Wikileaks-Биволъ: Оставката на Румен Петков спасила България от предпазна клауза

Татяна Дончева правила характеристика на вътрешния министър в посолството на САЩ

Румен Петков. Снимка: от тв екрана

Бившият вътрешен министър Румен Петков, който в момента е в открит конфликт с американския посланик Джеймс Уорлик, е подробно анализиран от американските дипломати в София от встъпването си в длъжност през 2005, до оставката му през пролетта на 2008 г.

Първата характеристика на Петков е дадена в неподписана грама от юли 2005, представяща предложението за миноритарно правителство на Сергей Станишев след парламентарните избори [05SOFIA1329]. Като кмет на Плевен, той е подозиран в корупция – пише американският дипломат.

Следващата, доста по-подробна характеристика на Петков е изпратена във Вашингтон след срещата му с посланик Байърли в началото на септември 2005 в грама с гриф СЕКРЕТНО [05SOFIA1618]. Само ден по-рано Петков е обявил за намерението си да назначи граждански съветнически борд към МВР, съставен от бивши изтъкнати кадри на ДС, водещи членове на „Генералското движение… имащи силни връзки с руския бизнес“. Цитирани са имената на Любен Гоцев и Бриго Аспарухов. Публично Петков защитил избора си и подчертал, че членовете на гражданския съвет няма да имат достъп до класифицирана информация, а в частен разговор с посланика омаловажил влиянието им като казал, че „тези стари измамници само се събират в четвъртъците, за да клюкарстват“. Това очевидно се отнася за т.нар. митичен генералски кръг, познат под името „Монтерей“.

Посланикът оценява Петков като човек с „остаряло мислене“, въпреки че е само на 43 г. Той има слабост към старите комунисти и „червените бизнесмени“, но и „тънко ухо“ за връзките с обществеността. Петков прави впечатление на прагматик. „За добро или за лошо, Петков ще бъде много по активен от сомнабулния си предшественик (Петканов)“, смята посланика.

В края на септември Байърли докладва, че след натиск от опозицията и от американската страна Петков се е отказал от съветническия борд на „старите измамници“ [05SOFIA1685]. Татяна Дончева разказала в посолството подробности от кухнята на БСП, свързани с този ход на Петков. Според нея Петков има топли връзки с Генералите, въпреки, че не е част от тяхното движение и е по-близък до реформисткото крило в бившата комунистическа партия, към което се числят Първанов и Станишев. Той обаче направил жест към Генералите, за да си подсигури преизбиране като зам.-председател на БСП на предстоящия конгрес на партията и за да неутрализира недоволството им, че не са наложили свой кандидат като министър на вътрешните работи.

Скандалът

Американските дипломатически грами изтекли през Wikileaks дават интересни детайли от драматичната двуседмична борба на Румен Петков да запази поста си през 2008 г., която завърши с неговата принудителна оставка.

Скандалът около Петков се завихри покрай случая със сръбския наркотрафикант Куйович (наречен цветисто от министъра „Муйович – Уйович“), за когото се разбра, че е получил редовни български документи с подписа на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев.

За капак стана ясно за срещата на Петков с „оперативно интересните“ Братя Галеви на басейн Спартак, осъществена с посредничеството на Алексей Петров. Тогава Румен Петков разсекрети Петров като агент на службите и прокуратурата му заведе дело за разгласяване на държавна тайна.

Махането на влиятелния Петков не е лесна задача, пише посланик Байърли в грама датирана от 1 април 2008 [08SOFIA192]. Петков имал тесни връзки с президента Първанов и значителен авторитет в местните структури на БСП. Наричали го „Регента“, заради близостта му и с неопитния Сергей Станишев. Вътрешни хора от БСП разказали, че връзките на Петков с противоречиви бизнесмени и организираната престъпност датират от времето, когато е бил заместник-председател на партията и е уреждал финансиране за БСП от СИК и други сенчести групировки.

Посланиците към Петков: „Тръгнете си за доброто на България“

След като беше огласена грамата на посланик Байърли, в която той прави портрет на Петков, бившият министър нападна посланика в телевизионно предаване. Той го определи като „третокласен доносник“ и разказа, че Байърли се опитал да предизвика интрига, за да го принуди към оставка. Според Петков посланикът дошъл в кабинета му и казал, че „ключов фактор“ в държавата е свалил доверието си от него. Петков се обадил по телефона на „фактора“, който отрекъл, след което посочил вратата на американския посланик.

Във версията на Байърли, изложена в грама изпратена на 15 април 2008 [08SOFIA229], след оставката на Петков, не се споменава нищо за подобно събитие. Пише обаче, че Петков се е обърнал към американския, британския и холандския посланик в опитите си да се защити. От американците е получил отговор, че „трябва да си отиде за доброто на страната“.

Байърли разказва за прогресивния вътрешен и външен натиск над Петков да подаде оставка. Президентът Първанов първоначално защитава стария си съюзник, но отстъпва след новите бламиращи разкрития. Натискът над Петков нараства и след собствения му доклад от 50 страници, в който той описва корумпираната и парализирана правоохранителна система, както и след доклада „Спасов“, изготвен със съдействието на ДАНС, от който става ясно, че теч на информация от МВР към наркотрафиканти е предотвратил залавянето на големи пратки със синтетична дрога, парите от които частично са финансирали терористична дейност – пише Байърли.

Брюксел: Или Петков, или предпазна клауза!

Неназован съветник на Станишев е казал на посланика, че премиерът е получил най-малко две обаждания от Брюксел със заплахи, че ако Петков остане ще бъде активирана предпазната клауза, пише още посланикът. Друг източник на посолството също потвърждава за тази заплаха, която е развързала ръцете на Станишев да махне Петков.

Отбелязано е и фрондьорството на НДСВ, чиито депутати гласуваха въздържал се на вота на недоверие на 11 април 2008. Според Даниел Вълчев, който също е сред доверените лица на посолството, кризата с Петков е била придружена с тактически ходове на Симеон за по-широк правителствен ремонт. Царят притискал Станишев да махне министрите Вълчев и Василев, които дисиденствали срещу него.

Коментарът към грамата е, че натискът от ЕС и САЩ е бил решаващ, но правителството на Станишев е било притиснато също така от вътрешни фактори и от медиите. Станишев отдавна искал да намали влиянието на Петков, който поради позицията си в МВР имал достъп до „компромати“. Губещ е Първанов, съперникът на Станишев за влияние в БСП, който е подкрепил Петков в началото на кризата.

Станишев поискал също така американска помощ, за да реформира МВР в нова структура, която е „ефективна, модерна и извън всякакво съмнение“. Посланик Байърли подкрепя искането му с коментара, че Станишев „едва ли е отправил същото искане и към руснаците“…

Виж още текстове в сайта Биволъ

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.