Бойко ли помогна на Цветелина да си купи нова банка, в конкуренция с ТИМ?

Искров от БНБ натискал собствениците на банката да я продадат за 1 лв. на ТИМ

Цветелина Бориславова и Бойко Борисов. Снимка: Иван Григоров

Както стана ясно тия дни Цветелина Бориславова, донеотдавнашна собственичка на СИБанк, която тя продаде, си купи нова банка – Българо-американската кредитна банка (БАКБ). За да спечели в наддаването, Бориславова е надделяла над банката на ТИМ и над шефа на БНБ Иван Искров. Той грубо натискал ирландците в полза на ТИМ, както става ясно от откъса по-долу. За да надделее над конкурентите си Бориславова вероятно е получила подкрепа от най-високо ниво в държавата. Това подсказва, че тя продължава да поддържа близки отношения с премиера Борисов, независимо дали бизнес или други. И вероятно изявленията, че двамата не съжителстват вече, са направени за пред медиите само да не създават проблеми на премиера Борисов за конфликт на интереси.
От откъса от германския журналист Юрген Рот, който e-vestnik цитира по-долу (по сайта „Биволъ“), става ясно, че шефът на БНБ Иван Искров (герой в поредицата „Клептокрация„, свързана с други банки), направо е натискал притеснените от кризата ирландски собственици на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) да я продадат за 1 лев (!) на банката на ТИМ – Централна кооперативна банка.

За мажоритарния пакет от акции в банката, освен фондът на Цветелина Бориславова „Си Ес Ай Еф“ АД (CSIF), са подали оферти още няколко финансови фонда – „Експат Капитал“ (на бившия министър Николай Василев), американският инвестиционен фонд „Грамърси“, който е другият голям акционер в БАКБ и Първа инвестиционна банка. Преди преговорите за продажба, потенциалният купувач трябва да получи разрешение от БНБ. Печели Бориславова. ЦКБ на ТИМ не искала да наддава за БАКБ, нито да купува акции на борсата, а да я вземе с пряко договаряне. Както става ясно по-долу – за 1 лв. ТИМ се отказват от покупката неясно защо в края на февруари.

Както е известно премиерът Борисов в средата на 90-те години е бил съдружник във фирмата „Тео интернешънъл“ (или интернационал, както я изписват) заедно с Иво Каменов от ТИМ (средната буква на съкращението) и няколко други, сред които Румен Николов-Пашата, Бориславова и др. Вече е писано няколко пъти, че фирмата е имала цех за производство на цигари в бургаско село, който е затворен от митницата и полицията, защото произвеждал нелегално.

В множество публикации разследващият журналист Юрген Рот и др. твърдят, че Борисов не закача варнеската групировка, която стана най-силната в държавата, притежаваща банки, застрахователни дружества, авиокомпании, най-големите пристанища, летища и др. Очевидно в наддаването за ирландския дял в БАКБ е имало задкулисни пазарлъци някъде на високо ниво.

Ето и откъса от блога на Юрген Рот, който не пропуска да съобщи по нещо за ТИМ:


ТИМ рекетира ирландска банка

…БСП и СИК, СДС и ВИС.. ГЕРБ и ТИМ С помощ от шефа на БНБ Иван Искров…*

Много хора се надяваха, че новото правителство на Бойко Борисов най-накрая ще победи корупцията. Но се разочароваха.

Наскоро получих притеснителни новини от високопоставен банкер в БНБ. Историята е невероятна, но след запитване до засегнатите банкери беше потвърдена. Става въпрос за държавна подкрепа за спорната групировка ТИМ (медиите я свързват с организираната престъпност) с много странни действия.

Иван Искров. Снимка: София фото ейджънси

През януари тази година инвестиционният фонд „Експат Кепитъл“ София се обръща към БНБ за разрешение да купи 50% от Българо–американската кредитна банка (БАКБ). Тези 50% са собственост на ирландска банка, Allied Irish Banks, AIB, която иска да ги продаде поради финансови причини заради катастрофалната ситуация в Ирландия. Първият отговор на БНБ е положителен. По тази причина „Експат“ поръчва проверка Due Dilligence на КПМГ. След като докладът е задоволителен, „Експат“ праща оферта на ирландската банка да купи пакета за 7 млн евро. Заедно с това в София са поканени представители на ирландската банка, за да се договорят за продажбата. Те идват в средата на февруари. Но това, което очаква ирландските банкери и представителите на „Експат“ в БНБ, надали те са могли да си представят. Те са приети лично от шефа на БНБ Иван Искров. И той им обяснява, според участници в разговора, че ги съветва да се откажат от 7-те милиона и да предложат дела си на Централна кооперативна банка, при това за 1 лев. Това са приблизително 50 евроцента.

Това е представено дори в писмен вид още веднъж на представителите на ирландската банка на 23 февруари. ЦКБ е собственост на ТИМ. А тя редовно се споменава от медиите във връзка с най-висшите нива на организираната престъпност. Какво може да е обяснението, че ирландските банкери и представителите на „Експат“ получават “ексклузивната” оферта да се откажат от предложените 7 милиона евро?

Очевидно ТИМ се радва на покровителството на премиера Бойко Борисов, който със сигурност е наясно с лошия им имидж. Но все пак депутатът Емил Радев от Варна е в неговата паргия ГЕРБ. И е бил „тюлен“, както и ръководителите на ТИМ. А дали е бил назначен в секретното поделение от ТИМ? И защо концесиите на някои български пристанища са дадени на ТИМ след като Борисов вече е премиер? За концесионерите те са удар, но не носят нищо на бюджета. Във финансовите кръгове в София е публична тайна, че директора на БНБ беше избран за втори мандат със съществената подкрепа именно на ТИМ.

––––––––
* Заглавията са на сайта „Биволъ„, откъдето е взет текстът на Юрген Рот

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.