Германия и Швейцария спират АЕЦ, Бойко – с твърд курс към “Белене”. Ще ни излезе през носа

Любимата на Борисов политичка Ангела Меркел съобщи, че се отказва от АЕЦ и ще закрие всичките си 17 централи до 2022 г. Германия вече спря 7 от тях и няма повече да ги пусне. Само преди 10 месеца Меркел прие да удължи живота им. Заради аварията във Фукушима мъдрите германци размислиха.

Не по-малко мъдрите японци спряха здрава и права ядрена централа, по-нова от “Козлодуй”, заради риска от авария и занапред ще търсят алтернатива на ядрената енергия.

Швейцария обяви, че спира проектите за 3 нови АЕЦ и ще остави сегашните си на доизживяване – тоест също се отказва от ядрената енергия. Австрия вече се е отказала от нея с конституция. Италия – с референдум. Да не изреждаме всички държави противници на ядрената енергия.

На този фон ГЕРБ прие преди 3 дни в парламента нова енергийна стратегия на страната, според която ще се изграждат нови 2000 мегавата мощности от АЕЦ – в Белене. И ще се удължи животът на старите в Козлодуй, с възможност да се строят и нови блокове там.

България в момента има консумация на ток, която пада до 2800 мегавата дневно през лятото. През зимата в най-студените дни стига до 6000 и в пикови моменти до 6500 мегавата. Това показват данните на НЕК и централния диспечерскщи пункт от последните години. Всеки може да порови и да провери. Дори когато Путин спря газа преди 3 години, консумацията не надхвърли 7000 мегавата в час пик.

При това положение да направиш 4000 мегавата мощности на АЕЦ означава да спираш други мощности за сметка на ядрените. България има общо над 11 000 мегавата енергийни мощности в момента (виж тук в сайта на министерството). Около 30% от тях са т. нар. студен резерв. И се кани да строи още 2000 мегавата АЕЦ. Ако това не е разхищение на народни пари, здраве му кажи.

Любимецът на народа Борисов го лъже, че ще му даде евтин ток от АЕЦ, а всъщност ще напълни джобовете на руските инвеститори. Те, освен че ще си построят централа, ще я притежават наполовина и за да печелят от нея България ще спира другите си енергийни мощности, в моменти на излишък на енергия.

Онези, които се блазнят от сладките приказки на Борисов за евтин ток, са като простолюдието, на което раздават безплатни кебапчета преди изборите и те се радват. Няма безплатни кебапчета, евтин АЕЦ и евтин ток от АЕЦ. Напротив, все по-скъп ще става. Европа ще ни налага все по-големи разходи за безопасност, застраховки на ядрената централа, докато поевтинява токът от слънце и вятър.

Заедно със стратегията за атома Борисов законодателно удари точно екологичната енергия. В момента корейски и японски инвеститори в слънчеви колектори протестират, че държавата ги е излъгала с новите промени в закона и се канят да я съдят. И докато Германия развива и поевтинява екологичната енергия, тук българският премиер се бори с нея.

Спокойно може да се каже, че Борисов е екологично опасен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.