Ходорковски и Лебедев – затворници на съвестта

Михаил Ходорковски в съда. Снимка: от тв екрана

„Амнести интернешънъл“ реши да признае за затворници на съвестта бившия шеф на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев.

Руски правозащитници отправяха молби до организацията да го стори още от 2003 г., припомня в. „Комерсант“, но по-рано този месец „Амнести интернешънъл“ обясни в писмо до адвокатите на Ходорковски, че не може да даде на двамата този статут, защото на първия процес срещу тях през 2005 г. те официално са осъдени за икономически престъпления – мошеничество и данъчни измами.

Защитата им се надява, че след като вече са признати за затворници на съвестта, Ходорковски и Лебедев ще избегнат ново съдебно преследване. Правозащитниците взеха новото си решение часове, след като Московският градски съд остави в сила присъдата по „второто дело Юкос“ за кражба на петрол и пране на пари, макар да я намали с една година, отбелязва в. „Новие известия“.

Според „Амнести интернешънъл“ независимо дали двамата са били виновни по „първото дело“ или не, второто „без съмнение е политически мотивирано“. Организацията настоява двамата да бъдат освободени след изтичането на първата присъда, сиреч още тази година. Обикновено „Амнести интернешънъл“ настоява затворниците на съвестта да бъдат освободени незабавно, но в случая този статут няма да повлияе върху официалното положение на Ходорковски и Лебедев. Организацията единствено признава факта, че двамата лежат в затвора за „мирно излагане на своите политически възгледи“, коментира „Независимая газета“.

Руското външно министерство изрази несъгласие с „едностранните и политизирани“ според него оценки на „Амнести интернешънъл“, но няма намерение да спре сътрудничеството с организацията. Междувременно се разбра, че на 31 май съдът в Страсбург ще разгледа жалбата на Ходорковски, който твърди, че е бил арестуван незаконно, и се оплаква от лошите условия в предварителния затвор, отбелязва „Новие известия“.

Присъдата срещу Ходорковски и Лебедев няма да повлияе съществено на инвестиционния климат в Русия, заяви руски икономист пред „Независимая газета“. „Всъщност няма никаква промяна, а и никой не е имал никакви очаквания. Инвеститорите, които влагат парите си в Русия, са наясно с какво си имат работа. Надали е възможно някой да бъде наплашен повече. Хората у нас отдавна са свикнали с абсурда и различните словесни трактовки“, допълни той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.