Европейските бунтове ще бъдат пред изборните урни

Ройтерс

Европейците повече показват недоволството си от мерките за икономии в избирателните секции, отколкото на улиците. Вече нанесоха няколко изборни удара на управляващите партии и предпочетоха по-нетрадиционни формации. Наскоро проведените избори в цяла Европа показаха отрицателната реакция на тежките икономически мерки и възхода на евроскептични политически формации, което у някои породи страхове, че лидерите на континента все по-опасно се отдалечават от това, което искат хората.

Това предизвика опасения, че дори и страните да избегнат сериозни социални безредици, може би просто не могат да извършат необходимите реформи, за да се справят с дълговете си. „Политическият риск в Европа е значителен и става все по-голям“, заяви Чарлз Робъртсън, главен икономист на руската банка Ренесансов капитал. „Пропастта между гласоподавателите и управляващия елит вероятно е толкова дълбока, колкото е била винаги. Политическият риск, свързан с еврото, може би е достигнал рекордно ниво и ще се увеличава“, казва той.

Европейските улици не бяха съвсем спокойни. Студенти и младежи излязоха по улиците през декември и март, за да протестират срещу увеличението на таксите за обучение и се стигна до едни от най-големите вълнения и насилие за последните двайсет години. Миналата седмица гърците възобновиха протестите и стачките .

Размириците бяха много по-ограничени, отколкото мнозина очакваха, и въпреки това, нищо не може да се сравни с бунтовете в Атина миналия май. „Забелязва се известно отчаяние и примирение, когато стане дума за протести“, заяви Дейвид Лиа, западноевропейски политически анализатор в Контрол Рискс. „Но това не е апатия, защото хората гласуват и търсят мишени, по които да ударят.“

ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУСПЕХИ

Партията на германския канцлер Ангела Меркел претърпя неуспех на местните избори през март, младшият коалиционен партньор в британското правителство Либерални демократи бе победен на местните избори и на референдума през май за ключовата им политика за избирателна реформа. Ирландската „Фина Фойл“, една от най-дълго управлявалите партии в Европа, бе свалена от власт след общите избори през февруари.

Привържениците на Силвио Берлускони в Италия претърпяха поражение на местните избори – факт, който според анализатори ще доведе до по-голяма нестабилност и несигурност. Управляващите социалисти в Испания също се очакват да претърпят поражение на месните избори този уикенд.

Недоволството от установените политически партии изглежда е добра новина за по-неизвестни партии с по-нетрадиционни политики – изборите през април във Финландия донесоха много по-добър от очаквания резултат за евроскептичната партия „Истински финландци“, които се противопоставят на всеки следващ опит за спасяване на еврозоната.

Във Франция, лидерката на антиевропейската и крайнодясна политическа партия Национален фронт Марин льо Пен се очаква да излезе трета на президентските избори през 2012 г.. Позициите й се засилиха още повече след драматичния развой на събитията с вероятния кандидат на социалистите Доминик Строс-Кан.

СЛАБИ КОАЛИЦИОННИ ПРАВИТЕЛСТВА

Несигурността се подсилва и от факта, че много европейски страни сега се управляват от коалиционни правителства и това усложнява още повече прокарването на трудни политики. Португалия, например, я очакват може би предсрочни избори, след като не успя да приема бюджета, въпреки че всички големи партии сега подписаха нов пакет за мерки за икономии, след като страната бе принудена да помисли за собствен спасителен план.

Анализатори се опасяват, че подобен вид политическа криза ще се превърне в общо явление в следващите години. „Франция и Гърция са единствените две страни с еднопартийни правителства в Европа“, заяви Лиа. „А в страни с коалиции става все по-трудно да се прокарат смислени политики. Дори британската коалиция, която в началото изглеждаше обещаваща, започва да отслабва“, изтъква Лиа.

След повече от две години дългова криза в еврозоната признаците, че тя е поставена под контрол, са малко. Високопоставени европейски представители за първи път тази седмица признаха, че най-проблемната икономика на континента -Гърция може би ще трябва да преструктурира част от дълга си, което означава, че носителите на облигации ще трябва да не приемат плащания със закъснение.

Повечето анализатори смятат, че други страни ще избегнат подобни действия и очакват единната валута да оцелее, но не и без няколко спорадични сътресения в пазарите. „Смятаме, че в крайна сметка Европа ще се придържа към избраната линия, но междувременно постоянната несигурност може още повече да обърка пазара на облигации“, написа политическият анализатор на инвестиционната банка „Номура“ Алистър Нютън.

Тези, които подкрепят развиващите се пазари, казват, че може би след икономическата криза предполагаемата сила на развитите икономики – относителната им стабилност в сравнение с по-бедните страни, ще се окаже ахилесовата им пета.

„Стабилността може да доведе до липса на гъвкавост, до неспособност за адаптиране“, отбелязва фондът за развиващи се пазари Ашмор в проучване, изтъквайки, че политическата парализа може само да се задълбочи. „Опасността е…политическото късогледство да се превърне в по-голямо ограничение за икономическата политика… Със загубата на работни места се увеличава политическият натиск в полза на икономическото късогледство“, се казва в проучването.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.