В десетката: Бойко в джамията – веднага

Волен Сидеров щурмува джамията в София. Снимка: Булфото

Само за два дни лидерът на „Атака“ обиди цял един град известен с родолюбието си и предизвика масов бой в центъра на София. Раздухването на етническо напрежение е негов специалитет, но този път премина всякакви граници. При все това всичко, което прави е очаквано, но въпросът е защо премиерът мълчи.

Нарушаването на правата на мирно изповядване на религията в центъра на европейска столица би трябвало най-малкото да предизвика официална реакция от страна на правителството. Най-малкото министър Цветанов трябва да защити подчинените си наричани еничари и системно унижавани от Волен Сидеров.

Вероятно подкрепата на Атака е важна за правителството на ГЕРБ, но си мисля, че толерирането на подобно поведение е нож с две остриета. Избухването на побоя между молещите се в софийската джамия и националистите не само, че не е изненадващо, но дори и сериозно закъсняло.

Мюсюлманите седмици наред търпяха лумпенизираните прояви на Сидеров и хората им, които откровено ги провокираха и ескалацията бе само въпрос на време. Страхливата полиция, която не усети подкрепата на министъра си пък за пореден път действа неадекватно и допусна това да се случи.

Време разделно

Ако правителството не реагира подобаващо на този инцидент ще означава едно, заема страната на „Атака“. Това пък отново ще консолидира мюсюлманите около Доган, които очевидно са изоставени от държавата си.

Това обаче ще бъде по-малката беда. С действията си Сидеров налива много сериозно масло в жаравата на етническото напрежение, а лумне ли огън от това няма изнасяне.

Тогава може да се сърдим само на себе си. Народ, който търпи лумпени в управлението свършва на бунището на историята. Справка Хитлер и Милошевич.

От блога на Жоро и Първан

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.