Като казвах, че със Сидеров има проблем, не ми повярваха съвсем

Циркът при джамията май е със знанието на Борисов

Волен срещу полицията. Снимка: Импакт прес груп

Преди време писах как Сидеров ме удари на площад “Славейков”, като се разминавахме (виж тук). Стари познати сме, колеги сме били из някои вестници. Първо помислих, че е нещо на майтап. Но когато извиках след него – “Що ме удряш, бе?”, той ме изгледа гневно и отмина. Нещо не беше наред.

Тогава го разказвах, написах го, а мнозина не повярваха съвсем, дори колеги, които ни познават и двамата. Мислеха, че преувеличавам.
Сега чета как Сидеров се сбил в радиото с депутат от ДПС (вече независим), и не се учудвам.

Една забележка за начинаещи журналисти – не се сприятелявайте с политици. Ще дойде момент няма да можете да коментирате какво се случва, заради приятелските си отношения с тях, заради разни жестове, които са правили те за вас, по времето преди да изплуват на гребена на вълната.
Затова и аз със Сидеров имах известни скрупули дали да пиша въобще за него. Все пак бивши колеги сме, имали сме приятелски отношения. Но той си е избрал ролята на политик. Не ми е повече колега. И като политик трябва да бъде на топа на устата в медиите. Всяка негова стъпка трябва да бъде следена. Всяка случка от миналото и настоящето.

Почти година след като описах как Сидеров ме е ударил, се видяхме на един рожден ден. Няма как, засякохме се очи в очи, на тясно. И общи приятели се шегуваха с нас и се опитваха да ни сдобрят. Макар да не сме се карали. Тогава Сидеров каза, че не ме е удрял, а това било приятелско потупване. Е, не го приех за такова, но в онази вечер си говорихме приятелски.
Сега пиша отново за политика Сидеров. Той си е избрал тази роля и ще търпи какво се пише за него. Той години наред е писал какво ли не за политиците.

Волен Сидеров през 1993 г. във фотосесия за списание „Лейди“, което вече не излиза. Снимка: сп. „Лейди“

Смятам, че този човек е емоционално нестабилен и параноичен демагог. А като политически възгледи е близо до фашизма. Не само заради названието на партията си (“Атака” е името на първия вестник на националсоциалистите в Германия, създаден от Йозеф Гьобелс). И програмата му е имитация на програмата от 20 точки на националистическата партия на Адолф Хитлер, и др. Да не се повтарям, писал съм го вече.

А конкретно за случката пред джамията – мисля, че е предварително уговорена с властите и лично с Бойко Борисов. Трябва да си луд да пуснеш агитката на “Атака” до джамията в петък, когато се молят мюсюлманите.
Това е провокация от властите. Фандъкова трябва да даде обяснение. Полицията трябва да даде обяснение за своето бездействие и слаба организация. Защо не са предотвратили този инцидент, след като знаят какво може да се случи?

Каквото и ще да ми разправят, тази случка е конспирация на двойната коалиция ГЕРБ-“Атака”. Целта е сега да приемат Борисов като умерен, като спасител в драматична ситуация. И цялата пушилка да отвлече вниманието от проблемите на това правителство.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.