Медведев се прави на твърд

Асошиейтед прес

Дмитрий Медведев излиза за пресконференцията в Сколково. Снимка: официален сайт

В сряда руският президент Дмитрий Медведев излезе на сцената и се опита да „надпутини“ своя ментор Владимир Путин. Не влезе в битка с едри животни и не си свали тениската, но желанието му да бъде възприет като независим световен лидер, който не си поплюва, беше достатъчно забележимо.

В най-голямата си пресконференция, откакто пое кормилото на държавата през 2008 г., Медведев заяви, че Русия трябва да се модернизира по-бързо, отколкото смята Путин, но не даде отговор дали възнамерява да се кандидатира за втори мандат.

Медведев подчерта, че съществуват отчетливи разлики между неговото мнение и това на могъщия премиер по различни въпроси и се постара да си изгради облик на силен и модерен лидер, който прави твърди изявления по външнополитически теми.

Той отправи остро предупреждение към Съединените щати по темата за противоракетната отбрана и предупреди другите държави, че Русия няма да подкрепи чуждестранна намеса в Сирия. В същото време призова за либерализация по някои вътрешни въпроси и отправи предизвикателство към Путин, когото мнозина смятат за доминиращия партньор в управляващия тандем.

Младоликият 45-годишен Медведев, който активно пише в Туитър и в блога си, стана първият руски лидер, който ръководи лично пресконференцията си, продължила повече от два часа. В сградата на бизнес школата в московското предградие Сколково (един от любимите му проекти) Медведев заяви, че неговата представа за бъдещата модернизация на Русия се различава от тази на Путин.

„Той смята, че модернизацията е спокоен, постепенен процес, но аз мисля, че имаме шанс и достатъчно сили, за да извършим тази модернизация по-бързо“, заяви Медведев.

На въпрос дали ако петролният магнат Михаил Ходорковски бъде освободен от затвора, това ще е някаква заплаха за руското общество, Медведев отвърна, че не би имало „абсолютно никаква опасност“. Той обаче не каза дали възнамерява да го амнистира.

Руски либерали и правозащитници отдавна призовават Медведев да помилва Ходорковски, чийто процес и присъда са смятани от мнозина за лична вендета на Путин към милионера, задето е предизвикал политическата и икономическата власт на Кремъл. Случаят навреди на репутацията на Русия в чужбина.

Макар и недовършено, изявлението на Медведев за Ходорковски е ясно противопоставяне на Путин, който нарича магната крадец и точно преди произнасянето на последната му присъда през декември заяви, че той трябвало да остане в затвора.

Макар и да призна, че има някои разногласия, Медведев подчерта, че той и Путин имат общи стратегически цели и сходен подход към политиката. „Нашите подходи по ключови въпроси на националното развитие са много близки“, заяви Медведев. „Това не означава, че сме на едно мнение за всичко, това би било много глупаво и погрешно. Но в стратегическо отношение сме много близки, в противен случай нямаше да можем да работим заедно“.

Въпреки че през 2008 г. напусна президентския пост след два мандата, за да стане премиер, Путин остана най-могъщият политик в Русия. Той и Медведев говорят уклончиво за плановете си за следващите президентски избори през март. И двамата казват, че по-късно ще решат кой от двамата ще се кандидатира, но повечето анализатори очакват Путин да поиска да се завърне на най-високия пост в държавата. В сряда Медведев заяви, че е твърде рано, за да обявява дали планира да се кандидатира.

Той зае твърда позиция по външнополитически въпроси, като заяви, че Москва иска надеждни гаранции от Вашингтон, че планираният американски противоракетен щит няма да застраши сигурността на Русия и добави, че ако двете държави не успеят да си сътрудничат в противоракетната отбрана, това може да породи нова надпревара във въоръжаването. „В този случай ще трябва да развием нападателния си ядрен потенциал, а това би бил много лош сценарий, който ще ни върне в годините на Студената война“, каза Медведев.

Отношенията на Русия със САЩ се подобриха значително, благодарение на новия договор за съкращаване на нападателните ядрени оръжия, наричан Новият СТАРТ, който подписаха Медведев и американският президент Барак Обама, но Русия продължава да гледа на плановете на САЩ за противоракетна отбрана като на потенциална заплаха за собствената си сигурност.

През есента Русия се съгласи да обмисли предложението на НАТО да сътрудничи в противоракетния щит, но настоя системата да бъде управлявана съвместно – искане, което НАТО отхвърли.

Медведев освен това предупреди Запада, че Москва няма да подкрепи резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които биха отворили вратата за намеса във вътрешните работи на Сирия. Той заяви, че трябва да се даде възможност на сирийския президент Башар ал Асад да изпълни обещанията си за реформи и предупреди другите държави да не се месят в Сирия. Асад беше изправен пред вълна от протести и отвърна със смъртоносни репресии.

Медведев заяви, че Русия е недоволна от начина, по който Западът използва резолюцията на ООН за защита на цивилните в Либия – документ, който легитимира въздушните удари на НАТО срещу силите на либийския лидер Муамар Кадафи – и няма да подкрепи такава резолюция и за Сирия. Русия се въздържа в гласуването в Съвета за сигурност на резолюцията, която даде основание за международната военна операция в Либия.

Путин често прави антизападни изявления, които се харесват на повечето руснаци и му помагат да увеличи популярността си. Въпреки че Медведев проявява по-дружелюбно отношение към Запада, той очевидно е решил, че трябва да спре да изглежда твърде послушен към НАТО.

Неотдавна Путин призова за създаването на ново политическо движение, което да разшири спектъра на неговите поддръжници. Мнозина смятат това решение за тържествения залп, с който Путин открива кандидатпрезидентската си кампания.

Медведев отказва да назове политическите партии, които биха го подкрепили, ако реши да се кандидатира за президент. Той се старае да се хареса на бизнеса и на образовани градски елит с обещания да намали бюрокрацията, да се пребори с корупцията и да създаде нова високотехнологична икономика. Според критиците му обаче той не е успял да постигне никоя от основните си цели, докато Путин продължава да командва парада.

Досега Путин правеше големи пресконференции, на които привличаше стотици журналисти и участваше в токшоута, докато Медведев се ограничаваше с кратки появи в пресата и телевизионни интервюта.

В сряда Медведев отново обеща да ограничи бюрокрацията и да премахне бюрократичните препятствия, както и да оптимизира правилата за инспекция на автомобили, които предизвикват гнева на руските автомобилисти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.