Защо Меркел планира раздяла с ядрената енергетика

Ройтерс

Протест срещу АЕЦ в София
Момент от протеста срещу строителството на АЕЦ „Белене“ пред министeрски съвет в София. Снимка: e-vestnik

За много германци опитът на Ангела Меркел да надхитри опозицията, затваряйки всички ядрени централи в страната до 2022 г., намирисва на опортюнизъм, но той може да улесни съюза с противниците на ядрената енергетика от партия Зелени, което може да се окаже и най-полезният ход на Меркел за оставането й на власт.
В последните девет месеца германският канцлер премина от агитация за ядрените централи като безопасен „мост“ към възобновяемата енергетика и за удължаване на живота им до прокарване на стратегия за излизане от ядрената енергетика, което съперничи на амбициите на социалдемократите и Зелените.

Меркел получи ядреното си прозрение след бедствието в японската АЕЦ „Фукушима“ през март. То я накара да обяви мораториум върху ядрената енергия и да предприеме спешно преразглеждане на германската енергийна политика, което доведе до обявяването на изходната стратегия вчера. Дори да е съвсем искрена, промяната в отношението й съвпада с няколко катастрофални изборни резултата за нейния Християндемократически съюз (ХДС) и съюзниците им – свободните демократи (СвДП), които бяха отчасти обвинявани за непопулярността на проядрената й политика досега.

При положение, че СвДП губи популярност с почти същата скорост, с която Зелените увеличават своята, че Зелените изместиха ХДС от техния бастион Баден-Вюртенберг през март и за първи път в Германия ги изпреварват в социологическите проучвания за изборите в Бремен този месец, Меркел превърна ядрения мораториум в трескав стремеж за раздяла с ядрената енергетика.

След като допитванията показват категорично, че повечето германци са против ядрената енергетика, а изборните резултати свидетелстват, че ядреният мораториум от март сам по себе си не е достатъчен, за да спре загубата на гласове за ХДС, Меркел вероятно няма избор. „Не мисля, че тя ще получи много гласове от страна на Зелените, които повдигат този въпрос от десетилетия“, казва Карстен Кошмидер, политолог в Берлинския свободен университет. „При положение, че СвДП са толкова слаби, а Меркел си търси други съюзници, които може да са и Зелените, ядрената тема е главното препятствие, което трябваше да се премахне“, допълва той.

ЗЕЛЕНИ БЛЯНОВЕ

Самата 56-годишна канцлерка омаловажи приказките за бъдещо свързване с екопартията, заявявайки пред членовете на коалицията си миналата седмица, че трябва да престанат да „бленуват“ за подобен съюз и да въведат ред в собствената си къща. Това става на фона на критиките в ХДС и медиите за липсата на решително лидерство, а водачи на ХДС като Петер Хаук от Баден-Вюртенберг казват: „Хората не знаят за какво се борим… Губим гласове навсякъде“.

Седмичникът „Цайт“ изрази съжаление за „липсата на посока“ в ХДС и отбеляза, че ръководството на Меркел изглежда „объркано“ и „опортюнистично“, а германското издание на „Файненшъл таймс“ цитира регионални лидери, според които ХДС трябва да се ръководи от идеите си, а не от социологическите проучвания.

Само че след като СвДП регистрира четири лоши изборни резултата тази година, а според допитванията ще се затрудни да запази и местата си в Бундестага (долната камара на парламента), след като спечели 14,6 процента на федералните избори през 2009 г., може да се окаже, че този който бленува е самата Меркел.
След като Зелените постигнаха първата си регионална победа в някогашната крепост на ХДС в Баден-Вюртенберг и при прогнозите да победят и на изборите в града-провинция Берлин през септември, като че ли е по-добре да се заложи на тях, отколкото на СвДП.

Макар да се смята, че някои от кабинета на Меркел неофициално желаят такъв съюз, боричкането за антиядрените гласове безпокои някои представители на дясното пространство, които смятат, че ХДС трябва да представя собствени идеи, вместо да имитира Зелените и социалдемократите. „Като заимствахме „зелени“ теми само направихме Зелените по-силни“, казва Йозеф Шларман, консервативен водач от ХДС, представляващ дребния бизнес. „Имитирането няма да ни доведе до успеха“, допълва той.

Ръководителят на основното промишлено лоби в Германия, Ханс-Петер Кайтел от Съюза на германските индустриалци (BDI) писа до бизнеслидери вчера, предупреждавайки ги, че бързото излизане от ядрената енергетика ще тласне нагоре цените на електроенергията, ще направи ограничаването на вредните емисии по-трудно осъществимо и ще съдейства за връщането към въглищата и газа в енергетиката.

„Ако електроснабдяването не е гарантирано, това ще отслаби Германия като промишлена държава“, заяви Кайтел. Политиците са длъжни да гарантират стабилността на енергийната мрежа и на системата по време на тази промяна в енергийната политика“, подчерта той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.