Заловиха Ратко Младич. За какво ще отговаря?

Ратко Младич се ръкува с военни в Сребреница през 1995 г. Снимка от телевизионния екран

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който бе заловен в четвъртък, трябва да отговаря пред Международния трибунал по обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна 1992-1995.

Той рискува да получи присъда доживотен затвор, ако бъде признат за виновен по 15-те обвинения срещу него, сред които обвинения в геноцид, преследвания, убийства, депортирания, нечовешки действия и взимане на заложници.

Ратко Младич, 69-годишен, е обвинен, че е бил един от основните автори на план за „етническо прочистване“ на някои зони в Босна, наред с бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който бе арестуван през 2008 г. Според обвинението този план е целял прогонване на хърватите и босненските мюсюлмани от тези райони, за да бъде поет контрол над тях, а след това да бъдат присъединени към една Велика Сърбия.

През май 1992 г. Ратко Младич, висш офицер в югославската армия, става началник на генералния щаб на босненските сръбски въоръжени сили по време на създаването на самопровъзгласилата се република на босненските сърби – Република Сръбска. Според обвинението в качеството му на началник на генералния щаб на босненскити сръбски сили, Младич носи вина за обсадата на Сараево, по време на която бяха убити 10 000 цивилни между 1992 и 1995 г. в резултат на минометна стрелба от хълмовете над града или на изстрели на снайперисти.

Младич е обвинен още за геноцида в Сребреница през юли 1995 г., при който 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета бяха избити. Според международното правосъдие това е най-голямато масово избиване на хора в Европа след Втората световна война. Според обвинението Младич има вина и за взимането за заложници на 200 войници на ООН между 26 май и 2 юни 1995 г. Те бяха завързани с вериги на стратегически места в завладените райони с цел да се попречи на бомбардировки на НАТО срещу силите на босненските сърби.

Младич е обвинен също, че е участвал в създаването на лагери, където са били държани при ужасяващи и нечовешки условия хиляди цивилни хървати и босненски мюсюлмани, специално в района на Приедор Северозападна Босна .

Ратко Младич е роден на 12 март 1943 г. в село Божановичи в Република Сръбска. След като завършва основно училище, заминава за Сараево, където известно време работи като стругар. По-късно завършва в Белград Военнопромишлена академия. Генерал Младич е назначен за командващ армията на Република Сръбска през 1992 г. През 1996 г. с указ на Биляна Плавшич, тогава президент на Република Сръбска, е свален от поста командващ Генералния щаб.

Ратко Младич е в неизвестност от края на 1996 г., от когато се твърди, че е виждан в различни градове в Сърбия, включително в Белград. Доказано е, че се е укривал във военни обекти до началото на 2002 г. Оттогава следите му се губят напълно. Всички досегашни опити да бъде арестуван се проваляха, дори и след като бе разкрита мрежа от негови помагачи преди няколко години.

Получавал е редовно пенсия до ноември 2005 г., когато бе спряна под натиска на западните страни и Международния трибунал. Цялото недвижимо имущество на Младич е замразено от април 2006 г. Радко Младич е женен от 1966 г. за Боса Младич, има син Дарко. През март 1994 г. дъщеря му се самоубива.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.