Асансьорът на услугите издига бедните страни

Могат ли бедните страни да "прескочат" индустриалната революция и да забогатеят от услуги?

Революцията на услугите в Индия смая бизнесмените в развитите държави, като направи индийските компании конкурентоспособни в глобален мащаб и превърна затънтени градове като Хайдерабад в богати центрове на новите технологии. Икономистите обаче не са толкова впечатлени и продължават да се придържат към общоприетата теза, която се е наложила от времето на индустриалната революция: модернизацията преминава от селското стопанство през индустрията и чак тогава до услугите. Сега някои загърбват тази постановка.

Логиката, поддържаща традиционния път към една напреднала икономика, е проста. Развитието по принцип включва прехвърляне на работниците от нископроизводителни дейности, като примитивното земеделие за препитание, към високопроизводителни сектори. Това води до промяна в производството, тъй като е придружено от неговото специализиране и оптимизиране – два фактора, които са от основно значение за повишаването на производителността на работниците. Както доказаха първо Япония, след това Тайван и Южна Корея, а сега и Китай, индустрията може също така да ускори развитието, тъй като нейната продукция може да бъде изнасяна в богатите страни.

Услугите, тъкмо обратното, изглежда са „смърт“ за производителността. Тъй като подстригването и яденето в ресторант трябва да бъдат „получени“ лично, почти няма потенциал за оптимизиране и износ. Хората консумират повече услуги не когато технологичният напредък понижи тяхната цена, а когато са достигнали степен на заможност, при която по-голямата част от останалите им потребности са задоволени. Да, Уилям Бомол излезе през 60-те години на 20-и век с прословутото си твърдение, че когато страните забогатеят и гражданите им станат по-склонни да купуват услуги, растежът на тяхната производителност неизбежно ще се забави.

Тази общоприета теза сега е поставена под въпрос в книга на Еджаз Гани от Световната банка (СБ) и в статия по темата, която той публикува заедно с Хоми Харас от Brookings Institution и своя колега от СБ Арти Гроувър на сайта VoxEU. Авторите твърдят, че технологиите и аутсорсингът позволяват на услугите да превъзмогнат своите някогашни недостатъци. Традиционните услуги, като търговията, хотелите, ресторантите и държавната администрация, остават до голяма степен в хватката на старите ограничения.

Модерните услуги, като разработването на софтуер, кол центровете и аутсорсингът (при бизнес дейности, вариращи от обработването на застрахователни искове до преписването на медицински документи), обаче използват квалифицирани работници и оптимизиране на процеса, и могат да бъдат изнасяни. С други думи те са също като индустрията. Ако това наистина е така, тогава бедните страни трябва да са способни да преминат направо от селското стопанство към услугите, като прескочат индустрията.

Изглежда се случва именно това. Индия може да е най-забележителният пример, но далеч не е единственият пионер. Пакистан, Шри Ланка и Непал й подражават,макар и не чак толкова зрелищно. В бедните страни като цяло от 80-те години на 20-и век услугите допринасят повече за растежа, отколкото индустрията. Нарастването на производителността в сектора на услугите освен това изпреварва увеличението й в индустрията в Индия, Пакистан и Шри Ланка.

Във всички тези три страни равнището на производителността (измерено в приравнена покупателна способност) е по-високо в услугите, отколкото в индустрията. В Непал например производителността в услугите е три пъти по-висока. Противоположният модел преобладава в Източна Азия. Както пише Еджаз Гани, „Южна Азия прилича по-скоро на моделите на растеж в Ирландия и Норвегия, отколкото в Китай и Малайзия“.

Като подчертава своята роля по-скоро на двигател, отколкото на продукт на развитието, износът увеличи дела си в общата стойност на услугите в бедните страни от около 6% през 1985 г. на почти 10% през 2005 година. Бурунди, Свазиленд и Руанда, всички тези три страни са регистрирали над 25% годишен растеж на износа на услуги в периода 1995-2008 година. Кения изнася за своите съседи професионални услуги, като счетоводни дейности.

Услугите имат няколко предимства пред индустрията. Те могат по-лесно да осигуряват работа на жените и е по-малко вероятно да вредят на околната среда. Тъй като техният бизнес е в големите градове, те ускоряват урбанизацията. Модерните услуги са, макар че тук може да се поспори, по-малко уязвими от протекционизма в сравнение с традиционните, като правните и търговските, които, и двете, изискват физическо регистриране на чуждестранния пазар.

Услугите обаче може и да не са отговорът за всички държави. Южна Азия имаше късмет. Водещите индийски компании за износ на софтуер бяха основани от инженери, получили образованието си в Съединените щати, а после са се завърнали у дома. Масовото говорене на английски език в Индия помага за продажбата на услуги в САЩ. Много от останалите развиващи се страни нямат тези предимства.

Не забравяйте работните места

Най-големият проблем за модерните услуги е, че те изискват квалифицирани работници, а не неквалифицираните, каквито бедните страни имат в изобилие. В Южна Азия заетите в сектора на услугите обикновено са учили между една и три години повече от своите колеги в индустрията. При модерните услуги средното и висшето образование често са необходимост. Обратната страна на медала на тяхната висока производителност е, че те осигуряват работа на сравнително малко хора.

Едва 2 милиона души от наброяващото 1,2 милиарда население на Индия работят в сектора на информационните технологии; в останалата част от Южна Азия – само 100 000 души. Това е една от причините, поради които Индия все още е изпълнена с желание да насърчава индустрията, която също регистрира бум в страната.

Всъщност за много държави успехът на услугите е обвинителен акт срещу техния провал в индустрията. В Индия и Шри Ланка ограничителното трудово законодателство осуети появата на една по-конкурентоспособна индустриална база. Тъкмо обратното – Индия помогна на своя информационно-технологически сектор, като го обяви за приоритетен и отмени забраната за 24-часов работен процес в някои щати. В Южна Азия услугите извлякоха полза от инвестициите в телекомуникационна инфраструктура, измерени в броя телефонни линии и лични компютри на 100 души, докато индустрията е възпрепятствана от недостига на асфалтирани пътища.

Това навежда на мисълта, че за държавите, които избягват тези проблеми, общоприетата теза все още е вярна: индустрията крие най-много перспективи за милиони хора да намерят сравнително добре платена работа. За онези, които не са чак толкова големи късметлии, поне има алтернатива.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.