Пътеводителите на „Нешънъл джеографик” спестяват пари. 17 от тях вече ги има на български

От три години издателство „Егмонт” – България издава на български пътеводителите на „Нешънъл Джеографик”.
Да не помисли читателят, че това са едни красиви книжки, с характерните снимки на великите фотографи от „Нешънъл джеографик”. И това е вярно, да. Снимките са забележителни. Но по-важно е друго.

Тази поредица е ценна за всеки турист заради специфичната информация за градовете и страните, които описва. В справочника за Париж, Рим, Венеция, Египет, Гърция или например за Истанбул и Хърватия, които ще излязат скоро на пазара, читателят може да прочете какви са цените в градския транспорт, в заведенията, къде да намери вегетариански ресторант или магазини за дрехи, или за най-добрите сувенири, как да си поиска на местен език основни неща и т. н.

Разбира се описани са с подробности най-интересните места в градовете и страните, за които са предназначени справочниците. В кой музей какво има, колко е билетът за него, колко се чака, как можеш да се запишеш предварително в група и да не чакаш, какво е работното време и т. н.
Една полезна книжка, която със сигурност спестява на туриста много повече пари, отколкото струва самата тя – 20 лв.
Книжките от поредицата са хем пътеводител, хем справочник, хем занимателно четиво за непознати страни и градове.
Тайланд, Египет, Париж, Венеция, Рим, Прага и Чехия, Италия, Испания, Лондон, Германия, Гърция, Барселона, Пекин, Южна Африка, Мадрид и Ню Йорк. Авторите са истински познавачи на местата, за които пишат, фотографиите, разбира се, са от най-висока класа. Книжките споделят опит и за най-претенциозния турист. Във всичките книжки има изредени специално събития и места, които са встрани от отъпканите туристически маршрути.

Наред с историята, културата, изкуството, забележителностите, книжките запознават с интересни и малко известни факти, придаващи на един град или страна индивидуалността и особеностите, Разказват какво може да очаква като отношение туристът, как живеят хората там и др.
Всички книги от поредицата съдържат и специален раздел с хотели, ресторанти, магазини, културни мероприятия и местни фестивали. Те запознават още преди пътуването с местните порядки, валути, официални празници, визов режим и транспорт. Дори имат малък разговорник с някои от най-употребяваните думи на съответния език. В пътеводителите е включена и актуална информация за медицинските центрове, за посолството на България в съответната държава, религиозните обичаи на местното население, средните месечни температури, изобщо всичко, което би било от полза при посещение в чужда държава.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.