Ще пламне ли Албания заради изборите?

Прикована към телевизионните екрани, една цяла нация – албанската, следеше в продължение на два дни преброяването на бюлетините в един избирателен район на Тирана. В 49-а секция на столицата се решаваше изходът на „битката за Сталинград“, както британският в. „Гардиън“ нарече изборната надпревара за кметския пост в Тирана.

Двамата съперници – Еди Рама на социалистите, и Лулзим Баша на дясноценстриистката правителствена коалиция, бяха поставили на карта политическото си бъдеще. Това се отнасяше най-вече за първия, който като лидер на партията на опозицията се смята за потенциален претендент за премиерския пост.

Най-важното е, че резултатът от местните избори на 8 май се очаква да очертае рамката на политическите процеси в една страна, където политическият климат е непрестанно напрегнат, и в която много рядко лидерите приемат поражението. След епохата на Енвер Ходжа в Албания не е имало избори, парламентарни или местни, които да не са били съпроводени от тежки обвинения за фалшификации при преброяването и за промяна на изборния резултат, подхранвайки политическото напрежение в страната.

Така е и сега в Албания, където във въздуха се носи миризма на барут. За това и властите разрешиха нещо без аналог в световната изборна практика, а именно, да бъдат преброени една по една бюлетините в последната избирателна секция и това да стане пред телевизионните камери и под строгото наблюдение на посланиците на САЩ, ЕС и Съвета на Европа.

Преброяването на гласовете в останалите избирателни райони на столицата, продължило почти седмица, се превърна в истински трилър. До тогава избраникът на Сали Бериша водеше с 56 гласа, а изборът му всъщност бе поставен на карта и се решаваше от секция на „блок 49“ в един квартал, смятан за бастион на социалистите.

Международният натиск върху властите за спазване на законността на изборите бе огромен. Дори медиите се погрижиха да насадят напрегнат климат, разпространявайки слухове за наличието на план за фалшифициране на вота, за да може Рама да загуби и да бъде принуден да напусне политическата сцена.

В четвъртък сутринта 14 телевизионни екипи заеха места в залата, за да регистрират и излъчат на живо преброяването на гласовете. Американският посланик Александър Арвизу също бе там и пое ролята на наблюдател и гарант на прословутото преброяване. Той пристигна по едно и също време заедно с посланиците на Съвета на Европа, ОССЕ и ЕС.

Членовете на Централната избирателна секция пристигнаха много след него. Бюлетините бяха броени една по една, после сканирани, а след това присъстващите международни представители даваха своето одобрение. С притихнал дъх милиони албанци следяха глас по глас развоя на цялата процедура, а от вън при драконовски мерки на полицията стотици привърженици и на двамата противници бяха обсадили сградата.

Прочитането на всяка бюлетина се съпровождаше със смесени чувства на радост или разочарование, а тълпите от хора създаваха обстановка, като тази по футболните терени. Когато в 22.00 ч. вечерта преброяването приключи, всеки от двамата съперници тържествуваше и сочеше себе си за победител. Урните обаче не разплетоха политическия ребус, както всички очакваха.

Еди Рама за четвърти път бе номиран за кмет. Той обаче се оказа първият, получил от всички избирателни секции с десет гласа повече от своя съперник Лулзим Баша. Лагерът на Бериша обаче не изглежда склонен да отстъпи и вече стартира процедура за повторна проверка на бюлетините в други изборни секции, чиято достоверност бе поставена под съмнение.

Очевидно лагерът на Бериша се надява, че в Централната избирателна комисия резултатът може да претърпи промяна. Еди Рама обаче побърза да предупреди, че ако резултатът бъде променен „страната ще навлезе в критичен период“. Или казано с прости думи, ще драсне клечката на вече лесно запалимия политически декор в Албания…

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.