Радикалният национализъм залязва в Сърбия

Франс прес

Косово е сърцето на Сърбия – Плакат срещу независимостта на Косово. Снимка: Белградски вести

Сръбският радикален национализъм с войнствените му речи, за който Ратко Младич бе един от героите, вече няма голям успех в една страна, чието население, измъчвано от ежедневните трудности, се стреми само към това да живее по-добре, отбелязват експерти пред АФП. „Повечето сърби приеха ареста на Младич с унило примирение. Те изпитват лично нещо като недоволство, но това не е нещо, което ще ги накара да демонстрират“, посочва пред АФП сръбският социолог Йово Бакич.

Арестът на бившия военен лидер на босненските сърби будеше опасения за избухване на насилие. Но в неделя крайните националисти не събраха много привърженици в Белград. Организираната от тях демонстрация събра между 10 000 и 15 000 души, което бе много под 70 000 демонстранти, които протестирха в Белград през февруари във връзка с икономическата криза и срещу правителството. Няколко сбивания бяха овладени бързо от сръбската полиция, която изглежда е намерила рецептата как да неутрализира екстремистките елементи, често младежи, които успяха на създадат значителни безредици по време на гей-парада през октомври.

През 2008 г. арестът на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе последван от прояви на насилие, причинили смъртта на един човек. „Не трябва да се забравя, че Сърбия е една от най-бедните страни в Европа и че хората се занимават повече с ежедневното си оцеляване, отколкото с Ратко Младич“, припомня университетският преподавател Зоран Драгишич.

Със средна работна заплата от 390 евро на месец , безработица, скочила от 14,4 процента на 20 процента през 2010 г., и политическа класа, която не се ползва с голямо доверие, много от жителите на Сърбия мечтаят да емигрират, за да подобрят ежедневното си съществувание. Хората се намират в „нещо като апатия, от която човек не може да бъде изтръгнат с крайна идеология“, добавя Драгишич.

Хората на Балканите освен това са уморени от конфликтите, които разтърсиха този район през 90-те години, и желаят да се обърнат към бъдещето. „Радикалният и агресивен национализъм като идеология, която да замести комунизма, е изчерпан. Хората са изтощени. Те преживяха много войни“, казва Жак Рупник, френски университетски преподавател, специалист по Балканите.

Сръбската радикална партия получи фатален удар през есента на 2008 г. с напускането на Томислав Николич, един от нейните лидери, който основа друга партия – Сръбската прогресивна партия и повлече след себе си мнозинството от радикалите. Николич се постара да направи от Сръбската прогресивна партия проевропейска формация, обръщаща по-голямо внимание на традиционната политическа игра. Сръбската прогресивна партия днес е основната опозиционна сила в Сърбия.

Упадъкът на радикалния национализъм започна пред много години. „От десет години след падането на Слободан Милошевич се наблюдава упадък на национализма с изместване от радикален национализъм към умерен и прагматичен национализъм, който разглежда Европа като най-добрия интерес за страната“, подчертава Рупник. „За сметка на това сегашните икономически трудности и корупцията представляват благодатна почва за национал-популизма. Това вече не е войнстваща риторика, а осъждане на елитите, готови да продадат всичко“, добавя той.

Но анализаторите не обявяват победа. „Национализмът е трудно да бъде премахнат, особено в периоди на социално неудовлетворение“, отбелязва Бакич. Упадъкът може да е просто „временен резултат“ от ситуацията на криза и сегашното разделение.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.