24 май 1977 или 2007? За пенсионерските приеми на Първанов

На 24 май вечерта е традиционният прием на държавния глава по случай националния празник. Както казваше Гарелов, часът и мястото са известни. Още от Живково време.
Странното е, обаче, че и хората са известни. Едни и същи физиономии от приемите на Живков, сега са на приемите на Първанов, с още по-бели коси.
На 24-то майския прием 2007-а година в аудиторията преобладаваха прически тип “Валентина Терешкова”, като козунаци, с много лак, ондулирани лелки, с копринени рокли с брошка. Мъже с бели коси с демоде костюми.
Най-младият деец на изкуството беше актьорът Андрей Баташов, който не е първа младост.
Това, че сред поканените са Гинка Станчева и Добринка Станкова (които са били млади актриси съответно през 50-те и 70-те години) не е лошо. Къде са обаче актьори, певци, автори от по-младото поколение?
Старата писателска номенклатура на Живков е неизменното присъствие.
По време на социализма България се беше прочула като геронтофилска държава – най-младите в управлението бяха на по 50 години, а висшия партиен и държавен елит бяха около 70-годишни. По подобие на СССР, чиито ръководители по света наричаха “Старците от Кремъл”. Тук бяха “Старците от Бояна”. Тях точно ги няма, но хората около тях пак са тук и пак са в Бояна.
Но дори старците на комунизма не бяха така обърнати към миналото, както сегашния държавен глава Първанов. За Първанов, изглежда младо поколение актриси са на възрастта на Аня Пенчева, която беше сексимвол през 80-те години. Изглежда още е идеал за соц-елита. Неотдавна жълтият в. “Експрес” пусна снимка, на която Първанов е уловен деликатно да поглежда в дълбокото деколте на Аня Пенчева. Там, където е поглеждал Живков навремето. Както самата Аня разказа преди време, на един прием Живков я видял, че хапва и й казал: “Много кушаш, мойто момиче”. В резултат на запознанството Живков й дал апартамент, за което пък Пенчева беше повикана като свидетел на делото срещу него. Такива работи.
На 24 май 2007-а година нямаше нито една млада актриса, изпълнителка или журналистка, с която един държавен глава да се снима поне. Нямаше подобни представители и на мъжкия пол.
Както циците на Аня Пенчева са идеал за сегашния соц-елит, така и представата му за култура е замръзнала в соц-епохата, когато Стефан Данаилов е бил млад актьор.
Първанов, социалисти, огледайте се, ако друго не виждате в културата, поне вижте какви цици има наоколо. Достойни да заместят Аня-пенчевите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.