Нов роман за Джеймс Бонд от днес в цял свят. Авторът Дивър: Бих се радвал да посетя България

Писателят Джефри Дивър отговаря на въпроси специално за българските читатели

Джефри Дивър. Снимка: издателство „Ера“

От днес на пазара в цял свят излиза нов роман за агент 007 Джеймс Бонд, написан от американския автор на криминални бестселъри Джефри Дивър. Романът „Картбланш” излиза и на български от издателство „Ера”. Издателите, закупили правата за издаване на романа, нямаха право да пускат книгата преди 26 май, както и да издават повече информация за сюжета. Целта е „Картбланш” да се появи в един и същи момент в цял свят. Избраната дата, 26 май, е два дни преди 103-ия рожден ден на Ян Флеминг, прочутия създател на Джеймс Бонд. Официалното представяне на „Картбланш” ще се състои днес на емблематично място в Лондон, свързано със сюжета на романа.

Писателят Джефри Дивър е избран да напише поредния роман за най-известния шпионин в света от наследниците на писателя Ян Флеминг. Това решение може би ще изненада феновете на превърналия се в британска институция Джеймс Бонд, тъй като „Картбланш” е едва вторият роман за агент 007, написан от писател, който не е британец.

Но изборът не е случаен. Джефри Дивър има зад гърба си 28 романа, а общите продажби на книгите му в цял свят надхвърлят 20 млн. копия. Романът му „Колекционерът на кости“ бе екранизиран с голям успех през 1999 г. В ролята на парализирания детектив се превъплъти Дензъл Уошингтън, а неговата партньорка изигра Анджелина Джоли. В „Картбланш” майсторът в криминалния жанр Джефри Дивър се придържа към образа на Бонд, създаден от Флеминг, и уникалната атмосфера от книгите му.

Дивър беше любезен да отговори специално на въпроси за българските читатели, със съдействието на издателство „Ера“.

– Господин Дивър, най-напред поздрави от България, страната, в която вашите романи са изключително популярни и вие традиционно сте в челните места на БГ класациите на най-четените чужди автори. Българските ви читатели очакват с нетърпение да научат нещо повече за най-новата ви книга.

– Здравейте, Петър. Благодаря много за интереса на всички вас – в България.

– В началото на тази година се заговори за новия роман за Джеймс Бонд. Тогава за пръв път научихме, че името му ще бъде „Картбланш”. Къде и как научихте, че честта да се допишат подвизите на легандарния герой на Ян Флеминг се е паднала на Вас?

– Преди 7-8 години моята книга Garden of Beasts („Градината на зверовете”) спечели наградата на името на Ян Флеминг „Стийл Дегър”, връчвана от Асоциацията на писателите криминалисти в Англия. В моето слово отбелязах, че тази награда наистина е голяма чест за мен, тъй като израснах с книгите за Джеймс Бонд и той ми е оказал огромно влияние. Явно наследниците на Ян Флеминг и хората, работещи в компанията, управляваща авторските му права, са обърнали внимание на моите думи, защото преди около 18 месеца се свързаха с мен и ме попитаха дали проявявам интерес да напиша следващото продължение в серията за Джеймс Бонд. Обмислях предложението само една минута и се съгласих.

– Бихте ли разказали имаше ли надпревара кой да го напише и защо вие приехте предизвикателството да се заемете с това?

– Нямаше надпревара. Наследниците и служителите на компанията ме попитаха дали имам интерес. Приех предизвикателството, защото си мислех, че ще зарадвам почитателите си, а и защото исках да сближа великия образ на Джеймс Бонд с читателите, да го „запозная” с хората по света, които не са чели книгите за него.

– Знаем, че Флеминг се е вдъхновявал от екзотичните места по света. Така ли е и с вас?  Какво екзотично място ви вдъхнови, за да разположите в него сюжета на „Картбланш”? Бяхте ли на подобно място или карахте на вдъхновение, без да сте го виждали? Бил ли е там Бонд преди или му се случва за пръв път във вашия роман да го посети?

– Да, следвах примера на Флеминг и изпратих Джеймс Бонд в различни кътчета по света. И, да, няколко места ме вдъхновиха. Най-забележителното е, че „заведох” Бонд в Близкия изток – по-точно в Дубай. Флеминг никога не е изпращал Бонд в Близкия изток, така че реших част от сюжета да се развива там.

– Как бе избрано точно това заглавие и защо?

–  Основното за Джеймс Бонд (всъщност за всички шпиони) е, че той трябва да има пълна свобода при осъществяването на своите мисии и обикновено е сам. Това означава картбланш. Най-добрите шпиони вършат работата си  без особен надзор и подкрепление. Това означава, че те не могат да разчитат на голяма организация, която да взема решенията и да поема отговорност вместо тях за това, което правят по време на мисия. Те са тези, които трябва да решат дали това, което вършат, е правилно или грешно, и да действат съобразно преценката си.  В книгата ми Бонд се бори с проблема какво означава да получиш пълна свобода на действие. В какъв момент престъпването на закона е оправдано? Нарушавайки правилата, той не става ли като своите врагове? Кои закони може да се престъпват? Моите книги не са само екшън, а винаги съдържат някакъв вътрешен конфликт и „Картбланш” не е изключение.

– Джеймс Бонд, описан от Джефри Дивър, различава ли се по нрав и възгледи от Джеймс Бонд на Ян Флеминг?

–  Когато решихме, че ще пиша следващата книга за Бонд, и аз, и наследниците на Флеминг се съгласихме, че „Картбланш” ще бъде моя история – типичният скоростен, изпълнен с обрати трилър, – но в него ще участва нов, млад Бонд (той е на около 30 години) и действието ще се развива в наши дни. Характерът и предпочитанията му, както и историята на живота му (например, че той е сирак)  ще бъдат такива, каквито Флеминг ги е създал.  В крайна сметка, продължителният успех на Бонд се дължи на факта, че Флеминг го е създал като такъв незабравим герой – един за всички времена.  Така че моят Бонд е същият: учтив, изтънчен, умен – но също прикрит, загадъчен и рязък.  В края на краищата, неговата агентурна класификация му дава правото да убива при необходимост. И, разбира се, обича алкохола, колите и жените!

– За почитателите си в България, които ще прочетат това интервю непосредствено след 26 май, бихте ли разказали за емоционалното напрежение, което ви е струвало, смелата постъпка на известен писател като вас да се заеме да възкреси герой на друг писател?

– Написал съм почти 30 романа и  се чувствам комфортно, когато пиша криминални истории, но със сигурност се изправих пред нови предизвикателства заради „Картбланш”. Най-важното усилие от моя страна беше да удовлетворя милионите си фенове, като напиша типичния роман ала Джефри Дивър: роман, в който действието е динамично, съдържа много интересна информация по различни теми, има много сюжетни обрати  и  няколко изненадващи развръзки. Трябваше също да се развива за много кратък период от време. От друга страна, трябваше да направя щастливи и феновете на Бонд  – това се отнася както за почитателите на филмите, така и за тези на книгите. Има много хора, които знаят дума по дума това, което Флеминг е написал. Трябваше да направя така, че те със сигурност да харесат героя, който е бил поверен на перото ми.

– Знаем, че подробности около сюжета на „Картбланш” са забранени до световната му премиера на 26 май. Смятате ли, че този рекламен ход е добър?

– Това не е толкова рекламен, колкото творчески ход. Има толкова много обрати и изненади в сюжета, че ние просто не желаехме да издаваме подробности, които могат да издадат развоя на историята.

– Всъщност какво е вашето мнение за Ян Флеминг и за поредицата му за агент 007? Вие по кое време от живота си сте чели книгите му?

– Бях на около 8, когато прочетох първата книга за Бонд. Но не мога да си спомня коя беше. Родителите ми имаха едно необичайно правило. Аз и сестра ми можехме да четем всяка книга, до която се доберем, но имаше филми, които не можехме да гледаме. Това е малко смешно, защото през 50-те години нямаше неприлични или жестоки филми, а някои книги наистина са само за възрастни. И въпреки това, правилата бяха такива и аз прочетох всички книги, които баща ми носеше вкъщи от пътуването си до работа и обратно, включително и романите за Бонд. Разбирах повечето от тях – все пак те са базирани на съвсем несложна приключенска основа. Спомням си, че не можех да понасям сцените, в които героят целуваше момиче! Колко ужасно беше това! Но няколко години по-късно с удоволствие се върнах на тези откъси отново!

– Кое предпочитате – книгите за Джеймс Бонд или филмите за него? Кой от актьорите, превъплъщавали се в тази роля, физически най-много се доближава до Джеймс Бонд в „Картбланш”?

– Гледал съм повечето филми и ги харесвам, но предпочитам книгите. Най-вече защото съм влюбен в тях от ранна възраст. Що се отнася до актьорите, на които моят Бонд най-много прилича, бих казал, че героят ми е комбинация от Шон Конъри и Даниъл Крейг.

– „Картбланш” епизод ли е в кариерата ви или началото на серия романи за агент 007?

– Наистина не сме обсъждали бъдещи книги. Възможно е, но има много фенове на Линкълн Райм и Катрин Данс и аз трябва да направя така, че те да получат книгите, които искат. В бъдеще може да напиша още един роман за Бонд.

– И накрая, бихте ли се срещнали с българските си фенове?

–  Да, бих се радвал да посетя България!  Получавам имейли от много фенове от вашата страна и бих искал да им благодаря лично.

– Какво ще им пожелаете?

– За всички вас, много съм ви благодарен, че харесвате книгите ми, и със сигурност ще дойда някога лично да ви поздравя.

–––––––

За премиерата на книгата днес е организираната рекламна кампания е с размах и разнообразни изяви в цял свят. Най-голямата изненада за почитателите на Бонд е специално луксозно издание, изработено съвместно с автомобилният концерн „Бентли Мотърс”. Резултатът е книга като никоя друга! Колекционерското издание свързва легендарния герой с емблематичния автомобил по най-ефектния начин. Уникалната книга е в лимитиран тираж от 500 копия за целия свят и струва 1000 паунда.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.