афганистан, движейки се без каишка на сто и повече метра пред детекторите за взривни устройства.
Работата е нещо насъщно за куче със скъпо обучение (цената на обучението за нуждите на американските военни може да достигне 40 000 долара на куче), но в края на изнурителен ден лабрадорът понякога си е просто куче като всяко друго.

Миналата пролет при патрул в окръг Гармсир в Хелманд лабрадорът Танго водел малка група морски пехотинци по кален път към някакво село, когато внезапно застинал на четирите си лапи, махайки с опашка – знак, че е надушил бомба наблизо. Патрулът останал неподвижен на място, докато сапьорският екип пехотинци я търсели. Взривно устройство не било намерено и патрулът продължил, но на връщане, омаломощена от близо 50-градусовата жега, клетата животинка, която като всеки лабрадор била и добър плувец, зарязала служебните си задължения и се хвърлила в близкия напоителен канал, за да се охлади. После, понеже лабрадорът не можел да изскочи обратно заради стръмния бряг, един от пехотинците, ругаейки енергично, скочил в канала и извадил кучето на ръце.

Укрепващата в битка връзка между лабрадорите и техните възпитатели и водачи морски пехотинци вече са част от сърцераздирателните войнишки истории. Малко от тях обаче са толкова емоционални, като тази на Колтън Ръск, 20-годишен пехотинец картечар и водач на куче, убит през декември при снайперистка стрелба в Сангин, един от най-опасните райони в Хелманд. По време на службата си там редник Ръск постоянно изпращал на родителите си снимки и новини за любимото си куче търсач на бомби – черния лабрадор на име Ели. Когато редникът бил застрелян, офицерите от неговата част разказали на родителите му, че Ели пропълзяла върху сина им, опитвайки се да го предпази.

През февруари тригодишният Ели – първото име в списъка на опечалените другари на Ръск в некролога му – бил пенсиониран предсрочно от военните и бил осиновен от родителите на Колтън – Даръл и Кати Ръск. „Той е голяма утеха за нас“, каза Кати Ръск в телефонно интервю от дома си в Ориндж гроув, Тексас. След церемонията за пенсионирането на кучето през февруари в база Лекланд – много обстойно отразено от медиите събитие – семейство Ръск завели Ели в дома си. „Първото място, на което отиде, беше стаята на Колтън“, казва майка му. „Той подуши цялата стая и скочи върху леглото на сина ни“, добави тя.

От началото на програмата на морските пехотинци при акции са убити 20 от 350-те лабрадори в Афганистан, повечето – при експлозия на взривни устройства, казват висши представители на пехотинците. В Командването на специалните операции – откъдето е кучето, участвало в операцията за ликвидирането на Бин Ладен, при изпълнение на служебния им дълг между 2006 и 2009 г. са били убити около 34 кучета, казва говорителят на командването, майор Уес Тайсър. Както и дресьорите им, кучетата които оцеляват, биват пращани на нови мисии, понякога до четири. Кучетата се пенсионират на възраст 8-9 години.

За американците, изморени от близо 10-годишната война, кучетата са начин да се почувстват съпричастни, както показва статутът на знаменитост на все още неизвестното куче от специалните части. (Президентът Обама е сред малцината американци, срещнали се с кучето, при закрита за медиите среща с екипа на тюлените миналата седмица).

Малцина разбират колко възхитителни са кучетата в битка по-добре от Ребека Франкъл, заместник-управляващ редактор в онлайн изданието „Форин Полиси“ (ForeignPolicy.com). Миналата седмица тя публикува поредица снимки „Военното куче“ с любимите си снимки на кучета, които скачат от хеликоптери, участват в скокове с парашут от 10 000 метра височина и „разпускат“ заедно с пехотинците. Фотоочеркът стана извънредно популярен – до момента са регистрирани 6,5 милиона индивидуални посещения на страницата, което е рекорд за сайта. „Мисля, че хората изпадат в умиление при вида на тези кучета. Аз също. Но техният принос е много съществен. Това са сериозни кучета“, казва в интервю Франкъл.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.