Автопортрет с пенис

Румен Белчев

Наскоро една от националните телевизии смъкна политическо предаване от програмната си схема, защото на зрителите политиката била омръзнала и искали да гледат „развлекателна програма за по-млада аудитория“.

Телевизиите се съобразяват с рейтингите и си имат свои начини за меренето им, вестниците – също се съобразяват с читателите си и техния умствен багаж.

В интернет страниците на централните всекидневници е предвидена отделна рубричка, в която автоматично се класират най-четените текстове от броя. Този път няма да посочваме откъде са цитатите – в случая това не е важно. Важното е какво предпочита да чете Негово Величество Читателят, прославян от издателите на газетите като най-интелигентното, културно и политически ориентирано българоезично двукрако без пера.

Най-четена пред празниците бе сърцераздирателната информация „Жена се самозадоволява с вибратор във влака“.

На второ място се класира нещастник с рак в тестисите. Не му стига това нещастие, ами хирурзите побързали да се похвалят на репортер, та да стане ясно на всички, че „Извадиха матка от мъж, имал и миома“. Това минава като здравна тема.

Плюйте в очите на този, който ви рече, че не се интересуваме и от политика – ето ви, неверници – „Станишев обеща да работи за второ“.

Обичаме малките и големи трагедии – погребението на Иван Славков се класира пред убийството на Осама по четене. Под бойното заглавие „Живков изпрати Славков“… За мъртвите – добро или нищо, но за нашето сладострастно прелистване на новините от ВИП погребението май нищо добро не може да се каже.

Ами културата? Къде без култура на днешно време – на културата всички съсловия са покорни – четете и се учете – „Прасето и Щайгата умират за живопис“. А кои са тези ценители? Ето – „Какво правят Прасето от „Наглите“ и килърът Щайгата един до друг? Закопават труп? Грешка – дивят се на живопис. Факт – и престъпниците могат да са импресионисти.“

Сексът, разбира се, продава всичко – чорапи, мобилни телефони, дамски превръзки, вестници… Стандартният вече ни е дошъл до гуша, затова вече ни се пробутва недотам стандартен с непълнолетни, гарнирани с подробности за ограмотяване на некомпетентните. Кое парче вестникарска хартия привлече най-много нашият интерес?

Естествено – „23 см обиколка на полов член по делото „Сашко“. Съдебният репортаж за издевателства над двегодишно дете започва с подзаглавие, уведомяващо ни, че „70 % практикуват анален секс, твърди експерт“. Кратко резюме на прочетеното – прокурорът по делото призовава „Хайде сега да си поговорим обстойно за аналния секс“. Лекар експерт обяснява становище, на което друг лекар отговаря „Не знам колко члена е видяла доц. (…), но аз съм видял много“…

Стига ли ви?

Не ви стига? А „20 доктори спорят за Сашко, съдът гледа снимки от ануса“?

Да се погледнем бързичко, все още с вестник в ръка, в огледалото – познавате ли това облещено и олигавено олигофренче срещу вас?

Това сме ние – индивиди, за които вестник без мръсно бельо, кръв, трупове и насилие е безполезно парче хартия. За нас живопис без Щайги, секс без насилие, любов без убийство, политика без мръсотийка, спорт без покупко-продажби, театър без креватни истории не съществуват.

Това, което четем, сме самите ние – това са нашите интереси, нашите комплекси, нашият културен багаж и нашите предразсъдъци.

Това, което четем, е нашият автопортрет – погледнете го, може и да не ви хареса!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.