Путин е светец и спасител за руска секта

Ройтерс

Светлана Фролова с портрета-икона на Путин. Снимка: от тв екрана

Руският министър-председател Владимир Путин поддържа имидж на мачо, но женска секта, наподобяваща орден на монахини в Централна Русия смята, че той всъщност е превъплъщение на светия апостол Павел. Или в краен случай, в предишен живот той може да е бил основателят на Руската православна църква.

„Казвам това, което Господ ми откри“, казва водачката на сектата и бивша затворничка Светлана Фролова. Съветниците на Путин отхвърлят всякакви връзки със сектата, ръкводена от бившата директорка от железопътния транспорт, вкарана в затвора през 1996 г. за измама. „Той (Путин) не одобрява такъв тип преклонение“, каза в телефонен разговор говорителят на премиера Дмитрий Песков.

Фролова и нейните последователи обаче са само най-крайният пример за култа към личността, изграден около Путин преди президентските избори през 2012 г. Резултатите от проведено изследване на общественото мнение показаха, че повече от половината руснаци смятат, че съществува култ към личността от съветски тип около Путин, който не каза дали смята да се кандидатира за президент на изборите през март.

„Обичам Путин като нашия номер едно, нашия командир, капитана на нашия велик кораб, а той е достоен за нашата обич,“ каза Фролова, която твърди, че се е преродила като Майка Фотиня, след като е излежала присъда от двадесет и един месеца. Тя казва, че Господ е говорил с нея и й е разкрил какъв е бил Путин в предишните си животи, включително светия равноапостолен велик княз Владимир от Киевска Рус, основал Руската православна църква преди повече от хилядолетие.

„Всеки от нас има много превъплъщения. Свети Павел определено е едно от тези на Путин“, каза тя за Ройтерс. Високият й глас сякаш отксачаше от иконите по стените на нейния храм в Болшая Йелня, село, намиращо се в близост до град Нижни Новгород, около 410 км източно от Москва. Песков казва, че шефът му не одобрява преданост като тази на Фролова. 58-годишният Путин е в центъра „на политиката и на ежедневието на страната си вече повече от десетилетие“, казва той. „Определено той е най-популярният човек в тази страна и си има своите фенклубове, но това не е никакъв култ.“

Путин от своя страна поддържа имиджа на мачо, на човек, който „може да направи всичко“, въпреки че през 2008 г. напусна поста президент, лансирайки своето протеже Дмитрий Медведев за най-високия пост в Кремъл. Описван като „алфа куче“ (по едноименния американски филм, тоест – водач на глутницата – бел.прев.) в американските дипломатически грами, Путин има черен колан по джудо и често прави екстремни неща, като това да пилотира военен изтребител или да отстрелва сибирски тигър.

Според неговите опоненти всички признаци сочат, че той ще управлява Русия, независимо от това кой ще се кандидатира на изборите за президент през 2012 г. Според историка Рой Медведев част от привлекателността в образа на Путин се дължи на това, че той върна гордостта на руснаците след хаоса от 90-те години и след срама от понякога пиянските прояви на Борис Елцин като президент. „Отношението към Путин е по-емоционално, отколкото към обикновения политик. Той е смятан за нещо като духовен водач“, казва Медведев, който няма никаква родствена връзка с президента на Русия.

„Цар Путин“

„Пробуждането“ на Фролова зад решетките е дошло, когато милиони руснаци намират утеха във възраждането на религиозните ценности или пък в нароилите се хиляди секти след разпадането на атеистичния СССР. Вътре в нейното сиво тухлено убежище, скрито зад високи огради и украсено със заострени кули и купол, се разхождат жени, облечени като монахини, докато вярващите се отдават на градинарство, а деца ги дърпат за полите. Облечена в бяла мантия, 63-годишната Майка Фотиня проповядва смесица от ценности, от вегетерианство и противопоставяне на абортите до строга забрана на съвременната медицина.

Отец Алексей, православният свещеник на селото изтръпва от възмущение, когато го питат за Фролова и нейните последователи. „Те са неприятни съседи. Тяхната „така наречена вяра“ е безсмислена смесица между православие, католицизъм, окултизъм, суеверие и политически влияния“, казва той. За Фролова обаче Путин – чиито портрет тя държи в стаята, в която спи – е въплъщение на руски цар. „Той притежава душата на цар. Не е случайно това, че сега е президент,“ отбелязва тя.

Когато й припомнихме, че Путин е министър-председател, а президент е Медведев, тя отвърна, че Путин си остава господар на Русия. При всички случаи, казва тя, бъдещето на Русия вече е решено: „Спомняте ли си как Путин стана президент? Елцин му предаде поста си. Ако Бог пожелае, Медведев ще направи същото,“ казва тя. „Всичко е решено от Бог.“

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.