Що е то Общоруски народен фронт – изобретението на Путин

Поредният протест срещу Путин. Снимка: нл-блог

Общоруският народен фронт (ОНФ), който се очаква да сплоти около управляващата партия „Единна Русия“ всички нейни симпатизанти в обществото, ще бъде създаден на 11 юни. Вече 100 обществени сдружения са заявили, че са готови да се влеят в редиците му, пише руският вестник „РБК дейли“.

Състоя се и първо официално заседание на ръководството на ОНФ, чието формиране бе предложено от премиера Владимир Путин, председател на „Единна Русия“. На лоялните организации бе обещана квота от 25 на сто във федералната листа на партията и зелена светлина на местните избори, пише „РБК дейли“. Това е опит да се налучка стратегия за развитие на руското общество, а не предизборен отговор на спадащия рейтинг на „Единна Русия“, надява се председателят на Държавната дума Борис Гризлов. „Никаква диктатура и пълно равноправие“ в ОНФ, посочва изданието основната мисъл, „внушавана“ от премиера на хората от водещата партия.

Според „Млада гвардия“ – младежкото крило на „Единна Русия“, ОНФ вече е установил контакт с 10 младежки сдружения, което означава поне милион и половина нови членове. Светлана Орлова от ръководството на партията „предложи за любовта на „фронта“ да отговарят жените“, пише всекидневникът за вчерашното заседание. Депутатът Андрей Исаев, отговорник за пропагандата в „Единна Русия“, уверява, че в лагера на „фронтоваците“ няма да има либералдемократи и комунисти, а партията „Справедлива Русия“, разкритикувала самата идея за „фронт“, щяла да изгуби и местата си в Думата.

В навечерието на парламентарните избори през декември и президентските догодина премиерът заяви, че ОНФ и „Единна Русия“ „ще формират кандидатска листа с общо съгласие“. Програмата на обединението също трябва да бъде съгласувана от всички участници във фронта въз основа на „абсолютно равноправни партньорски отношения“. Този принцип ще залегне в декларация за целите и задачите на ОНФ, посочи Путин. Според „Ведомости“, участниците са одобрили предложение документът да съдържа като „главно условие задължителното лидерство на Путин в избирателната листа“.

Путин заяви, че е обсъдил идеята за създаване на фронта с президента, който изцяло я подкрепил, и че с държавния глава ще се съгласуват занапред всички организационни въпроси. Самият Медведев обаче се изказа сдържано за фронта пред националната радиотелевизионна компания, отбелязва „Ведомости“. „Създаването на такъв алианс отговаря на законодателството“ и е предизборна технология, но „никоя политическа сила в Русия не може да се смята за доминираща“ и другите партии също могат да формират подобни фронтове, изтъкна Дмитрий Медведев.“Изборните схватки тепърва предстоят“, подчертава той според „Комсомолская правда“.

Според експерти, по този начин президентът е започнал „скрита дискусия“ с премиера „кой от двамата да тръгне на избори през 2012 г.“. Междувременно „единните руснаци“ заявиха, че техният фронт „изобщо не е предизборен проект“ и няма за задача „борба с враговете“, пише „Комерсант“.

В управляващия тандем може би се води спор в чия полза да се задейства новият фронт по време на предстоящата президентска надпревара, предполага руски политолог. Ако съдим по факта, че фронтът се създава по инициатива на премиера, „въпросът кой да се кандидатира ще бъде решен от Владимир Путин, дори ако той не участва в изборите“, забелязва друг експерт. Участниците в тандема все още мълчат за предизборните си планове, припомня „Комерсант“.

Според Медведев, създаването на фронта е „само началото на предизборния сезон, пише „Новие известия“. „Надявам се той да бъде интересен“, добавя президентът. Той обаче предупреждава: „Ако сметнем, че всичко е вече решено, че всичко ще се развива по даден сценарий, тогава нашата политическа система няма бъдеще“. Според Медведев, най-важен резултат от кампанията и самите избори трябва да стане създаването на „работоспособен парламент, отразяващ предпочитанията не на една политическа сила, а на всички избиратели“, допълва „Новие известия“.

„Медведев изгуби“, коментирал е създаването на ОНФ лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов според източник на „Независимая газета“ в тяхната партия. Експерт, говорил пред вестника, не е съгласен с това мнение. Путин и Медведев са твърде неравни величини, за да предположим, че последният би могъл да стори нещо без съгласуване с първия, заявява той.

ОНФ според него е опит да бъде създадена някаква коалиция около „Единна Русия“, без всъщност да се формира такава – сиреч, „малко нещо измама“. Ако не започне да се прочиства от името „партия на мошениците и крадците“, така я наричат руски блогъри, това ще е силен удар върху имиджа й, явно е взето решение те да бъдат „поразредени“, коментира аналитикът.

Путин мълчи по въпроса дали ще склони да оглави бъдеща листа, защото членовете на тандема продължават да поддържат баланса помежду си, смята руският политолог. Ако премиерът заяви още сега, че тръгва към Държавната дума, всички ще приемат това само в контекста на президентските избори през 2012 г., добавя наблюдателят пред „Независимая газета“.

„Московский комсомолец“ иска от руската ЦИК разяснения „как ще може търговската марка ОНФ да се използва по време на предизборната кампания“. „Накратко, отговорът бе: никак“, пише всекидневникът. „Според руското законодателство, пълноценен участник в изборния процес може да бъде само политическа партия, а не обединение, блок или „фронт“, заявява Елена Дубровина от комисията. За да може „фронтът“ да води предизборна агитация и названието му да бъде посочено в бюлетините, той трябва да бъде регистриран като политическа партия. Идеята за такъв фронт обаче може да се използва, преди кампанията да започне официално, пояснява тя.

Теоретично е възможно ОНФ да се регистрира като партия до края на лятото, за да свари началото на кампанията за парламентарните избори на 4 декември. Това обаче ще е напълно безсмислено. Законът забранява едновременно членство в две различни партии, значи би се наложило „Единна Русия“ да се конкурира, вместо да сътрудничи с Общоруския народен фронт, добавя „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.