Май не е имало по-големи лъжци и по-пагубни за образованието хора от Дянков и Игнатов

Ако човек има търпения да прочете писмото на ректора на университета проф. Иван Илчев, ще види нещо потресаващо. Министрите на финансите и на образованието повече от година лъжат многократно как ще увеличат бюджета на университета, това не става, а същевременно не му разрешават никаква самостоятелност да приема малък процент студенти платено обучение.

И ректорът на университета безрезултатно моли с месеци за среща с финансовия министър и не получава нито отказ, нито среща. Такава среща се случила веднъж, когато студентите се приготвили за протест. Но сега Дянков отново се крие.

Оказва се още, че Софийският университет е приел реални, непопулярни антикризисни мерки, както искал Дянков – съкратени са над 10% от служителите, при 4000 студенти повече, отколкото преди съкращенията. Навсякъде по света съотношението брой студенти на един преподавател е критерий за качеството на образованието. Колкото повече са преподавателите и служителите на брой студенти, толкова по-високо е нивото на университета. Тук по искане на Дянков това ниво се сваля силово.

Същевременно министър Игнатов обещава на Софийския университет 50% повече финансиране от бюджета, защото проучванията показват, че той е най-добрият от висшите училища у нас. Дянков наддава – щял да увеличи и повече от 50%. И после двамата не изпълняват това обещание. Бюджетът за пореден път е орязан.

Например без никакво законово или друго основание – постановление на министерския съвет или нещо друго – е отпаднало финансирането на магистърските програми след първата година. Заедно с това има ограничение върху таксите за същите магистри и др. такси. Има магистърски програми, за които се издава двойна диплома – валидна и в Европа. Тук идват преподаватели от западни университети и им се плаща по 5 евро на час…

Университетът е подложен на геноцид сякаш съзнателно. А министрите лъжат и пред медиите как увеличават бюджета на университета.

Нито Дянков, нито Игнатов дават отговор на актуални въпроси от страна на университета. Те министри ли са или султани, които не се чувстват длъжни да отговарят на питанията на раята?

Как тези двамата на празника на буквите имат сурат да се покажат пред ученици, пред студенти? Май никога досега България не е имала толкова нагли, лъжливи, високомерни министри като тези двамата.

И те със сигурност ще останат в историята не като реформатори, а като съсипатели на образованието и науката.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.