Блъсков осъден за имотите на СБЖ, дължи 280 хил. евро, гонят го от събрание с освиркване

Баща и син Блъскови. Снимка: Булфото

Блъсков държи имотите на Съюза на българските журналисти (СБЖ) – почивни станции във Варна и Банкя – и не плаща наем. Съдът го осъжда фирмата му да плати и да освободи имотите, до момента тя нито плаща, нито освобождава. Това стана ясно от кратко съобщение в сайта на съюза през седмицата. Всъщност, фирмата се води на адвоката Данчо Джиков, който е известен от близо 20 години като дясна ръка на Блъсков-баща. Неотдавна обаче Блъсков е представил в СБЖ документ, в който пише, че фирмата „Български имоти“ е вече собственост на фирма „Блок 12“, която е 100% собственост на Петьо Блъсков – баща.

Фирмата “Български имоти – корпорация” на Петьо Блъсков-син дължи на Съюза на българските журналисти 284 207 евро наем за 2010 и 2011 г. – пише в сайта на съюза и в информация във в. „Труд“. Като фирма на сина на Блъсков тя беше представена и през 2007 г., когато ръководството на съюза й даде имотите. В управителния съвет на СБЖ тогава влизаше и Блъсков. Фирмата вероятно е прехвърлена на дясната ръка на Блъсков-баща по-късно, а след това купена от друга фирма на Блъсков.

След като в началото на 2010 г. фирмата наемател отказва да плати наема, както е по договор, съюзът подава жалба в съда. На 27 април т. г. съдът осъдил наемателя, но той не иска да се изнесе. За дълга съобщи председателят на СБЖ Милен Вълков през седмицата. Но не каза за други драматични битки на Блъсков-баща. Той се е появил на общо събрание на СБЖ на 14 май и е поискал да остане. В продължение на почти 2 часа събранието се опитва да го изгони, а Блъсков настоява, че е делегат и трябва да остане, докато събранието приема бюджета на съюза.

Накрая след дълги разправии, с ръкопляскане, освиркване и дюдюкане е изгонен. Блъсков си тръгва със закани. Това разказва член на общото събрание на съюза, пожелал да остане анонимен. По искане на адвокатите от съюза не искат да съобщават никаква информация за конфликта, за да не влияе това на съда и да не го използва Блъсков.

10-етажният хотел в Международния дом на журналистите между Златни пясъци и Варна. Освен него базата има още два 4-етажни хотела, 47 дка парк и собствен плаж.

Претенцията на Блъсков е, че е избран за делегат на събранието от дружеството на СБЖ във вестник “Република”, на който той и синът му са директори и главни редактори. Но още когато представил протокол за избора си за делегат в СБЖ, оттам му обяснили, че не знаят съюзът да има такова дружество. По-рано такова дружество е основано в сайта “Делта-нюз”, чиито шефове са Блъскови. И представили списък на членове, някои от които не членуват в това дружество. После дружеството минало към в. “Република”, чиито шефове са пак Блъскови. Но от СБЖ искат легитимни документи за учредяване на това дружество и за избор на делегат. Затова на общото събрание на съюза поканили Блъсков да си тръгне, а той се инатил от 9 ч. сутринта до 11 часа, когато бил прекъснат с ръкопляскания, за да го заглушат да не говори повече и бил изпратен с дюдюкане и освирквания.

По „Канал 3“ Маргарита Михнева направи предаване за проблемите на СБЖ с наемателите на имотите му, в което Блъсков без срам съобщи, че това е съюз, който не представлява работещите журналисти, симпатизира на БСП, и в ръководството му има хора на бившата Държавна сигурност. Това изказване сигурно дава по някакъв начин на „Блъсков и син“ самочувствие да не си плаща наема, но не променя решението на съда да освободи имотите.

Конфликтът се развива дотам, че една от журналистките, член на блъсковото журналистическо дружество – Ирина Иванова, подала жалба в съда, че СБЖ има нелегитимно ръководство. И въпреки че това ръководство е регистрирано по съдебен ред с представени всички документи за избор и признати от съда, сега СБЖ доказва наново своята регистрация. “Целта са имотите на съюза – коментира членът на общото събрание, който пожела да остане анонимен – Така Блъсков иска да протака и да печели от тях колкото се може по-дълго.”

СБЖ е отдал под наем през 2007 г. на компанията, зад която стоят Блъскови, 47 дка край Варна, където има 3 сгради и ботаническа градина, както и базата си в Банкя. Тогава Блъсков беше член на управителния съвет на съюза и издател на неговия вестник. За вестника има натрупани дългове от около 200 000 лева осигуровки към държавата (това става ясно от думите на председателя Вълков в предаването на Маргарита Михнева по “Канал 3”). Преди 3 години, когато СБЖ хариза имотите си на Блъсков, в e-vestnik писахме подробно, че това е срамна сделка и предвидихме как ще завърши това (виж тук). Някои дейности в имотите са преотдадени под наем и под аренда на други фирми. С решението на съда те вече трябва да се обърнат към СБЖ, но Блъсков иска да осуети това.

Някои членове на СБЖ (включително пишещият тези редове), като научиха преди години, че Блъсков е избран за член на УС на СБЖ и е издател на вестника на съюза – “Поглед”, спряха да плащат членски внос и по този начин прекратиха членството си. Те бяха разочаровани, че човек, който се е отнасял с презрение към съюза и години наред не е допускал в своите вестници да се образуват дружества на СБЖ, е избран в ръководството, даден му е и вестникът на съюза, а после и имотите.
Договорът е за 10 г. срещу наем от 250 000 евро на година. Когато е слючен договорът, управител на фирмата наемател е бил Данчо Джиков, а неин собственик – “Южен кръст 2001” на Петьо Петьов Блъсков.

Решението на съда е наемателят да освободи имотите. Блъсков със сигурност ще обжалва и протака всячески, за да прибере поне наема от летния сезон, смятат членове на общото събрание на СБЖ.

Виж тук коментари отпреди 3 и отпреди 2 години за срамното сношение на СБЖ с Блъсков:

Докога СБЖ ще унижава професията с Блъсков?

СБЖ ООД, с управител Петьо Блъсков
––––

* Публикацията не е по повод разменените реплики между Блъсков и автора в предаването „Съдебен спор“ по „Станция Нова“ (виж тук). По този повод e-vestnik ще пише отделно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.