След падението на Строс-Кан – невзрачен кандидат-президент ли е Франсоа Оланд?

Ройтерс

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

Внезапното падение на Доминик Строс-Кан даде шанс на по-невзрачния и ретрограден представител на левицата Франсоа Оланд да осъществи детската си мечта, а именно да стане президент на Франция. Оланд, който излезе начело социологическите проучвания за предпочитания кандидат на Социалистическата партия на президентските избори през 2012 г. след като предишният фаворит Строс-Кан бе обвинен в изнасилване, е обикновен социалист с лек и непретенциозен стил, който бавно, но с постоянство създаде свой твърд електорат в самата партия.

За разлика от Строс-Кан, който е привърженик на теорията за върховенството на пазарните отношения – и който отпадна от надпреварата, след като бе обвинен, че е изнасилил камериерка в нюйоркски хотел – Оланд, който е ляв активист от двайсетте си години, по време на кампанията си вероятно ще настоява за увеличаване на данъците и за по-бавно намаляване на публичния дълг на Франция.

Обявеният през януари лозунг, че ще бъде нормален кандидат, който ще се раздели със смятания от критиците за ярък и импулсивен стил на Никола Саркози, също може да послужи за контраст с имиджа на Строс-Кан на социалиста женкар от свикналата с лукса френска левица. „Французите ще обърнат страницата с импулсивния и лустросан президент, който обича да го смятат член на висшето общество, макар да не се представя особено добре“, заяви политическият анализатор Стефан Роузес. „Те ще бъдат привлечени към кандидати, които изглеждат обикновени и контролират действията и речите си“, отбеляза Роузес.

Оланд, чието политическо издигане бе мъчително бавно, започна кампанията си миналата седмица в източния град Дижон, уверявайки привържениците си, че е политически, психологически и физически подготвен за надпреварата. „Нормален кандидат не означава банален“, каза той. „Това е някой, който може да слуша и чието поведение не се променя според настроението“. Като бивш лидер на Социалистическата партия, Оланд се очаква да се изправи срещу сегашния лидер на партията Мартин Обри, ако през следващите седмици тя потвърди кандидатурата си.

Според проучванията, подобно на бившия директор на МВФ Строс-Кан, Оланд може да победи Саркози на първия тур, запазвайки мечтата на левицата да спечели президентските избори след три мандата в опозиция. „Той ще играе ролята на естественото, истинското момче срещу кандидат, който държи емоциите си под строг контрол“, заяви Кристоф Барбие, редактор на седмичника „Експрес“, визирайки по-сдържаната Обри. „Ще станем свидетели на една по-съгласувана политика от страна на левицата“, допълни той.

Френски блогър твърди, че Оланд непохватно се захванал с надбягването за президентския пост, но приветства автентичността му. Роден на 12 август 1954 г. в северозападния град Руан в семейство от средната класа, Оланд казал на майка още си като дете, че един ден иска да стане президент. Учи политически науки, присъединява се към студентския съюз и става активист на социалистическата партия, участвайки в кампанията на Франсоа Митеран, президент от 1981 г. до 1995 г.

През 1978 г. се записва в Националното висше училище за администрация, престижният университет, от които излиза по-голямата част от френския политически елит, и среща Сеголен Роаял, която му става партньорка в живота и майка на четирите му деца. Сега те са разделени и са опоненти на първичните избори в Социалистическата партия през октомври. Роаял се кандидатира неуспешно срещу Саркози през 2007 г.

Оланд веднъж каза по телевизията: „Не харесвам богати хора.“ Мнозина във Франция го сравняват със Саркози и Строс-Кан, които имат редица богати привърженици и не крият, че се наслаждават на по-скъпите и луксозни предмети. Оланд звучи като един по-традиционен представител на левицата. Според него дясноцентристкото правителство заблуждава французите, като им обещава да съкрати през 2013 г. държавния дефицит до 3 процента от БВП или по-малко, но признава, че разходите трябва да бъдат ограничени.

Той подкрепя по-високите данъци, а на по-широко европейско ниво подкрепя преструктурирането на дълга в страни, които се борят да преживеят като Гърция. „Вместо да се определят цели, които са социално непоносими и икономически несъстоятелни, по-добре ще бъде да се определи темпът на завръщане към равновесие в бюджета за един по-дълъг период от време и да се отсрочи или дори преструктурира дълга на страните в затруднение, като по този начин финансовият сектор съдейства за възстановяването на реда, отбелязва Оланд на уебсайта си www.francoishollande.fr. Този негов призив отива по-далеч от манифеста на Социалистическата партия, според който целта на правителството за съкращаване на дефицита през 2013 г. е нереалистична.

Въпреки голямата си изборна слабост – фактът, че никога не е заемал публична служба, Оланд е уважаван от привържениците на партията, които се вълнуват повече от обикновени въпроси като стандартите в образованието, отколкото от международния авторитет на техния кандидат. За повече от три десетилетия в политиката Оланд безмилостно изгради основа за политическата си власт и мрежа от контакти на местно, регионално и национално ниво. А неотдавна смени очилата си и започна изтощителна диета, за да свали топчестите си бузи.

Стабилните му позиции в проучванията за общественото мнение получиха допълнителен стимул след внезапното отпадане на Строс-Кан от надпреварата. Според няколко проучвания на общественото мнение, направени след отпадането на Строс-Кан, Оланд ще получи най-много 62 процента подкрепа на първичните избори на социалистическата партия, два пъти повече от прогнозите за Обри и доста повече Роаял, която неуспешно се кандидатира срещу Саркози през 2007 г. Проучване на IFOP от 20 май му дава 26 процента от гласовете на първия тур на изборите през 2012 г. срещу 22,5 процента за Саркози и 21 процента за кандидата на Националния фронт Марин Льо Пен.

Според приятели и съюзници, стремежът на Оланд да се представи за земен кандидат е тактика, с която да спечели необходимата му тежест за най-висшия пост във Франция. Той може да се възползва и от способността си да се харесва на един по-широк електорат извън партийните редици. Подкрепа дойде и от малко вероятна личност като съпругата на бившия консервативен президент Жак Ширак. „Той е много забавен. Знае как да работи с тълпа, с пазар, панаир, местен съвет“, заяви Бернадет Ширак преди няколко месеца. “ Няма смисъл в политиката, ако нямаш човешко отношение,“, изтъкна тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.