Похожденията на Строс-Кан и бъдещият процес

Ройтерс

Доминик Строс-Кан в съдебната зала. Снимка: АП/БТА

В дните след ареста на Строс-Кан, обвинен в опит за изнасилване на камериерка, таблоидите продължиха да се пълнят със сензационни подробности за миналите сексуални подвизи на бившия директор на Международния валутен фонд (МВФ) – и предполагаеми, и признати. Юристи обаче казват, че прокурорите ги чака трудна битка, ако се опитат да представят някое от похожденията на Строс-Кан като доказателство по делото срещу него.

„Съдилищата искат да избегнат следния начин на мислене: щом го е правил толкова много пъти, значи е по-вероятно и сега да го е извършил, не искат тези разсъждения да бъдат използвани вместо доказателства“, каза известният съдебен защитник Джералд Шаргъл, представлявал клиенти като Джон Готи-младши и лишения от права адвокат Марк Драйър.

В правната система на Ню Йорк се смята, че предишните актове на сексуален тормоз не могат да бъдат представяни пред съда. Има обаче няколко изключения, когато подобни доказателства може да се използват. Например, за да се докаже, че има нещо специфично в начина, по който подсъдимият е извършвал предишните си сексуални деяния, за да бъде оборена защита, изградена на твърдение за полов акт по взаимно съгласие, или за да се поставят под съмнение показанията на обвиняемия. Противно на това федералните закони за доказателствата – които не важат за съдилищата в Ню Йорк, където се гледа делото на Строс-Кан – позволяват предишни сексуални актове да бъдат използвани по дела за сексуални посегателства за всякакви цели.

На 15 май 62-годишният Строс-Кан бе свален от полицията от самолет на „Ер Франс“, след като камериерка от хотел „Софител“, намиращ се в центъра на Манхатън, заяви, че той се е опитал да я изнасили и я е накарал да прави орален секс. Строс-Кан, който упорито твърди, че е невинен, подаде оставка като директор на МВФ. След като прекара няколко нощи в затвора на остров Райкърс, на 19 май му бе позволено да излезе под гаранция, при условие че бъде поставен под 24-часово наблюдение от въоръжени полицаи. Предявени са му седем обвинения, включително за опит за изнасилване и криминален сексуален акт от първа степен.

Междувременно медиите представиха Строс-Кан като известен женкар, който неведнъж е трябвало да се извинява за поведението си и от двете страни на Атлантическия океан. През 2008 г. Строс-Кан призна, че е имал връзка с Пирошка Над, икономистка, с която той е работил в МВФ. Той бе порицан от МВФ, но отпаднаха всички обвинения срещу него за злоупотреба с власт.

В писмо до борда на МВФ Над, която оттогава не работи вече във фонда, казва, че е била „заблудена“ от настоятелното ухажване на „харизматичния“ бивш директор на МВФ. Тя описва Строс-Кан като „мъж с проблем, който може да му попречи да ръководи институция, където под негово ръководство работят жени.“
Източници от прокуратурата заявиха за Ройтерс, че преглеждат случая с Над. При предявяването на обвинението заместник-окръжният прокурор Джон Макконъл заяви, че Строс-Кан „поне още в един случай е имал поведение, подобно на това, за което му е предявено обвинението.“

Източник, близък до разследването, каза за Ройтерс, че Макконъл е имал предвид предполагаема среща с Тристан Банон, журналистка, която обвинява Строс-Кан, че й се нахвърлил, докато тя го е интервюирала през 2002 г. Според слуховете Банон обмисля дали да не повдигне обвинения, но адвокатът й каза за Ройтерс преди десетина дни, че тя няма да дава показания пред американското следствие. Миналата седмица източник от прокуратурата заяви за Ройтерс, че преди предполагаемото посегателство срещу камериерката Строс-Кан попитал друга служителка в „Софител“ дали не иска да се срещне с него, след като приключи работа. Тя му отказала, заявявайки, че това е в разрез с политиката на хотела, и че заради това може да загуби работата си.

Дори малко преди да бъде арестуван, Строс-Кан е направил коментар със сексуален намек на стюардеса от полета на „Ер Франс“.  Дали прокурорите могат да убедят съдията да им позволи да използват някоя от тези информации по евентуалното дело срещу Строс-Кан? Според юристите няма съмнение, че ще опитат. „Това е доста труден въпрос, който се решава в движение“, каза адвокатът Брадли Саймън от „Саймън енд Партнърс“.

Майкъл Бакбрак, адвокат, който представляваше в съда члена на Ал Каида Ахмед Халфан Гайлани, каза, че в крайна сметка съдията, гледащ делото на Строс-Кан, ще прецени внимателно, за да реши дали предишни деяния трябва да бъдат допуснати като доказателства. „Съдията ще прецени дали ще е уместно и целесъобразно настоящите обвинения да се базират на тези доказателства и какъв е рискът съдебните заседатели да бъдат подведени да мислят, че само заради появата на предишно обвинение, настоящите обвинения почиват на истината“, каза Бракбак.

Той каза, че съдилищата като цяло се безпокоят,, че минали твърдения могат да заблудят или да предизвикат раздразнение у съдебните заседатели. Но предент от преди век дава на прокурорите потенциална възможност за допускане на такива доказателства в съда. По делото „Народът срещу Молино“, което завършва през 1901 г., Апелативният съд отсъжда, че прокурорите имат право при определени обстоятелства да представят доказателства, чиято цел е да докажат, че обвиняемият има „почерк“ или необичайна схема при извършване на криминални деяния.

Например, ако Строс-Кан и преди се е опитвал да се нахвърля върху камериерки в хотелите и се е опитвал да ги принуждава да правят секс с него, това искане ще бъде уважено, каза бившият прокурор Пол Калан от „Калан Косър Брейди енд Бренан“. Друг начин, по който прокурорите могат да представят доказателства за предишните сексуални посегателства, е „защитата сама да открехне вратата“, ако например започне да твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие.

Ако адвокатите му излязат с такова твърдение – което те изглежда вече направиха при предявяване на обвинението, когато заявиха, че „доказателствените материали . . . са несъвместими с обвинение в насилствено посегателство“ – или пък, като твърдяха, че това е инсценировка срещу Строс-Кан, това може да позволи на прокуратурата да покаже, че той е извършвал това спрямо жени и в миналото, каза Калан. Ако прокурорите открият и други случаи, при които Строс-Кан се е опитвал да „посегне на жена по насилствен път“, съдията може и да допусне тези доказателства.

„Защитата трябва да действа много, много внимателно, защото могат да дадат възможност на прокуратурата да представи неговите предполагаеми посегателства срещу всяка друга жена“, каза Калан. Калан обаче не смята, че прокурорите биха могли да да убедят съдията да допусне показания за репутацията на Строс-Кан като женкар или за предложенията, които е отправял към други жени. Самото твърдение, че е женкар, ще бъде недопустимо, заяви той.

Всичко това може да се промени, ако Строс-Кан даде показания пред съда. Ако защитата го призове като свидетел, прокурорите биха могли да използват сексуалните му похождения, за да посеят съмнения към истинността на твърденията му. В края на краищата все още е твърде рано да се предрича какво ще стане в съдебната зала. Но Шаргъл заяви, че предполага, че делото в крайна сметка ще се завърти около „това какво точно се е случило в хотелската стая в онзи ден, а не около живота и миналото на Доминик Строс-Кан.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.