Расистки погроми в Атина

Протестът в Атина, прераснал в расистки сблъсъци. Снимка: АП/БТА

Гръцката столица Атина се превърна в бойно поле, на което през последните дни се развилняха крайно десни елементи, предприели погроми срещу имигранти. Повечето от чужденците са били или на улицата, или са работели в различни магазини в центъра на столицата. Расистките сблъсъци ескалираха след протестен митинг в Атина, провокиран от убийството на 44-годишен мъж на име Манолис Кантарис, и след като жителите на столицата нееднократно настояваха за повече мерки от страна на властите, за да могат да живеят по-спокойно и безопасно по домовете си.

Расисти обаче се втурнаха да преследват и да нанасят побоища на всеки имигрант, когото срещнаха по пътя си. Само снощи 15 души бяха ранени от тези нападение, сред които има двама гърци, опитали се да предотвратят насилието, а двама китайци бяха прободени с ножове в краката. Инцидентите бяха на път да придобият още по-големи мащаби, след като крайно десни елементи се опитаха да нахлуят във Вила Амалия, която от години насам е окупирана от анархисти.

В крайна сметка след намесата на силите за борба с безредиците МАТ, използвали и сълзотворен газ, крайно десните бяха отблъснати. До снощи расистки групи се въртяха около площад Виктория с цел да открият имигранти. Полицията задържа 48 души.

Протестният митинг вчера започна в 16 ч. на кръстовище в центъра на Атина, там, където бе убит във вторник 44-годишният Манолис Кантарис малко преди да се роди неговата дъщеричка. В митинга и в последвалото шествие до площад Омония участваха десетки жители от централните райони на Атина, които протестирайки са поискали от държавата да вземе мерки за борба с растящата престъпност и насилие в столицата.

Присъствието на крайно десни обаче е било доста силно и издигнатите лозунги бяха предимно насочени срещу присъствието на имигранти в Атина. Групите бяха организирани и повечето от членовете им носеха каски, а лицата им бяха обвити с гръцки национални знамена. Те предприеха атаки срещу имигранти, които точно в този момент са преминавали през околните улици. Крайно десните нахлуха в демонстрацията и започнаха да скандират лозунги срещу имигрантите, като викаха „вън чужденците“, а политиците наричаха „мошеници“ и „магарета“.

Страстите се изостриха, след като те започнаха да бият всеки преминаващ имигрант. Демонстрантите бяха обкръжени от силите за борба с безредиците, но успяха да стигнат до кметството, където изпяха националния химн, скандирайки лозунги срещу чужденците.

Две видеокамери са заснели жестокото убийство на 44-годишния мъж, баща на четири деца, пред дома му. Полицията анализира видеозаписа, на който се вижда как трима мъже се насочват към мъжа, преди той да се качи в автомобила си, за да закара бременната си съпруга до родилния дом.

Оценката е, че това са хора от арабски произход или северноафриканци, каза пред вестника представител на полицията. На записа се вижда още, че само след 15-20 секунди мъжът е бил убит, нападателите му открадват видеокамерата и побягват сякаш нищо не се е случило.

Полицията смята, че нападението е било добре планирано. Властите призоваха имигрантските общности за съдействие и за идентифициране на нападателите. На мястото, на което бе убит мъжът, ежедневно се стичат стотици граждани, които оставят цветя, а вчера там бе отслужена и заупокойна молитва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.