Тайнственият емигрант д-р Койчо Белчев беше един от най-богатите българи

Д-р Койчо Белчев пред точно копие на един от българските живописни шедьоври – картината на Мърквичка „Ръченица“. В последните години той развиваше бизнеса с подобни фалшификати, заедно с швейцареца Даниел Донде. Снимка: Имидж адвъртайзинг

На 88 години почина българският емигрант, спечелил авторитет като финансист в САЩ и Швейцария, д-р Койчо Белчев. Той бе е един от най-богатите българи, наследник на една от най-големите тютюневи компании в Европа преди 1945 г. – “Марко Белчев и синове”. Фирмата е собственик на основаната още през 1880 г. българска цигарена фабрика “Слънце”. Д-р Белчев е починал в сауната на елитен хотел в турския курорт Анталия по време на изложба на копия на световно известни картини, организирана от него.

Приживе д-р Койчо Белчев е бил наричан един от най-талантливите брокери на „Уолстрийт”. Бил е съсобственик на втората по големина финансова къща в света „Хейдън Стоун”. Преди да се влее в „Американ Експрес” „Хейдън Стоун” има клонове по целия свят. В “Хейдън Стоун“ е работил Джоузеф Кенеди – баща на бившия легендарен Президент на САЩ – Джон Кенеди.  Друг бивш американски Президент Ричард Никсън е бил адвокат на д-р Белчев на Уолстрийт, преди да влезе в политиката. След продажбата на финансовата къща, амбициозният българин се установил за постоянно в Швейцария и се занимавал с финанси и управление на фондове. Близки до него твърдят, че без много шум управлявал активи от около 180 млн. долара.

През 1992 става съдружник на най-известния художник-фалшификатор в света проф. Даниеле Донде, който рисува легални копия на великите майстори на четката. Симбиозата между двамата ражда стотици изложби на оригинални фалшификати, които намират място в домовете на София Лорен, принцеса Даяна, Хулио Иглесиас, папа Йоан Павел II, Франк Синатра, Арнолд Шварценегер, Мадона и др. световни величия.

За финансиста Белчев, най-добрата инвестиция е в знания. Самият той завършва право и икономика в Цюрих и специализира психология лично при проф. Карл Юнг. През 1949 г. прави докторантура на тема „Тютюнът в България”- пълна картина на тютюневата индустрия. Научният му труд, допълнен и осъвременен, е издаден и на български преди няколко години. “Тютюнът в България” е един своеобразен разрез във времето, който разкрива на читателите превратностите на новата ни история, през призмата на един от най-характерните и печеливши сектори от икономиката ни – тютюнопроизводството, което е обречено да изчезне напълно до няколко години в България, според автора. Тази книга е единственото пълно изследване на историята на производството на тютюн по нашите земи и има също и историческа, и социологическа стойност. Фамилната компания “Марко Белчев и синове”, е послужила като прототип за “Империята Никотиана” от класическия роман на Димитър Димов “Тютюн”. Белчев подарил голяма част от тиража на много български библиотеки, читалища и учебни заведения.

Д-р Белчев активно се е занимавал с благотворителност. Стотици талантливи български деца са получили възможност да се обучават в най-добрите световни колежи и университети, благодарение на личните усилия на Белчев. Самият той е бил в настоятелството на престижния колеж „Льо Розе” в Швейцария. Д-р Койчо Белчев е бил приятел и познат на най-известните хора в света през последните 50 г. – политици, финансисти, аристократи, хора на изкуството.
Койчо Белчев се шегувал, че е сключил споразумение с Господ да му отпусне време да живее до 115 г. Имал е намерение, като навърши 100 г., да напише книга за своя живот, на която измислил дори заглавието: “Животът – една прекрасна авантюра”.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.