Революционна Куба залага пясъчни капани на буржоазията

Рандал Арчиболд

Туристка на плажа на о. Санта Мария. Снимка: Любомир Любенов

Едно от първите действия на Фидел Кастро след като взе властта бе да се отърве от голф игрищата в Куба в стремежа да стъпче един спорт, който той и други революционери-социалисти приемаха като обобщен израз на буржоазното разточителство.

Сега, 50 години по-късно, чуждестранни строителни предприемачи казват, че кубинското правителство е отишло почти в другата крайност, като в последните седмици даде предварително одобрение за изграждането на четири луксозни голф курорта на острова – първите от очаквани повече от дузина, които правителството се надява да привлекат щедро харчещи туристи в гладната за свежи пари нация.

Четирите първоначални проекта са на обща стойност над 1,5 милиард долара, като правителственият дял от приходите възлиза на около половината от тях. Плановете включват резиденции, които чужденците ще могат да купуват – рядка възможност от страна на едно правителство, което на практика забрани частната собственост в стремежа си към социално равенство.

Кастро и бойният му другар Че Гевара, който е работил като прислужник на голф игрище в младостта си в Аржентина, са показани на снимки, застанали на голф игрище във военни дрехи преди десетилетия. Според някои това е било опит да се подиграят било на спорта, било на обичащия голфа тогавашен президент на САЩ Дуайт Айзенхауер – или и двете.

Президентът на Венецуела Уго Чавес, който поддържа близки връзки с Куба, през последните години също е вземал за мишена това хоби и е запитвал защо при наличието на бидонвили и недостиг на жилища трябва да се строят голф игрища на ценна площ „само за да могат малка групичка буржоа и дребни буржоа да играят голф“.

Но западащата икономика на Куба и и растящата популярност на този спорт, особено сред богатите туристи, които ходят навсякъде със стиковете си за голф, смекчиха възгледите на правителството, казват инвеститори. Кубински официални представители не отговориха на молбите да дадат коментар, но министърът на туризма Мануел Мареро заяви на конференция в Европа по-рано този месец, че правителството очаква джойнт венчъри да построят 16 голф курорта в близко бъдеще.

През последните три години единственото голф игрище на Куба – държавна собственост, намиращо се в курорта Варадеро Бийч, дори е било домакин на голф турнир. Голфът отдавна вече не е игра само за богаташи, изтъкват привържениците му.

„Беше ни казано, че тези проекти са основният приоритет при чуждестранните инвестиции“, заяви Греъм Кук, канадски архитект на голф игрища, който работи по проект за 410 милиона долара в Гуардалакава Бийч, по протежението на северното крайбрежие на острова на около 800 км от Хавана, за консорциум канадски индийци. Компанията Стендинг федър интернешънъл казва, че е подписала меморандум за споразумение с кубинското правителство в края на април и ще е първата, която ще започне строеж през септември.

Андрю Макдоналд, главен изпълнителен директор на лондонската фирма Есенсиа груп, която помага при спонсорирането на голф турнира в Куба и планира кънтри клуб за 300 милиона долара във Варадеро каза: „Това е фундаментален проект при постигането на по-разнороден туристически сектор.“

Другите одобрени проекти се очаква да включват поне един от трите предложени от Лейжър Канада – фирма от Ванкувър, която неотдавна обяви лицензионно споразумение с Професионалната голф асоциация за планираните си курорти в Куба, както и курорт, проектиран от лондонската фирма Фостър енд партнърс.

Проектите са насочени предимно към канадски, европейски и азиатски туристи. На американците е забранено да харчат пари на острова съгласно наложеното от времето на Студената война търговско ембарго освен ако имат разрешение от финансовото министерство на САЩ.

Според работещи по разработването на новите проекти преди революцията в Куба е имало около дузина голф игрища, някои от които са били превърнати във военни бази. Години наред Куба и чуждестранни инвеститори обсъждат изграждането на нови голф курорти, но офертите често са се сблъсквали с революционните идеали и бюрокрацията.

Няколко промени в политиката, приети на конгрес на Комунистическата партия през април обаче изглежда са помогнали за разчистване на препятствията, включително една резолюция, в която конкретно са посочени голфът и пристанищата като важни активи за развиването на туризма и спасяването на западналата икономика.

„Куба видя, че нормалните оферти за слънце и салса на плажа и разбра, че положението няма да са достатъчни. Трябваха им повече аспекти на туризма при офертите им и решиха, че голфът е подходящ“, каза Крис Никълъс, директор в „Стендинг федър“ – фирма, която осем години преговаряше с държавната туристическа компания на Куба.

Строителните предприемачи казаха, че изграждането на жилища в комплексите е важно, за да ги направи по-атрактивни за туристи и инвеститори и за увеличаване на приходите. Все пак Джон Кавулич, старши съветник в Американско-кубинския търговско-икономически съвет каза, че Куба е известна с това, че е давала заден ход преди да направи големи стъпки към по-голямата свобода на предприемачеството и може да се затрудни да даде обяснение как такива скъпоструващи комплекси ще съществуват редом с често пъти порутените жилища на останалата част от населението.

„Дали Куба ще позволи на кубинските граждани да са членове на тези клубове и да играят там? Как ще се получи? Да разрешиш на някого да работи там и да разрешиш на някого да процъфтява там са две неща, които за правителството са разделени от огромна пропаст“, каза той. Според Макдоналд обаче политическите проблеми са маловажни, като се има предвид, че Куба вече има няколко плажни курорта близо до Хавана, където обикновено отиват чуждестранни туристи от средната класа. „За тях това не е проблем. Това е туризъм. Става дума за хора, които идват да посетят страната“, каза той.

Ако проектите бъдат осъществени по план, туристите ще получат не само нови и модерни голф игрища и възможността за втори дом в Куба, но и търговски молове, балнеосанаториуми и други луксозни придобивки. „Стендинг федър“ обещава в комплекса си Голф имоти Лома Линда 1200 вили, бунгала, дуплекси и апартаменти на площ от 520 акра, заобиколени от планини и плаж.

Очаква се средната цена на резиденциите да е 600 000 долара, а в комплекса ще има и хотел със 170 стаи, където нощувката ще е около 200 долара – рязък контраст в нация, където средната месечна заплата е 20 долара.

„Стендинг федър“ казват, че за изграждане на чувство за общност и осигуряване на домашен комфорт на клиентелата й в комплекса ще има собствен търговски център, в който ще се продават северноамерикански продукти, които ще се внасят при облекчени митнически условия. „Комплексът ще е в провинция Олгин, откъдето е Кастро“, добави архитектът на голф игрището Греъм Кук.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.