Косово – Сърбия продължава да се изолира

в. Блиц

Старата политика на правителството и неразбирането, че през изминалите няколко години обстоятелствата значително се промениха, доведоха до това президентът на Сърбия Борис Тадич да реши да бойкотира срещата на върха на европейските лидери във Варшава, на която почетен гост ще бъде президентът на САЩ Барак Обама.

Соня Лихт, председателка на Външнополитическия съвет в министерството на външните работи, заяви за „Блиц“, че е дошло време да се промени политиката, която води към самоизолация.

Следвайки решението на правителството на Сърбия да не участва във форуми, на които са поканени официални лица от Косово, президентът на Сърбия реши да не участва в срещата на ръководителите на страните от Централна и Югоизточна Европа. Срещата се организира от Полша на 27 и 28 май във Варшава и на нея е поканена и президентката на Косово Атифете Яхяга, тъй като Полша е сред онези около 70 държави, които признаха Косово.

Президентът Тадич няма да участва в срещата на върха във Варшава, тъй като на този форум не е осигурено асиметрично представяне на Косово по отношение на останалите участници, което е необходимо за форуми на толкова високо ниво, заявиха за „Блиц“ от кабинета на президента и добавиха, че тази позиция е в съответствие с решението на правителството на Сърбия и резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Както „Блиц“ научава от среди, близки до президента на Сърбия, решението за бойкота на срещата на върха във Варшава не е било взето лесно и е било оценявано как това ще се отрази на отношенията със САЩ. Да припомним, че първият случай на бойкот на регионалната среща на лидерите на Балканите в Бърдо при Краню заради косовския премиер Хашим Тачи миналата година през март бе възприет негативно в Европа. Вторият случай бе неотдавна, през март тази година, когато Тадич и премиерът Мирко Цветкович не отидоха на икономическия форум САЩ – Балкани в Балтимор отново заради Тачи.

Лично вярвам, че е дошло време политиката на правителството да се преразгледа и да се намери друго, по-креативно решение, което ще отчете факта, че са се променили обстоятелствата по отношение на времето, когато бе прието решението на правителството. Междувременно започнахме преговори с Косово и приехме, че те са страна в преговорите. Трябва да се върви по-смело и по-решително и решения да се търсят в онази посока, в която президентът Тадич тръгна това лято, преди приемането на резолюцията за Косово в Обединените нации, казва за „Блиц“ Соня Лихт.

Тя подчертава, че срещата във Варшава е много важна, тъй като я организира Полша, която ще бъде следващата страна председателстваща ЕС и то в момент, когато ще се решава въпросът за предоставяне на статут на кандидат на Сърбия и получаване на дата за начало на преговори за членство в ЕС.

„Най-лошо е да се живее в лошо статукво. На нас ни вреди това, че наши представители не присъстват на важни срещи. Въпросът е какво постигаме с това, че нашите представители не са на срещите, докато представителите на Косово присъстват там. Трябва сериозно да се преразгледа сегашната полиика, която водим заради Косово, и да знаем, че това няма да бъде последният случай държави, които са признали Косово, да канят негови официални лица. Самоизолацията само може да ни вреди“, казва председателката на външнополитическия съвет.

В дипломатическите среди можеше да се чуе вчера, че президентите на Словакия и Румъния няма да присъстват на срещата на върха заради присъствието на Атифете Яхяга. В министерствата на външните работи на тези две страни не можаха да нито да опровергаят, нито да потвърдят тези спекулации.

Това решение на президента Тадич е само продължение на политиката, която бе водена досега. Докато тази политика не се промени, представителите на Сърбия няма да ходят на срещи, на които присъстват високопоставени представители на Косово, независимо дали на тези срещи се появява президентът на САЩ или някой друг, обяснява за „Блиц“ Иван Вуячич, бивш посланик на Сърбия във Вашингтон и добър познавач на отношенията между Сърбия и САЩ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.