Южна Европа вбесена от Меркел: „Всъщност ние работим повече от германците“

Ройтерс

Много гръцки плажове остават празни това лято. Снимка: Уебшотс

Южноевропейците се надигнаха срещу германския канцлер Ангела Меркел, обвинявайки я, че преиначава фактите, за да спечели евтини политически дивиденти, когато ги призова да си взимат по-малко отпуска и да се пенсионират по-късно. Политици, медии и профсъюзи от средиземноморските страни разкритикуваха Меркел, че играе за разделението север-юг, за да успокои германските избиратели, които са ядосани, че трябва да спасяват периферните страни в еврозоната от големите проблеми с дълга.

Тя разчита на популизма, заяви либералният атински вестник „Елефтеротипия“ в редакционна статия. Трагично е, че Меркел ръководи най-влиятелната страна в Европа в този критичен час, писа изданието. Меркел, която е под огън у дома за това, че даде милиарди евро на Гърция, Ирландия и Португалия, като същевременно увеличи пенсионната възраст за германците, заяви късно във вторник, че правилата за отпуските и пенсиониране в Европа трябва да бъдат унифицирани.

Хората в страни като Гърция, Испания и Португалия не трябва да се пенсионират по-рано, отколкото в Германия. Ние всички трябва да полагаме еднакви усилия, това е важно, заяви Меркел на партийна проява в Мешеде, Западна Германия. „Не може да имаме обща валута и някои да имат големи отпуски, а други много малко, в дългосрочна перспектива това не върви“, заяви Меркел.

Нейният коментар предизвика критики из цяла Южна Европа като много медии представиха цифри, които показват, че германците и други северноевропейци всъщност се радват на по-големи отпуски. Проблемът е, че представата за средиземноморските хора, отпуснати на плажа с чаша вино и пържена риба, работи за таблоидите, написа Данило Таино в италианския вестник „Кориере де ла сера“.

Гръцкия таблоид „Еспресо“ подхожда по-иронично: „Сега работниците ще тръгнат на летни отпуски с чувство за вина и дълбоко разтревожени, мислейки за Ангела Меркел“, писа изданието.

Германците се забавляват повече

Профсъюзни служители и медиите в няколко страни представиха данни от статистически агенции, които показват, че германците всъщност взимат повече отпуски от повечето европейци и се пенсионират на същата възраст като останалите. Германците ползват средно 30 дни отпуска годишно, сравнено с 22-25 в Португалия, 23 в Гърция и 22 в Испания.

В Италия, Гърция, Испания и Португалия има 10-12 национални празника, докато германците се радват само на 9, а в Словакия те са 15. „Коментарът на Меркел отразява принципа на ксенофобията, който не би трябвало да съществува на това високо ниво на европейската политика“.

Арменио Карлос, координатор на най-големия профсъюз в Португалия CGTO, заяви пред Ройтерс: „Тя говори за нещо, което не знае“. Тя каза, че хората в Португалия работят повече часове от Германия, печелят по-малко и при много по-опасни условия, при което те не се пенсионират преди 65 годишна възраст.

Испанците също се засегнаха, казвайки, че Меркел е решила да не обърне внимание на техните саможертви в лицето на жестоките мерки за икономии и високата безработица, за да излязат от икономическата криза. Според последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за април германците работят общо 7 часа и 25 минути дневно, а французите с една минута повече, докато испанците работят почти по осем часа дневно, заяви държавната телевизия RTVE.

Заместник-министърът в гръцкото министерство на културата Георгиос Никитиадис заяви, че гърците работят повече часове седмично отколкото средно работят германците и полагат огромни усилия да постигнат обрат в икономиката си. Но той не се притеснява от това, че германците, най-големите туристически клиенти на Гърция, се радват на по-голяма отпуска от гърците. Ние бихме искали германците да имат дори по-големи отпуски, за да могат да прекарат повече дни в нашата страна, заяви той пред Ройтерс.

Главният опозиционен лидер в Португалия социалдемократът Педру Пасуш Коелю, който води в анкетите преди предсрочните избори на 5 юни, призна необходимостта от по-унифициран трудов пазар в ЕС, но предупреди да не се прекалява. Но, по дяволите, нека имаме малко ниво на дезорганизация, за да може хората да нямат чувството, че носят усмирителни ризи, за да могат в добрия южноевропейски стил да покажат своята радост, своя капацитет да се социализират, заяви той на конференция в Лисабон.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.